/

Mától újra jár Szegeden az 1-es villamos

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Az Örömóda hangjai mellett kezdte meg útját az 1-es villamos az Anna kúttól csütörtök kora reggel. A kivitelező A-SZ-E Konzorcium koordinálásában, az enyhe időjárás jótékony hatásait is kihasználva, gőzerővel folyt a munka az utóbbi napok során, a tavaly augusztus vége óta lezárt vonalon. A sínek sokadik alkalommal történt újrafektetését követően végre átadhatták a beruházást, így mától korszerű és kellemes körülmények között közlekedhetnek Szeged polgárai. Az SZKT döntése értelmében egyébként egészen húsvéthétfő éjfélig ingyenes az utazás az 1-es vonalán, amivel a lakosság türelmét szeretné meghálálni a cég a négy hónapos csúszás és a kialakult káosz miatt.

Az ünnepi esemény apropójából első alkalommal nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak Botka László polgármester. A városvezető az exkluzív interjúban megerősítette értesülésünket: az átadásnak semmilyen köze sincs a választási kampány finiséhez. Elárulta: újabb három modern, európai léptékű lámpás körforgalom terveznek a Széchenyi tér és az Indóház tér között, melyek révén az utak terhelése, illetve a zaj- és légszennyezés mértéke is csökkenhet. Az új csomópontok beruházására még nem írták ki a közbeszerzést, de Botka László biztos abban, hogy nem a Szeviép Zrt. lesz a kiválasztott, hiszen erről a cégről még csak nem is hallott. Portálunknak elárulta: a projekt PR- és kommunikációs feladatait Kozma József jelenlegi országgyűlési képviselő látja majd el, aki április 12. után szellemi szabadfoglalkozásúként folytatja pályafutását.

A polgármestert természetesen megkérdeztük, mi okozta a komoly csúszásokat a kivitelezésben. „Én a sárdobálásban soha nem vettem részt, és most sem fogok” – felelt a város első embere. Hozzátette: véleménye szerint a munkálatokat a Fidesz és a KDNP folyamatos gáncsoskodása, az amúgy villamosmérnök Kalmár Ferenc érthetetlen pánikkeltése és Kohári Nándor több feljelentése, valamint a Zöld Gyalogos Civilek a Villamos Nélküli Szegedért mozgalom utcai megmozdulásai és a Critical Mass kerékpáros-rendezvényei hátráltatták a leginkább.

A polgármesteri fotózkodást követően a villamost a felújítási projektért rengeteget lobbizó, nemzetközi és hazai kapcsolatait egyaránt mozgósító Ujhelyi István álomtitkár indította útnak, s vezette egészen az állomásig. A csütörtök reggeli bensőséges ünnepi eseményen az MSZP tömegközlekedési munkacsoportjának vezetője, Hagyó Mikós is részt vett.

Miért nem Botka László fogta a kormányt? – tettük föl a kérdést. „Nem magamat féltem, hanem Szegedet” – utalt válaszában vezetési képességeire a polgármester.

Megtudtuk: a három lámpás körforgalom építése 2011. április 1-től előreláthatólag 2012. április 1-ig tart majd.

SZEGEDma Álhírügynökség

Előző sztori

Szépségideálok a képernyőn és a művészetekben

Default thumbnail
Következő sztori

Wednesday Night

Legutóbbi hasonló cikkek