Írjon nekünk

Utazás

Utazás: tavaszi árvarázs

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Tavaszi árvarázzsal vár Esztergom, de választhatjuk Horvátországot is, vagy kedvezményes repülőutakat – válogasson kedvére együttműködő partnerünk, a C&T Hungary Kft. ajánlataiból.
1. Hírek a nagyvilágból

A gyerekek másféle betegségeket kapnak el utazáskor, mint a felnőttek

A világjáró gyerekek bizonyos fertőzésekre és sérülésekre érzékenyebbek, mint a felnőttek, ennek ellenére ritkábban jutnak el orvoshoz az utazásra való felkészüléskor – állapítja meg egy friss tanulmány.
A Pediatrics című gyerekgyógyászati szakfolyóirat májusi számában elemzik kutatók 34 ezer külföldön járt ember adatait, akik utazással összefüggő megbetegedés miatt fordultak orvoshoz. Megállapították, hogy a gyerekek számára leggyakrabban hasmenés, bőrsérülések – főként csípéseket és paraziták által okozott kiütések -, láz és légúti fertőzések miatt kértek kezelést. Egyes problémák gyakoribbak voltak a gyerekeknél, mint a felnőtt utazóknál, és hozzájuk képest a gyerekek gyakrabban szorultak kórházi kezelésre is. Ugyanakkor, mint a tanulmány megállapította, a gyerekeket ritkábban látták el orvosi tanácsokkal az utazás előtt. Míg a felnőttek 59 százaléka kapott utazás előtti orvosi ellátást, addig a gyerekeknek csak 49 százaléka.
A kutatók úgy vélik, tanulmányuk eredménye annak fontosságára világít rá, hogy bármilyen külföldi utazás előtt vigyék el a szülők orvoshoz a gyerekeket. “A szülőknek körülbelül hat héttel előbb meg kellene beszélniük az útitervet a gyerekorvossal” – mondta Stefan Hagmann, a New York-i Bronx-Lebanon Hospital Center munkatársa. Mint hozzátette, így elegendő idő maradna a szükséges oltásokra. Az oltásokon kívül a gyerekeknek gyógyszerekre is szükségük lehet, például a malária megelőzésére. A szülők egyúttal tanácsot is kaphatnak, hogyan kezeljenek olyan gyakori problémákat, mint a hasmenés vagy a légúti fertőzések, és miként ismerhetik fel, hogy mikor válnak a gyerek tünetei elég komollyá ahhoz, hogy már mindenképpen orvoshoz forduljanak vele.
Hagmann rámutatott arra, hogy a legnagyobb kockázatot a trópusokra való utazás hordozza, ám olyan problémák, mint a hasmenés és a légúti fertőzések, mindenütt előfordulnak, ezért az úti céltól függetlenül javasolta a szülőknek az előzetes orvosi tanácskérést. A tanulmány adatait 19 országban gyűjtötték 1997 és 2007 között egy egészségügyi hálózat klinikáin. A páciensek közül 1591 volt gyerek, 32668 pedig felnőtt. A többségük Ázsiában, Latin-Amerikában vagy Afrika szub-szaharai területein fordult orvosi ellátásért. A gyerekek 28 százalékát kezelték hasmenés miatt, minden negyediket (25 százalék) pedig bőrproblémák – állatharapás, csípés, kiütések – miatt. A gyerekek további 23 százaléka lázat kiváltó fertőzést kapott, leggyakrabban maláriát, 11 százalékuknál pedig légúti betegségek jelentkeztek, ideértve a megfázást és a középfül fertőzéseit is. Néhány betegség gyakrabban fordult elő a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, például a harapások, kiütések, légúti fertőzések és egyes típusú hasmenések. A gyerekek 14 százaléka szorult kórházi kezelésre, míg a felnőtteknek csak 10 százaléka. Utóbbi hátterében az állhat, hogy hasmenéses megbetegedéseknél a gyerekek könnyebben kiszáradnak. A szakemberek azt tanácsolják, hogy utazás közben a szülők győződjenek meg arról, hogy gyerekük kizárólag jól átfőtt-átsült ételt eszik és óvják a csapvíztől, mert ezekkel csökkenthető a hasmenéses betegségek kockázata. (MTI)

