Közélet

Parlament: nagy lendülettel látott munkához a Tisztelt Ház

Parlament: nagy lendülettel látott munkához a Tisztelt Ház

2010. május 17., hétfő
Parlament: nagy lendülettel látott munkához a Tisztelt Ház
Számos, korábban már ismertetett törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújtott be az Országgyűlés hétfői ülésén a Fidesz. Ahogy portálunk is beszámolt róla a kisebb parlamentről és a minisztériumok számának csökkentéséről is tárgyaltak a képviselők, továbbá a kettős állampolgárságról is. Az „Új irány 2010” című javaslatcsomaghoz tartozik a kisebb parlamentet, valamint a kisebb létszámú önkormányzati képviselő-testületeket érintő indítvány, a „három csapás” néven ismertté vált törvényjavaslat és a közfeladatot ellátó személyekkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények büntetésének szigorítása. Beterjesztették továbbá a kettős állampolgárságról, valamint a családi pótlék kifizetésének iskoláztatáshoz kötéséről szóló indítványt, valamint azt is, hogy csak azok kaphassanak jogosítványt, akik elvégezték a nyolc általános iskolai osztályt. Az törvénytervezetek között lesz a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia és a 2006. október 23-i oszlatások áldozatainak kártalanítása is.

Kisebb parlament, kevesebb minisztérium

„Régi adósságunk a kétszáz fős parlament” – fogalmazott Navracsics Tibor hétfőn a parlamentben. A fideszes politikus elmondta, az alkotmányba bekerülne, hogy maximum 200 főből állhat az Országgyűlés, és további legfeljebb 13 főből, akik a nemzeti és etnikai kisebbségeket képviselhetik. A Fidesz honlapján olvasható, hogy Répássy Róbert a javaslat kapcsán hangsúlyozta: előbb tárgyalni szeretnének az ellenzéki pártokkal és 2011 végéig nem szavaznak a javaslatról. Törvényjavaslatot nyújtottak be a kevesebb minisztériumról, mely tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal helyett felálló Miniszterelnökség létrehozását is.

Feltételek a családi pótlékhoz és a jogosítványhoz

Ahogy a Hír TV is beszámolt róla a tankötelezettség teljesítéséhez kötnék a családi pótlék folyósítását. Az erre vonatkozó törvénymódosítást a fideszes Kósa Lajos és a KDNP-s Soltész Miklós nyújtotta be az Országgyűlésnek hétfőn. „A módosítás kimondja, hogy a családi pótlék a tanköteles korú gyermek esetében annak iskoláztatási költségeihez nyújtott állami hozzájárulás” – olvasható a honlapon. Amennyiben a tanköteles gyermek a tanév alatt igazolatlanul mulaszt 50 órát, akkor a jegyző gyámhatóságként eljárva elrendeli a gyerek védelembe vételét. „Emellett a gyermek után járó iskoláztatási támogatás teljes összegét fél éven keresztül természetbeni juttatásként kapja” – számolt be a részletekről a Hír TV. Országgyűlési határozatot hoznának arról is, hogy az „írni-olvasni tudás” képessége helyett az általános iskola nyolcadik osztályának eredményes befejezése a jogosítvány megszerzésének feltétele.

Három csapás

A büntető törvénykönyvet (Btk.) is módosítanák, méghozzá oly módon, hogy a súlyos, erőszakos bűncselekmények elkövetőit az adott cselekményre kiróható legsúlyosabb büntetőjogi tétellel sújtják, amennyiben harmadjára visszaesők, mérlegelés nélkül szabnák ki az adható legsúlyosabb büntetést. Az index.hu arról is beszámolt, hogy a törvénymódosításnak része az is, hogy a közfeladatot ellátó személyek ellen elkövetett erőszakos cselekmények esetében a büntetési tétel alsó határa minimum egy év letöltendő börtönbüntetés lenne.

Benyújtották a kettős állampolgárságról szóló törvényt

A Fidesz–KDNP a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítást is benyújtotta hétfőn. A Hír TV honlapján olvasható, hogy a kormánypártok augusztus 20-án léptetnék életbe a módosításokat. A szövegben szerepel az is, hogy „kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja”. Az LMP-s Karácsony Gergely a kampányfinanszírozás átláthatóságáról nyújtott be törvénymódosító javaslatot, Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők a közterületi parkolás szabályaival kapcsolatban. A benyújtott irományokat a parlament honlapján tekinthetik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.