Bulvár

ATIKÖVIZIG-tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről

ATIKÖVIZIG-tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről

2010. június 3., csütörtök
ATIKÖVIZIG-tájékoztató az aktuális ár- és belvízvédelmi helyzetről

Az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság, a vízgazdálkodási társulatok, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei a hatékonyabb védekezés érdekében a mai napon megbeszélést tartottak. A résztvevők összehangolták a szükséges beavatkozásokat, amelynek köszönhetően a belvízvédekezés hatékonysága jelentős mértékben javítható. A védekező szervezetek áttekintették a belvízzel sújtott önkormányzatok helyzetét, és megállapodtak abban, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel és védekezésben jártas szakembereikkel a lehető legnagyobb mértékben támogatják a települések védelmi munkálatait.

Az egyeztetésen résztvevő szakemberek kihangsúlyozták, hogy a rövid idő alatt lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék elvezetése meghaladja a belvízelvezető rendszerek vízelvezető képességét. Nehezíti az eredményes belvízvédekezést az árvíz is, amely egyrészt megosztja a rendelkezésre álló erőforrásokat, másrészt nem teszi lehetővé a belvizek befogadóba történő levezetését gravitációsan. A belvízi helyzet javulása, megfeszített védekezési tevékenység mellett és jó időjárási körülmények esetén is csak lassan várható.

Hidrológiai helyzet

A májusi csapadék több mint kétszerese volt a sokéves átlag csapadékainak. Ez tovább súlyosbította a télvégi-tavaszi belvízi helyzetet. A talajnedvesség gyakorlatilag 100 %-ot is elérte, a talajvízszint megemelkedett. A talaj telített állapota miatt a beszivárgás már nem számottevő, a belvízvédelmi rendszerek megteltek, a belvízelvezetés jelentősen megnehezült. Az elmúlt néhány nap csapadékos időjárásának hatására a belvízi helyzet a megtett intézkedések hatására sem javult, az elöntött területek nagysága jelentősen megnőtt. A vegetáció előrehaladásával jelentősen megnehezült az elöntött területek felmérése, de becslések szerint 53,45 ezer ha nagyságú terület van elöntés alatt működési területünkön.

Belvízvédelem

A befogadó folyók magas vízállásai miatt a gravitációs bevezetések továbbra sem üzemelnek, az érkező vizeket a szivattyútelepeken át emeljük át a folyókba. A belvízmentesítésben 28 db üzemelő szivattyútelep II. és I. fokú belvízvédelmi készültség mellett közel 2,9 millió m3 belvizet emel át naponta a főbefogadó folyókba, a közbenső átemelők 260 ezer m3 belvizet emelnek át, a mobil szivattyúkkal 68 ezer m3 vizet szivattyúz át az igazgatóság. A vízgazdálkodási társulatok is jelentős belvízvédekezési tevékenységet folytatnak, a I. fokú Szeged és Környéke VGT, Szentes és Környéke VGT I. fokú belvízvédelmi készültség, a Dél-Békés Megyei VGT, Tisza-Kunsági VGT, Tisza-Marosszögi VGT II. fokú belvízvédelmi készültség mellett védekezik. I. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 10 településen: Apátfalva, Balástya, Csengele, Makó, Mártély, Mindszent, Röszke, Székkutas, Csengele, Kisszállás, II. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 11 településen: Csanytelek, Kistelek, Kunszentmárton, Mórahalom, Ópusztaszer, Pusztaszer, Sándorfalva, Tömörkény, Orosháza, Csanádpalota, Zsombó, III. fokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben 7 településen: Bordány, Domaszék, Forráskút, Kiskunhalas, Szatymaz, Üllés, Zákányszék.

Árvízvédelem

Jelenleg I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben működési területünkön a Hárma-Körös bal parti árvízi védvonalán, valamint az Alsó-Tisza Algyői híd-országhatár közötti szakaszán. II. fokú készültség lépett életbe mai napon 12:00 órától az Alsó-Tisza Csongrád-Algyői híd közötti Tisza szakaszán, így éjjel-nappali figyelőszolgálat őrzi az árvízi védvonalakat. Az elmúlt napokban jelentősebb árvízi jelenség nem tapasztalható, de csurgások és fakadóvizek már megjelentek, így azokra fokozott figyelmet fordítunk. Jelenleg 32 fős védelmi osztagunk az észak-magyarországi Edelény térségében segíti az árvízvédekezési munkálatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.