Éttermi dohányzási tilalom Horvátországban

Szombattól dohányzási tilalom lépett életbe a horvátországi lokálokban és éttermekben. Április 10-től annak, akit dohányzáson kapnak vendéglátóipari helyen, 100 kuna (36 ezer forintot) bírságot kell fizetnie. Azt a pincért, aki elmulasztja figyelmeztetni a vendégeket a törvényre, 500-1000 kuna (18-36 ezer forint), a hely tulajdonosát pedig 5-15 ezer kuna (180-540 ezer forint) fizetésére kötelezik.
Bár a dohányzásellenes törvény már 2008 novemberében életbe lépett, az étteremtulajdonosok tiltakozásának hatására fél évvel ezelőtt enyhítettek rajta: dohányzást ellenző szervezetek nem kis bosszúságára engedélyezték a füstölgést a légszűrővel és légkondicionáló berendezéssel ellátott helyiségekben.
A dohányzási tilalom alól mentességet kapott 156 lokál, amelyek kisebbek ötven négyzetméternél, és amelyek az egészségügyi minisztériumtól engedélyt kaptak. Öt nagyobb hely is megkapta ezt az engedélyt azzal a feltétellel, hogy a dohányzóhelyiség – amelyben nem lehet sem ételt, sem italt fogyasztani – nem nagyobb, mint az üzlet területének húsz százaléka, illetve légszűrővel látják el.
Több mint kétszáz további lokál vár engedélyre. Horvátországban összesen hozzávetőleg tizenhatezer lokál, bár és étterem üzemel.
A törvénnyel a horvát egészségügyi minisztérium a horvátoknak azt a hetven százalékát akarja védeni, akik nem dohányoznak, illetve a dohányzó lakosságot szeretné ösztönözni a füstölgés abbahagyására. (MTI)

Elvarázsolt palota nyílt Diana hercegnő egykori otthonában

”Elvarázsolt palota” néven új turistacsalogató látványosság várja a Londonba látogatókat a néhai Diana walesi hercegnő otthonában, a Kensington Palotában. A mai interaktív korban már nem elég, ha egy fenséges királyi rezidencia kínálata fényűző műalkotásokból, méltóságteljes ebédlőtermekből és kötéllel elkerített trónokból áll, ezért a Kensington Palotába megálmodott kiállítás kurátorai a divat, a performance művészete és egy kicsit az Alíz csodaországban ihlette fantáziavilággal jelenítik meg az egykor itt élt hét hercegnő életét. A hangulatot fényhatások, színészek és zenészek fokozzák, az egyik muzsikus egy fűrészt “szólaltat meg” hegedűvonóval.
A 405 éves épület több mint egy tucat szobáját híres brit divattervezők, Vivienne Westwood, William Tempest, Boudicca, Aminaka Wilmont, valamint Echo Morgan illusztrátor és Stephen Jones kalaptervező segítségével formálták át, miközben 12 millió fontos felújítási munkálatok keretében a királyi rezidencia más térségei is újjászületnek 2012-ig, II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulójára és a londoni olimpiai játékokra. (MTI)

Dublin új turisztikai látványossága

Március 17-én, az írországi Szent Patrik napján megnyílt a Nemzeti Koboldmúzeum (National Leprechaun Museum). Az ír folklór elemei és legendás apró alakjai elevenednek meg az interaktív keretek között. Észak-Írország nemzeti jelképei a zöld ruhájukról és kalapjukról ismert mesealakok, akik rejtőzködve élnek az erdőben, s csak azoknak jelennek meg, akik hisznek bennük, és szükségük van rájuk. Nekik akár kincseket is varázsolhatnak az üstjeikből. A látogatók átélhetik a kobold-érzést, ha bejárják az Óriások Útját, miközben hatalmas bútorok között mozognak. A múzeum létrehozója, Tim Rahilly szerint a gazdasági nehézségek miatt az embereknek nagyobb szükségük van a mesékre és a kikapcsolódásra, mint valaha. (TTG Hungary)

2. Utazások, akciók

Töltsön 1 ingyenes éjszakát Londonban és látogassa meg az „Elvarázsolt palotát”!

Hotel Gainsborough 4*           4-et fizet, 5 éjszakát alszik               108 500 Ft / fő helyett 90 100 Ft/ fő 5 éjszakára

A szálloda London South Kensington városrészében található, a Nemzeti Történelmi Múzeum és az Albert és Victoria Múzeum közvetlen közelében. A jó tömegközlekedésnek köszönhetően London felfedezéséhez ideális szálláshely. Az épület a kerületre jellemző tradicionális stílusjegyek hordozza magán. A standard szobák alapterülete kicsi és berendezése kevésbé modern, ugyanakkor jó állapotban vannak.
Az akció 2010. április 30-ig csak szerdai, csütörtöki vagy pénteki érkezéssel érvényes, standard szobában

Repülőjegy Londonba   már 38 100 Ft – tól*

Foglalás, bővebb információk:
travel@congresstravel.hu

HORVÁTORSZÁG ELŐFOGLALÁSI KEDVEZMÉNYEK április 30-ig

Most igazán megéri korán foglalni!
Figyelmébe ajánljuk előfoglalási kedvezményeinket. Aki 2010. április 30-ig lefoglalja utazását, az alábbi kedvezményekben részesül:
40% előleg befizetésével április 30-ig 8 %. (minimum 7 éjszaka foglalása esetén)

Egyes szálláshelyek további 5-20% engedménnyel foglalhatók. Aki korán foglal akár 28 %-ot is megtakaríthat.

