Kultúra

Már csak egy hétig lehet nevezni a pusztaszeri természetfilm-fesztiválra

Már csak egy hétig lehet nevezni a pusztaszeri természetfilm-fesztiválra

2010. június 19., szombat
Már csak egy hétig lehet nevezni a pusztaszeri természetfilm-fesztiválra

Alig több mint egy hétig lehet még nevezni az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztiválra; az eddigi pályamunkák a hazaiak mellett a környező országokból érkeztek - mondta el Csabai Ferenc szervező az MTI-nek.

Mint kifejtette: hatodik alkalommal szervezik meg a fesztivált. Az előválogatáson átesett versenyfilmeket augusztus 6. és 8. között láthatják az érdeklődők a Csongrád megyei településen. Bár közeleg a július 1-jei beadási határidő és egyelőre csak néhány tucat alkotás érkezett be, idén is a tavalyihoz hasonló aktivitásra számítanak a hajrában. Tavaly több mint száz munka érkezett be, melyből csaknem hetven természetfilmet, a legjobbnak ítélt mintegy 24 órát láthatta a fesztivál közönsége. Mint a máig egyetlen hazai rendezésű országos természetfilm-fesztivál szervezője elmondta: öt kategóriában várják a 2005 után készült alkotásokat. A hazai és határon túli magyar produkciós cégek és amatőr alkotók a növények és állatok élete, a világ tájai, etűdök, életmód és környezetvédelem, illetve vadászkultúra kategóriákba nevezhetik pályaműveiket, kategóriánként legfeljebb három alkotást. Ezek közül a legkedveltebbek az etűd jellegű pár perces munkák, legkevesebben pedig a vadászkultúra megjelenítésére vállalkoznak. A többi kategória szinte egyformán oszlik meg. Az amatőr és profi természetfilmesek külön versenyeznek, díjazásukra több mint egymillió forintot különítettek el a szervezők. A 2005-ben elindított fesztivál célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson mindazon filmkészítők számára, akik a természeti értékek bemutatását és védelmét a filmművészet eszközeivel kívánják szolgálni, műveikkel hozzájárulnak a környezet- és természetbarát gondolkodás és életmód terjesztéséhez - mondta a szervező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.