Ingyenes védőoltás több száz kisgyereknek Vásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint kétszázhetven kisgyermek kaphatja meg ingyenesen az Egészséges Vásárhelyért Program (EVP) keretében a pneumococcus elleni védőoltást; a baktérium az öt év alatti korosztályra rendkívül veszélyes, súlyos tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, vérmérgezést, orrmelléküreg-gyulladást okozhat.

Csányi Péter, az EVP programigazgatója a pénteki, hódmezővásárhelyi sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta: első körben azok a négy-öt éves gyermekek juthatnak hozzá a vakcinához, akik korábban kimaradtak az ingyenes védőoltásból. A programban ezért még a nyáron 274 kisgyermek oltását tervezik. Jelenleg mintegy négyszáz olyan gyermek van a városban, aki 2005 júniusa és 2006 májusa között született, és aki még nem volt jogosult az ingyenes védőoltásra. A gyermekek szülei írásos értesítést kaptak, s kétharmaduk él is a lehetőséggel.
Az ősszel az oltás a 2006 tavasza és 2008 októbere között születettekkel folytatódik, akkortól ugyanis már államilag is ingyenessé vált az oltás – mondta a programigazgató.
Az EVP fontos része a korábban beindított humán papillomavírus (HPV) elleni oltás is, amely a méhnyakrák elleni védekezésben hatékony segítség. Ez az oltás 2008 ősze óta ingyenesen jár a 13 éves hódmezővásárhelyi lányoknak. Kilencvenszázalékos részvétel mellett a szükséges három oltásból kettőt már megkaptak a fiatalok. A lehetőséget kiterjesztették a 14-25 éves korosztályra is, ők kedvezményesen juthatnak hozzá a vakcinához.
Az Egészséges Vásárhelyért Program két éve kezdődött, kiemelt elemei a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek prevenciója. A település egy éve tagja az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének is.
A szív- és érrendszeri prevenciós programba eddig több mint ezer vásárhelyi lépett be. A daganatok kockázatát csökkentő programból kiemelkedik az emlőszűrés, a HPV-oltás, a vastagbélrákszűrés. A prevenciós programokban már mintegy húszezren vettek részt – tette hozzá Csányi Péter.

Előző sztori

Megnyitották a tiszaroffi árapasztó tározót

Következő sztori

A szatymazi szőlő üzenete