15 + 8% kedvezményt nyújtó szálláshelyek
Opatija, Hotel Kvarner & Vila Amalia
Opatija, HOTEL IMPERIAL***
Opatija, HOTEL ADMIRAL****
Opatija, HOTEL KRISTAL***
Opatija, Hotel ISTRA***
Lovran, HOTEL PARK****
Lovran, HOTEL BRISTOL***, VILLA ZAGREB ÉS ELZA

10 +8 % kedvezményt nyújtó szálláshelyek
Medulin, HOTEL BELVEDERE***
Pua, HOTEL HISTRIA****
Crikvenica, HOTEL ESPLANADE***
Rab, HOTEL RAB***
Ksr, HOTEL CORINTHIA***
Zadar, HOTEL CASTRUM NOVUM***
Trogir, HOTEL JADRAN
Korcula, HOTEL PARK**/***

Foglalás, bővebb információk:
travel@congresstravel.hu

ESZTERGOM

BELLEVUE KONFERENCIA ÉS
WELLNESS HOTEL****
TAVASZI ÁRVARÁZS

Érvényesség: 2010. 04.06.-05.31. között

Kétágyas CLASSIC vagy STANDARD szobában:        21 000 Ft/fő/2éj

AZ ÁR TARTALMAZZA:
a szállást 2 éjszakára félpanziós ellátással, wellness központ használata (gőzkabin, illatkamra, finn-és bioszauna, jacuzzi, élménymedence, melegvizes pihenőmedence, gyermekmedence, napozóágyak), fürdőköntös használata, parkolás

AJÁNDÉK:
Vasárnap és csütörtök közötti szállodai tartózkodás esetén személyenként 1*30 perces alakformáló masszázs, vagy 1*30 perces pihentető arcmasszázs ajándékba.

Az ár tartalmazza: a szállást és a megadott ellátást
Az ár nem tartalmazza: az utazás költségét és az idegenforgalmi adót

Foglalás, bővebb információk:
travel@congresstravel.hu

3. Minden, ami repülés

Naponta indul légi járat Budapestről Milánóba

Mostantól akár naponta több járat közül is választhatnak a Budapest Airportról induló utasok, ha Észak-Olaszország „fővárosát”, Milánót kívánják felkeresni. Az új, nyári menetrendben a Lufthansa Italia naponta két járatot is kínál, egyet reggel és egyet az esti órákban a Milánó-Malpensa repülőtérre.
A nyári menetrendben minden nap reggel 9.25-kor indul a Lufthansa Italia gépe Milánóba, hogy mindössze 1.35 perces repülés után megérkezzen a malpensai futópályára. A Lufthansa a komoly piaci igény miatt sűrítette a milánói járatot, amely részben az üzleti, részben pedig a turista utasok számára ideális. A reggeli budapesti indulás után ugyanis délben már tárgyalóasztalhoz ülhet az üzletember olasz kollégáival, délután még megihat egy capuccino-t vagy ristretto-t és 17.25-kor elindulhat vissza közvetlen járattal Budapestre. Kis szerencsével az esti tévéműsort már ismét saját, otthoni megszokott karosszékéből nézheti, hiszen a gép 19.05-kor száll le Budapesten. Ugyanez a járat egyébként 19.45-kor már indul is vissza, tehát a Budapesten tárgyaló olasz partnerek is még aznap este visszatérhetnek a járattal otthonukba.
Milánó a Lufthansa egyik európai elosztó központjaként is működik, tehát a reggeli budapesti járat utasai innen akár Londonba, Párizsba, Madridba és Lisszabonban is találnak csatlakozást, nem is beszélve az olasz belföldi repülőterekről, mint amilyen Palermo, Nápoly vagy Bari.
A Lufthansa Italia a Budapest-Milánó útvonalon a jól bevált és közkedvelt Airbus A 319 típusú gépeket üzemelteti, amelyek két osztályos elrendezésben átlagosan 124 utast szállítanak. A 2010-es nyári menetrendben hetente összes tizenkét alkalommal indulnak Lufthansa Italia járatok Budapest és Milánó között. A Lufthansa továbbra is a harmadik legnagyobb forgalmat bonyolító légitársaság, amely a Budapest Airport utasainak mintegy 8 %-át szállította 2009-ben.

