Közélet

Leszakadt az ég Szegeden + FOTÓK

Leszakadt az ég Szegeden + FOTÓK

2010. június 18., péntek
Leszakadt az ég Szegeden + FOTÓK
Hatalmas zivatar söpört végig Szegeden, a Bajai úton majdnem 30 milliméter csapadék hullott. Viharos órák következnek, a város környékére piros riasztás van érvényben. A nagy mennyiségű csapadékot borsó nagyságú jég kísérte. Leszakadt az ég Szegeden délelőtt. Külterületen, a Bajai úti Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjában 28 milliméter csapadék hullott fél óra alatt. Ezzel szemben az Ady téren mindössze 8 milliméter eső esett – tudtuk meg Szudár Béla meteorológustól. „A 18 kilométer hosszú és 9 kilométer széles zivatar déli csücske kapta el a várost, ezért ennyivel megúszta Szeged. Fél percig volt viharos erejű széllökés, a műszerek 54 kilométer/órás sebességet mértek” – mondta a meteorológiai állomás munkatársa. A tűzoltókhoz több mint nyolcvan riasztás futott be, fakidőlésekhez, vízszivattyúzásokhoz hívták őket. Húsz perc alatt mintegy harminc milliméter eső esett a heves zivatarban Szegeden és környékén. A zivatar kelet felé távozott és vissza nem fordul, de újabbak kialakulására nagy az esély. Szeged környékére jelenleg is a piros riasztás érvényes, ami azt jelenti, hogy heves zivatar várható, amit intenzív csapadék, erős, 90 km/óra fölötti széllökés, és legalább 2 centiméter nagyságú jég kísérhet. A rövid idő alatt lehulló eső mennyisége meghaladhatja a 30 millimétert. „Az eső lehűti a levegőt 18 fokra, de ha kisüt a nap, ismét 25 fok körüli hőmérséklet várható. A nagy páratartalom miatt fülledt időre kell számítani” – jegyezte meg Szudár Béla. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombat estig a mostani záporokat, zivatarokat követően átmenetileg hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Késő délután, estefelé délnyugat felől újabb zivatarrendszer érkezése valószínű, amely főleg a déli és keleti megyékben több helyen okozhat heves zivatarokat, ezek az éjszaka második felére a keleti országrészben is lassanként megszűnnek. Holnap többnyire változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütés valószínű. Elszórtan, főként a déli és keleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar. A zivatarokat többfelé kíséri viharos széllökés, de heves zivatarokban nagyobb szélvihar is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 21 és 26 fok között valószínű.

Több mint nyolcvan riasztás a megyében

Eddig több mint nyolcvan riasztást kapott a tűzoltóság Csongrád megyében, fakidőlésekhez, vízszivattyúzáshoz várják a segítségüket - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője az MTI-nek. Tátrai János kifejtette: Szegeden és környékén mintegy 25 helyszínen kell dolgozniuk. A legrosszabb a helyzet Makón és környékén, ott több mint 40 helyszínre várják őket. Csanádpalotán van olyan utca, ahol csaknem húsz fát döntött ki a szél - tette hozzá. Szudár Béla tájékoztatása szerint a következő, hasonló intenzitású csapadékzóna estére várható Szeged és környékére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.