Könyveket fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai + HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A hagyományoknak megfelelően ünnepélyes keretek között a Somogyi-könyvtár gyűjteményi állományában lévő könyveiből fogadtak örökbe köteteket a Szegedért Alapítvány 2010. évi díjazottjai április 23-án.

A könyv-örökbefogadás szimbolikus aktus, mellyel az örökbefogadó a könyv szellemiségét a magáénak vallja, és egyfajta gondoskodást vállal az elfogadott kötetért. A könyv a bibliotékában marad, de a katalógusban is megjelenik mellette az örökbefogadó neve. Az örökbefogadás intézményét 2003-ban vezették be, tipikusan a díszpolgárok és a Szegedért Alapítvány díjazottjai élhetnek ezzel a megtiszteltetéssel.
A pénteki eseményen Bódi György, a Szegedért Alapítvány titkára elmondta: immár a 21. díjkiosztó gálát tartották meg, mindegyikről készült valamilyen módon felvétel. A legutóbbi átadóról készült DVD-felvételt átnyújtotta a díjazottaknak, valamint a Somogyi-könyvtárnak, amely mostantól a gálákról készült felvételek archiválóhelyeként is funkcionál.

Vajda Júlia operaénekesnő, a Szegedért Alapítvány fődíjasa William Jones “Über die Musik der Indier” című zenetudományi mű 1802-ben Erfurtban megjelent, illusztrált kiadását fogadta örökbe. A művésznő portálunknak elmondta, nagyon szép dolognak tartja az örökbefogadást, és nagyon örülök neki, hogy ő személyesen is kapott egy ilyen lehetőséget. Azt is elárulta, vett már részt könyv-örökbefogadó ünnepségen, így rögtön tudta, mivel jár ez a megtiszteltetés.

Olasz Sándor főszerkesztőnek, irodalomtörténésznek – a művészeti kuratórium Gregor József-díjasának – a Kármán József és Pajor Gáspár által szerkesztett és elsősorban hölgyolvasóknak szánt, magyar irodalmi folyóirat, az “Uránia” 1794-ben megjelent, első kötetét szánta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője, a főszerkesztő azonban az ünnepélyes átadón nem tudott megjelenni, később fogadhatja jelképesen örökbe az Urániát. Szirtesi Zoltán háziorvos, roma érdekvédő – a társadalmi állampolgári kuratórium Debreczeni Pál díjasa – Liszt Ferenc “A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon” című írásának 1861-ben Pesten megjelent magyar és német nyelvű kiadását, Szabó Gábor fizikus – a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjasa – pedig a jezsuita polihisztor, Athanas Kircher “Ars Magna Lucis et Umbrae” című műve 1676-os amszterdami kiadásának különleges példányát fogadta örökbe.

Hallgassa meg a Szabó Gábor fizikussal készített hanganyagunkat!

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Capa-tárlat: az utolsó napon kedvezményesen, a diákoknak ingyen

Default thumbnail
Következő sztori

A lemezjátszóknál: DJ Bigiboy

Legutóbbi hasonló cikkek