Írjon nekünk

Gazdaság

Fidesz: a Szeviépnek falaznak a szocialisták? + HANG

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Zárt ülésen tárgyalt volna a szegedi közgyűlés a villamosprojektről május 7-én, mely ellen a Fidesz-frakció tiltakozott. Azt a kérdést tették fel, hogy tán a Szeviépnek akarnak falazni ily módon a szocialisták. Végül – a Fidesz nyomására – nyilvánossá tették ennek a napirendi pontnak a tárgyalását.

„A zárt ülés nem jelenthet mást, minthogy azt a 30 milliárd forintnyi közpénzt, amit uniós forrásokból és a szegedi adófizetők pénzéből az önkormányzat felhasznált, azt a nyilvánosság kizárásával próbálják meg elkölteni” – jelentette ki Hüvös László frakcióvezető. Mint elmondta, a szocialisták korábban az „üvegzseb hőseiként” próbálták feltüntetni magukat, ám az, hogy ezt a lakosságot érintő ügyet zárt ajtók mögött tárgyalnák, azt jelenti, hogy falazni próbálnak.
Hüvös emlékeztetett arra, hogy február 12-én tartott sajtótájékoztatójukon már a Szeviép pénzügyi gondjairól szóltak, már akkor vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazták. Ezt azonban a szegedi közgyűlés szocialista többsége a február 19-i ülésen leszavazta.
„Fontosnak tartottuk azt nyilvánosságra hozni már akkor, hogy itt nem egyszerűen késedelemről van szó, hanem a beruházó korlátozott fizetőképessége húzódik meg a beruházás csúszása mögött” – hangsúlyozta Hüvös.
Akkor Botka László MSZP-s polgármester kijelentette, hogy nem határolódik el, hogy a Városüzemeltetési Bizottság napirendjére tűzze a kérdést. Kalmár Ferenc mint az említett bizottság elnöke március 30-ára a Rókusi Általános Iskolába hívta össze a bizottság ülését, amit a szocialisták „elszabotáltak”, vagyis nem jelentek meg.
„Úgy tűnik, hogy a szocialisták tevékenységükkel egyetlen célt szolgáltak, nevezetesen, hogy leplezzék a valós helyzetet, hiszen azt a látszatot keltették, hogy a Szeviép körül minden rendben van. Erkölcsileg is felelőssé tehetők azért a kárért, ami az alvállalkozókat valószínűleg érni fogja” – összegzett Hüvös László frakcióvezető.
A Szeviép Zrt. április 26-án, az országgyűlési választások második fordulója után kérte a csődeljárás megindítását maga ellen. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke elmondta, hogy talán nem véletlen a dátum. A Cégközlönyben már közzétették az ideiglenes moratóriumot, és a vagyonfelügyelő kirendelése is megtörtént. A jogszabályok értelmében 45 napja van a Szeviépnek arra, hogy megállapodjon hitelezőivel, és úgynevezett reorganizációs tervet készítsen.
Gyimesi elmondta, hogy ma még nem becsülhető, hogy mennyivel tartozik a cég, őt két vállalkozó kereste fel a napokban, az egyiknek 120, a másiknak pedig 150 millió forinttal tartozik a Szeviép.
A Fidesz szegedi szervezete azt is furcsának tartja, hogy Pistrui László a pénzügyi problémák kirobbanása előtt távozott a cég tulajdonosi köréből. „Teljes egészében kell vizsgálni a Szeviép-ügyet, tekintettel arra, hogy a kormányzat szinte öntötte a pénzt a társaságba” – tette hozzá Hüvös. A frakcióvezető szerint a kis- és középvállalkozásokat, valamint a szegedi önkormányzatot egyaránt pénzügyi hátrány éri a Szeviép-ügy kapcsán, emiatt is kell kivizsgálni az ügyet.
A sajtótájékoztatón elhangzottakra Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester közleményben reagált, melyben leírta, hogy a város 740 millió forintos kötbérigényt kíván érvényesíteni, amit a kivitelező A-SZ-E Konzorcium vitat, így várhatóan perre megy az önkormányzat. A közlemény azt is taglalja, hogy a város gazdasági érdekét érintő ügyekben a közgyűlés zárt ülés keretében döntött korábban. „Megelőzendő a Fidesz képviselőinek város ellen tanúsított, ismételten méltatlan magatartását, a polgármester intézkedett az előterjesztés nyílt ülés keretében történő tárgyalásáról” – olvasható Nagy Sándor közleményében.

Egyetem

Ipari kihívásokra adtak választ az SZTE hallgatói

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Demola Demo Day elnevezésű eseményen mutatták be a különböző ipari kihívásokra adott innovatív megoldásaikat a programban részt vevő SZTE-s hallgatók. A 4 csapat 8 héten át dolgozott két ipari esettanulmányon, amelyet a program zárásaként az SZTE központi épület dísztermében mutattak be az ipari partnereknek.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Gazdasági Versenyhivatal 1,2 milliárd forintra büntette a Facebookot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A cég jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és súgóközpontjában.

Tovább olvasom

Gazdaság

27 milliárd forintos kötvénykibocsátást hajt végre a Pick Szeged

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kötvény lejárata 2029. december 6.

Tovább olvasom

Aktuál