Írjon nekünk

Kultúra

Ásatás után: képek a restaurátorműhelyből

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

2008 júliusában kezdték meg az M43-as vonalának régészeti feltárását, amit a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat koordinálásában a szegedi Móra Ferenc Múzeum és az ELTE Régészettudományi Intézetének szakemberei végeztek. 2009 májusában a terepmunka befejeződött, jelenleg a leletek restaurálása folyik, ezért ellátogattunk az új múzeumi raktárbázis restaurátorműhelyébe.

Az őskortól az Árpád-korig majdnem minden régészeti korszak, illetve a Dél-Alföldön előforduló több kultúra képviselteti magát a leletanyagban.

Elsősorban nagymennyiségű kerámiaanyag érkezett be a restaurátorokhoz. Nagyon ritka az az eset, amikor ép edényekkel dolgozhatnak a szakemberek – ezek általában síredények. A restaurálásnak három fázisa van: a tisztítás, a konzerválás és maga a restaurálás. Töredékesen érkezett be kerámiaanyag, fazekak, edények, fedők maradványai kerültek a restaurátorok kezei alá – tájékoztatott Dobó Bernadett (alsó képünkön), a Móra Ferenc Múzeum restaurátor csoportvezetője.

A kerámia útja

„A beérkező nagy mennyiségű csont- és kerámiaanyagot az ideiglenes raktárban fogadjuk, itt történik az anyagok fajtánkénti csoportosítása” – magyarázza a szakember. Külön gyűjtik az ember-, és külön az állatcsontokat, melyek a tisztítás után az antropológus szakemberekhez kerülnek. A kő, fém, a patics stb. alapanyagú tárgyak szintén külön csoportot alkotnak. Innen a mosóba kerülnek a leletek, ahol a tisztítás, illetve esetenként a savazás is történik. Ez utóbbi műveletet elsősorban a kerámiaanyagoknál alkalmazzák. Előfordulnak ugyanis olyan szennyeződések, amelyeket vízzel nem lehet eltávolítani. Tovább követve a kerámia útját, a tisztított leletanyagok a válogatóhelyiségbe kerülnek. Objektumonként terítik fel őket az asztalra, minden objektumot egy belső cédula kísér, mely információkat hordoz magáról a lelőhelyről. Ezután következik a „legózás”, az összeillő kerámiatöredékek keresése. „Perem-, fenék- és oldaltöredékek szerint csoportosítjuk a leleteket. Fontos az anyag színe, vastagsága, a töredékek pl. homokkal, apró kaviccsal, pelyvával stb.- történő soványítása, ez ugyanis befolyásolja a tárgy készítése során az agyag fizikai tulajdonságait, mint például a hőállóságot, vagy a jobb tartás a tárgy készítése közben– tudtuk meg Dobó Bernadettől. A kiegészítésnél a teljes profillal rendelkező edénytöredékekkel dolgoznak, vagyis olyan kerámiaedényekre koncentrálnak, amelyeknek van hasa, pereme és feneke, még ha nem is folytonos a tárgy. A kerámiatárgyaknál plasztilinnal vagy fogtechnikai viasszal leveszik a negatívot az edények ép feléről, átfordítják a hiányzó részre és erre hordják fel a földfestékkel színezett gipszkiegészítést. A gipsz megkötése után történik a forma kialakítása, az anyag megmunkálása kézi szerszámokkal.

„Vasfegyelem”, avagy a fémtárgyak megőrzése

A fémek palettája is színes: vas-, bronz-, ezüst- és ónozott bronztárgyak egyaránt érkeztek az M43-as nyomvonaláról. Természetesen a fém anyaga határozza meg a kezelés módját. Épp ezért egy feltáró tisztítással kezdődik a restaurálás folyamata, amely során kiderül, hogy mi maga az alapfém. Ez határozza meg a kezelés módját, emellett pedig kiderül az is, hogy látható-e a tárgyon valamiféle díszítő motívum, vagy a készítés technikára utaló nyomok. A fémek tisztítása mechanikusan és kémiai úton egyaránt történik. A fémek esetében a konzerválás folyamata is érdekes, ugyanis a szakembereknek hosszútávra kell megőrizniük a letűnt korok tárgyait, a művelet elsődleges szerepe a korróziós folyamatok megállítása. A konzerváló anyagok ezért elszigetelik a tárgyat a környezettől. „A régészeti fémtárgyak esetében sohasem használunk fémmel való kiegészítést, ezzel ugyanis elektrokémiai folyamatok indulhatnak meg, amelyek a tárgy pusztulását okozhatják, ezért mindig műanyaggal történik a pótlás, amit ugyanúgy színeznek, mint a kerámiatárgyak esetében a gipszet” – hívja fel a figyelmet a szakember.

Dobó Bernadettől azt is megtudtuk: a kiegészítés azért fontos, mert egy fizikailag stabil tárgyat mindig könnyebb raktározni, vagy kiállítani, mint egy sérültet, hiszen maga a sérülés további sérüléseket is eredményezhet.

Tovább olvasom

Kultúra

Telt házas ajándékkoncerttel búcsúzott az idei szabadtéri évadtól a Dóm tér

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kétszázötven éve született a komolyzene hallhatatlan Ludwig van Beethoven szerzeményeiből állították össze az idei ajándékkoncertet a Dóm téren. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Kultúra

Interaktív kiállítások és panoráma-kilátó: ilyen lett a megújult Móra Ferenc Múzeum

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Húsz hónap után munka, sok újdonság, amit feltétlenül érdemes megnézni.

Tovább olvasom

Hírzóna

Világok hangjait hallhatjuk a mórahalmi kulturális központban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 21-én, pénteken.

Tovább olvasom

Aktuál