Közélet

Cigányellenes megmozdulások a Vajdaságban

Cigányellenes megmozdulások a Vajdaságban

2010. június 15., kedd
Cigányellenes megmozdulások a Vajdaságban

A Pancsova melletti Torontálalmáson (Jabuka) a szerb helybeliek már napok óta zaklatják, megfélemlítik az ott élő cigányságot – olvasható a Vajdaság Ma hírportálon.

Fellépésüknek már kimondottan rasszista jellege van. Több százan gyűlnek össze minden este a cigányellenes megmozdulásra: megdobálják a cigányok házait és igyekeznek elűzni őket. A szerbek tiltakozásait egy 17 éves helybeli szerb fiatalember meggyilkolása váltotta ki. A tettes ugyanis a roma közösséghez tartozik. Az áldozattal egykorú. Ám a megmozdulás idővel rasszista jelleget öltött. A rendőrség és a pancsovai helyi hatalom szerint nemzeti és faji gyűlölet szításának bűncselekményéről van szó. A cigányok házai előtt rendőrök posztolnak, a cigányok nem mernek még bevásárolni sem elmenni. A helyi sajtó szerint tiltakozók nem hajlandóak tárgyalni még

Vesna Martinović

pancsovai polgármester asszonnyal sem, ameddig nem engedik szabadon a nemzeti gyűlölet szításának vádjával letartóztatott almásiakat.

Egeresi Sándor

, a tartományi parlament elnöke elítélte a roma kisebbség elleni támadásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.