Balog Zoltán: Egy magyar állampolgárság van

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

6:1 ide

Balog Zoltán parlamenti képviselő, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke volt a a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Rendezvényház által szervezett Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából megrendezett megemlékezés vezérszónoka. A képviselőt a kettős állampolgárságról, az összetartozásról, szomszédjaink reagálásáról faggattuk.

– A kettős állampolgárságról és a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvény mennyire befolyásolja majd Magyarország jószomszédi kapcsolatait?

– Erre azt tudom mondani, 6:1-re győztünk ebben a mérkőzésben. Szlovákiának most nagyon nagy a hangja, s a választási kampány ezt még jobban felerősíti. Sajnos olyan politikai erők vannak hatalmon, akik üzletet csinálnak a szavazatszerzésből. Ne feledjük azt a tényt, hogy Románia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Ausztria, Ukrajna tudomásul veszi döntésünket. Abba ne is reménykedjünk, hogy lesz olyan történelmi pillanat, amikor minden szomszédunk egyformán pozitívan reagál. Ha hét országból egy volt, aki ilyen módon tiltakozott, az szerintem eredménynek tekinthető. A választási kampány végén, reméljük, Szlovákiában is a józan hangok kerülnek előtérbe. Nekik is érdekük, hogy mind gazdasági kapcsolatokban, mind a diplomáciában rendben legyenek a dolgok. Az a fontos, hogy a jószomszédi kapcsolatok oltárán ne áldozzuk fel az ottani magyarságot. Örülök neki, hogy inkább a határozottság dominált, ezután már a józanságnak kell előtérbe kerülnie és a tisztességes tárgyalásoknak, hogyan is reagáljunk a szlovákok kérdéseire, tiltakozásaikra, intézkedéseikre.

– Mi lesz a magyarigazolványok sorsa, és számításaik szerint hányan kérhetik a magyar állampolgárságot?

– Megmaradnak, az egy más típusú kedvezményekre jogosító rendszer. Az állampolgárság is olyan, mint a magyarigazolvány, meg kell hogy jöjjön az étvágy. Most egy kicsit le vannak dermedve a határon túli magyar közösségek, föl kell engedniük.

– Lehet-e tudni, mivel jár majd a magyar állampolgárság megadása, milyen jogokkal, kötelességekkel?

– Egy magyar állampolgárság van, mindazok a jogok, amelyekkel egy magyarországi állampolgár rendelkezik, megilletik a határon túliakat is.

– A minap az a hír jelent meg, hogy az angolok rettegnek attól, hogy magyar útlevéllel rendelkező, unión kívüli országokból érkező vajdasági és ukrajnai vendégmunkások árasztják el őket.

– Mindig vannak ostoba emberek. Nem gondolom, hogy ez Anglia hivatalos álláspontja lenne. Az, hogy havonta több ezer határaikon kívül élő román Moldáviából megkapja a román állampolgárságot, az nem zavarja az angolokat? Pontosan tudjuk, a határon túli magyaroknak nem azért kell a magyar állampolgárság, hogy megrohanják Angliát, mint ahogy a magyar igazolvánnyal sem rohanták meg Magyarországot. Az állampolgárság azt a fajta összetartozást fejezi ki, amiről mi nem tudunk és nem is akarunk lemondani.

Default thumbnail
Előző sztori

A lemezjátszóknál: DJ Cybere

Default thumbnail
Következő sztori

Ákos: Ha egy dal jó, minden hangszerelésben jó

Legutóbbi hasonló cikkek