Három magyar énekes jutott az Armel-operaverseny döntőjébe

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három magyar énekes Balczó Péter, Cseh Antal és Haja Zsolt jutott az Armel-operaverseny döntőjébe, rajtuk kívül még tíz versenyzőt választottak ki tizenhat ország negyvenhat énekese közül az öt produkció valamelyik versenyszerepére – derült ki a verseny középdöntőjének eredményhirdetésén vasárnap este Szegeden.

A kétnapos középdöntőn a produkciók rendezői – Alföldi Róbert, Ludek Golat, Szász János, Vidnyánszky Attila és Silviu Purcaret – és a partner operaházak vezetői döntöttek arról, kik játszhatják a tizennégy versenyszerep valamelyikét. A zsűri nemcsak az indulók énektudását, hanem komplex színészi képességeit is értékelte.
Az énekesek szombaton és vasárnap a délelőtti bemutatkozások során saját szabadon választott anyagukból adtak elő egy-egy a zsűri által kiválasztott dalt az öt produkció rendezőinek jelenlétében. Kora délután a versenyzők csoportokban dolgoztak, ki-ki azzal a rendezővel, akinek produkciójába a zsűri az első forduló után javasolta. Este pedig az „extra workshop” következett, ekkor a zsűri javaslatától függetlenül a direktorok bármely énekessel próbálhattak.
A versenyhez idén is öt operaház csatlakozott: a bergeni Den Nye Opera, a plzeni Josef Kajetán Tyl Theatre, a Krakkói Opera, a New York-i Dicapo Opera Theatre és a debreceni Csokonai Színház.
Norvégiában Knut Vaage Veslefrikk című új művét Alföldi Róbert rendezi, Csehországban Marco Tutino A szolga című darabját állítják színpadra Ludek Golat vezetésével, Lengyelországban Verdi Traviatáját Szász János viszi színre, Az Egyesült Államokban Vidnyánszky Attila rendezi Thomas Pasatieri Sirály című operáját, a hazai bemutató pedig Prokofjev A tüzes angyal című zenedrámája lesz Silviu Purcaret irányításával.
A tavaly is a verseny döntőjébe jutó Balczó Péter Alfred Germont szerepét énekelheti a Traviátában, Haja Zsolt, a Magyar Állami Operaház magánénekese Constantine-t a Sirályban, Cseh Antal, a Szegedi Nemzeti Színház művésze pedig az Inkvizítor szerepét A tüzes angyalban.
A verseny döntőjének november 3. és 17. között a Szegedi Nemzeti Színház ad otthont, ekkor dől el kik kapják a legjobb női, illetve férfi opera-előadónak járó elismerést.

Default thumbnail
Előző sztori

Négyszer „szakadt” az FK-háló: elúszott a nagy hal

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: sokat érhet az újabb UTC-siker + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek