/

Fidesz: a Szeviépnek falaznak a szocialisták? + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Zárt ülésen tárgyalt volna a szegedi közgyűlés a villamosprojektről május 7-én, mely ellen a Fidesz-frakció tiltakozott. Azt a kérdést tették fel, hogy tán a Szeviépnek akarnak falazni ily módon a szocialisták. Végül – a Fidesz nyomására – nyilvánossá tették ennek a napirendi pontnak a tárgyalását.

„A zárt ülés nem jelenthet mást, minthogy azt a 30 milliárd forintnyi közpénzt, amit uniós forrásokból és a szegedi adófizetők pénzéből az önkormányzat felhasznált, azt a nyilvánosság kizárásával próbálják meg elkölteni” – jelentette ki Hüvös László frakcióvezető. Mint elmondta, a szocialisták korábban az „üvegzseb hőseiként” próbálták feltüntetni magukat, ám az, hogy ezt a lakosságot érintő ügyet zárt ajtók mögött tárgyalnák, azt jelenti, hogy falazni próbálnak.
Hüvös emlékeztetett arra, hogy február 12-én tartott sajtótájékoztatójukon már a Szeviép pénzügyi gondjairól szóltak, már akkor vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazták. Ezt azonban a szegedi közgyűlés szocialista többsége a február 19-i ülésen leszavazta.
„Fontosnak tartottuk azt nyilvánosságra hozni már akkor, hogy itt nem egyszerűen késedelemről van szó, hanem a beruházó korlátozott fizetőképessége húzódik meg a beruházás csúszása mögött” – hangsúlyozta Hüvös.
Akkor Botka László MSZP-s polgármester kijelentette, hogy nem határolódik el, hogy a Városüzemeltetési Bizottság napirendjére tűzze a kérdést. Kalmár Ferenc mint az említett bizottság elnöke március 30-ára a Rókusi Általános Iskolába hívta össze a bizottság ülését, amit a szocialisták „elszabotáltak”, vagyis nem jelentek meg.
„Úgy tűnik, hogy a szocialisták tevékenységükkel egyetlen célt szolgáltak, nevezetesen, hogy leplezzék a valós helyzetet, hiszen azt a látszatot keltették, hogy a Szeviép körül minden rendben van. Erkölcsileg is felelőssé tehetők azért a kárért, ami az alvállalkozókat valószínűleg érni fogja” – összegzett Hüvös László frakcióvezető.
A Szeviép Zrt. április 26-án, az országgyűlési választások második fordulója után kérte a csődeljárás megindítását maga ellen. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke elmondta, hogy talán nem véletlen a dátum. A Cégközlönyben már közzétették az ideiglenes moratóriumot, és a vagyonfelügyelő kirendelése is megtörtént. A jogszabályok értelmében 45 napja van a Szeviépnek arra, hogy megállapodjon hitelezőivel, és úgynevezett reorganizációs tervet készítsen.
Gyimesi elmondta, hogy ma még nem becsülhető, hogy mennyivel tartozik a cég, őt két vállalkozó kereste fel a napokban, az egyiknek 120, a másiknak pedig 150 millió forinttal tartozik a Szeviép.
A Fidesz szegedi szervezete azt is furcsának tartja, hogy Pistrui László a pénzügyi problémák kirobbanása előtt távozott a cég tulajdonosi köréből. „Teljes egészében kell vizsgálni a Szeviép-ügyet, tekintettel arra, hogy a kormányzat szinte öntötte a pénzt a társaságba” – tette hozzá Hüvös. A frakcióvezető szerint a kis- és középvállalkozásokat, valamint a szegedi önkormányzatot egyaránt pénzügyi hátrány éri a Szeviép-ügy kapcsán, emiatt is kell kivizsgálni az ügyet.
A sajtótájékoztatón elhangzottakra Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester közleményben reagált, melyben leírta, hogy a város 740 millió forintos kötbérigényt kíván érvényesíteni, amit a kivitelező A-SZ-E Konzorcium vitat, így várhatóan perre megy az önkormányzat. A közlemény azt is taglalja, hogy a város gazdasági érdekét érintő ügyekben a közgyűlés zárt ülés keretében döntött korábban. „Megelőzendő a Fidesz képviselőinek város ellen tanúsított, ismételten méltatlan magatartását, a polgármester intézkedett az előterjesztés nyílt ülés keretében történő tárgyalásáról” – olvasható Nagy Sándor közleményében.

Default thumbnail
Előző sztori

Sörényes hangyász a Vadasparkban

Következő sztori

Új helyen, újjáépítve áll a híráruda

Legutóbbi hasonló cikkek