Ismét megnyitották a marosvásárhelyi repülőteret

Korszerűsítették a marosvásárhelyi repülőteret, amelyet egy hetes ideiglenes zárva tartás után most ismét megnyitottak. A Marosvásárhely mellett fekvő vidrátszegi (Vidrasau) Transilvania repülőteret bezárták egy hétre a kifutópálya korszerűsítési munkálatai miatt. A légikikötő vezetősége hétfőn közölte, hogy befejezték a 200 ezer euró értékben elvégzett korszerűsítési munkálatokat, ezt követően a repülőteret ismét üzembe helyezték. Egyebek között a Malév és a Wizz Air is működtet Budapest és Marosvásárhely közötti járatot, ezt a repülőteret használva. (MTI)

*Az ajánlatban szereplő repülőjegy árak tartalmazzák az adókat és illetékeket, de nem tartalmazzák a szerviz díjat, melynek összege 5 000 Ft /fő.

Foglalás, bővebb információk: travel@congresstravel.hu

4. Színház, koncert, rendezvény

Ravennai antik mozaikgyűjtemény Pécsett

Április 10-től május 10-ig Pécs, Európa Kulturális Fővárosa látja vendégül a ravennai antik mozaikok másolatának gyűjteményét, amely a Dóm Múzeumban és a Cella Septichora Látogatóközpontban tekinthető meg.
Az ókori és középkori mozaikokból az ’50-es évek elején létrehoztak egy több mint hatvan, az eredetihez hű mozaikmásolatból álló gyűjteményt, amely 1951 óta vándorkiállítás formájában nagy sikerrel járja Európa városait. A 90-es évek elején Budapesten, a Nemzeti Múzeumban rendezett kiállításon láthatta már a főváros közönsége. A lehetőség, hogy ezt a gyűjteményt Pécsett állítsák ki, Ravenna Provincia kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhető.
A két város között sok hasonló vonás van. Ahogy Ravenna, úgy Pécs is büszkélkedhet ókeresztény emlékekkel, ilyen az Unesco által a Világörökség helyszínei közé választott Cella Septichora Látogatóközpont, amely egyben hozzásegítette a várost a 2010-es év EKF cím elnyeréséhez, Ravenna pedig 2019-ben lesz Európa Kulturális Fővárosa

Zséda-koncert

Zsédenyi Adrienn egész eddigi élete a jól megérdemelt, nagyon sok munkával, kitartással megszerzett sikerről szól. Elhivatott ember pályarajza ez, aki sohasem veszítette el a hitét a jóságban, a tehetségében, és mindazokban az emberekben, akik mindig mellette állnak. Zséda újabb és újabb lemezei mindig felülmúlják az azt megelőzőeket, mindig új hangzásokat, új élményeket mutatva be a közönségnek. Egy dolog mindig változatlan: az élmény, amit Zsédától kapunk. A dalait hallgatva sokszor érezhetjük azt, amint a dallá változott lány belibben a szobánkba, leül a fotel karfájára, és csak nekünk énekel. És Zséda ilyen. Belülről szól hozzánk, mindnyájunkhoz külön – énekelve.

Időpont: 2010. április 30, 20 óra
Helyszín: Budapest ICECENTER
Jegyárak: 3 200 Ft

Az értékesített színház- és koncertjegyekre, múzeumi belépőkre, kulturális bérletekre, sportesemények és rendezvények tikettjeire irodánkban 250 – – 1000 Ft  jegykezelési költséget számítunk fel.

A fenti belépőjegyek irodánkban akár  azonnali jegykiállítással kaphatók! Üdülési csekket elfogadunk! *

*Az üdülési csekket csak a tulajdonosától áll módunkban elfogadni.

Foglalás, bővebb információk:
travel@congresstravel.hu

Tovább olvasom

Utazás

Szeged is népszerű úti cél lesz az ünnepi hosszú hétvégén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Háromszoros forgalmat hoz a szállodákban a négynapos hétvége egy átlagos márciusi hétvégéhez képest.

Tovább olvasom

Utazás

Biztonságban érzik magukat nálunk a külföldi turisták

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A közelmúltban elkövetett terrorcselekmények és a migráció jelentősen megváltoztatta az európai utazási szokásokat – tudta meg portálunk Farkas Andrástól, a Connection&Travel Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától.

Tovább olvasom

Utazás

Tengerre, magyar! – a szegediek az Adriára és a Fekete-tengerhez mennek nyáron

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A fiatalok gyakran maguk szervezik meg az utazást és a szállást is, az idősebbek viszont szívesebben áldoznak a kulturális körutazásokra és a múzeumi belépőkre. A terrorveszély kihat a franciaországi és törökországi nyaralások népszerűségére, Görögországtól is elvette sokak kedvét a migrációs válság és a gazdasági problémák. Belföldön a wellness napok és az egynapos kirándulások már őszig beteltek. Rövid utazások esetén is fontos a biztosítás kötése, mert akár 400 ezer forintnál is többe kerülhet egy kétnapos külföldi betegellátás.

Tovább olvasom

Aktuál