A héten fokozatosan átadják a Rókusi csomópontot + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hétfői napon megkezdődött Rókusi csomópont átvételi folyamata. Hétfőtől minden irányban használható a kereszteződés. A jelzőlámparendszer beüzemelése a hét folyamán történik meg. Az autóbuszok már használatba vették a kereszteződést; útvonaluk és megállójuk visszakerült a régi, megszokott helyre. A tervek szerint a tranzitforgalmat június közepén engedik vissza eredeti útvonalára. A csomópont várhatóan pár hétig próbaüzemben működik. A terelőútvonalak tábláit és útburkolati jeleit fokozatosan szüntetik meg.

Hétfőn megkezdődött a Rókusi csomópontban kialakított többsávos, jelzőlámpás körforgalom átvételi folyamata. Az elmúlt napok tesztelése alapján a vezérlőprogram pontosítása, hangolása folyik. Ezek után, várhatóan e hét folyamán a jelzőlámpák is bekapcsolásra kerülnek. Ettől függetlenül már most is minden irányban használható a csomópont.

Hétfőn üzemkezdettől használatba vették az autóbuszok az új Rókusi csomópontot Szegeden; útvonaluk és megállójuk visszakerült a régi megszokott helyre. A Rókus irányából közlekedő 2, 83, 83A, 78A jelű busz újból a Kossuth Lajos sugárút – Rókusi körút útvonalon jár; ismét érintve a Kisteleki utca megállóhelyet. A kiskundorozsmai 64, 75, 75Y, 78, 79, 7F jelű autóbuszok, valamint a helyközi és távolsági járatok kerülő nélkül végigmennek az Izabella híd felé a Kossuth Lajos sugárúton, és a helyi járatok eredeti rend szerint használják a Damjanich utcai megállót. A 90, 90F jelű buszok szintén a korábbi megállójukban állnak meg a SZVSE pályánál és a Kisteleki utcánál. A Cora és 90H jelű busz szintén az eredeti útvonalát és eredeti megállóit használja.

A későbbiekben a buszok és villamosok közös tömegközlekedési sávon haladnak a Kossuth Lajos sugárút közepén. A műszaki átadás lezárásáig az autóbuszok egyelőre a régi megszokott útvonalukon, a Kossuth Lajos sugárút két oldalán közlekednek és állnak meg.

A sávkövetést a jelzőlámpák bekapcsolása után a burkolatba épített prizmasor fogja segíteni. A csomópont jelenleg próbaüzemben működik. A Rókusi csomópont körüli terelőutak forgalmát fokozatosan(!) állítják vissza; újból mindkét irányban nyitva lesz a Szatymazi utca, a Pulz utca, a Vásárhelyi Pál utca ideiglenesen lezárt, illetve egyirányúsított szakasza.

no images were found

A jelzőlámpás körforgalom valójában egy jelzőlámpás kereszteződés – körpályán. Minden be- és kilépő közlekedését a lámpa vezényli. Belépés előtt – a táblák és burkolati jelek alapján – időben kell sávot választani a haladási irány szerint. A körpályán tilos sávot váltani. A körpályán fokozottan kell figyelni a követési távolságra és a megfelelő sebességre. (Lásd térképmellékletünket és a csomópont-szimulációt a www.ujpalyan.hu oldalon.)

Június közepén terelik vissza a tranzitforgalmat az eredeti útvonalára.
Fokozatosan szünteti meg a kivitelező a terelőútvonalak tábláit és útburkolati jeleit. Kérjük, közlekedjenek nagyon figyelmesen!

Hallgassa meg a Rádió88 Susányi Tamással, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával készített hanganyagát!

Előző sztori

Bölcsészkari dékánok: vizsgálja felül az oktatási kormányzat a mesterszakok állami keretét

Következő sztori

Hátország: győzött az FK-serdülő, Szécsié a 250.