/

Kék hírek: 70 ittas járművezete a húsvéthétfőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Csongrád megyében is fokozott ellenőrzést hajtott végre a rendőrség a húsvéti időszakban. Hétfőn 18 óráig 40 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból, ez a szám éjfélre 70-re emelkedett – tájékoztatott Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A most elkészült megyei összesítés szerint Csongrád megyében április 3-a és 5-e között 2842 esetben fújattak szondát a rendőrök a közlekedőkkel, melyből 70 lett pozitív. Közölük 12-en személygépkocsit, 3-an motort, egy sofőr pedig teherautót vezetett, míg a többiek kerékpárral közlekedtek. Négy autóssal szemben büntetőeljárás indult. Egy ittas kerékpárost az M43-as autópályán állítottak meg a rendőrök.
A fokozott ellenőrzés során egy személy eltiltás hatálya alatt próbálkozott, míg hatan vezetői engedély nélkül is a volán mögé ültek. 177 felvétel készült gyorshajtás miatt, 15-en nem használták a biztonsági övet, míg ketten kézben tartott mobiltelefonnal közlekedtek.
A razzia során az egyenruhások négy körözött személyt is elfogtak, akiket különféle bűncselekmények miatt a rendőrség illetve a bíróság keresett.

Az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottsága közleményében arról tájékoztat a korábbi évekhez hasonlóan a húsvéti ünnepek időszakában a rendőrség fokozott ellenőrzést tartott, amelynek elsődleges célja az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők, kerékpárosok kiszűrése, az agresszív, szabályszegő gépjárművezetők intézkedés alá vonása, illetve a demonstratív rendőri jelenlét biztosítása, ezáltal a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedők biztonságérzetének növelése.

no images were found

Az állampolgárok még az ellenőrzések megkezdése előtt részletes tájékoztatást kaptak az ellenőrzés-sorozatról, annak céljairól, jelentőségéről. A területi és helyi rádió- és televízióadók több alkalommal hívták fel az állampolgárok figyelmét az akciósorozatra, így a közlekedők egyre szélesebb körben szereztek tudomást a fokozott rendőri ellenőrzésről. Sajnos ennek ellenére is voltak olyan felelőtlen járművezetők, akik ittasan ültek volán mögé. A rendőri szervek az ellenőrzések helyének megválasztásakor figyelemmel voltak az ittas, illetve a bódult állapotban történő járművezetés előfordulásának gyakoriságára, továbbá a járművek biztonságos leállításának biztosítására.

Az ünnepek ideje alatt a rendőrök összesen 18.744 fő ittasságát ellenőrizték, akik közül 604 fő bizonyult ittasnak. Vezetői engedély helyszíni elvételére 137 esetben került sor. Az elsődleges baleseti statisztikai adatok alapján, 2010. április 3-5. között az ország területén összesen 104 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, amelyek közül 68 könnyű, 36 súlyos sérüléssel végződött, valamint 3 esetben halálos kimenetelű volt. A 3 halálos közúti közlekedési balesetben összesen 4 személy vesztette életét. Ittas vezetés miatt ebben az évben nem következett be halálos kimenetelű baleset, viszont ittas járművezető 5 esetben volt súlyos, 7 esetben pedig könnyű sérülést eredményező baleset okozója. A tavalyi húsvéti időszak adataival összevetve megállapítható, hogy idén az ünnepek alatt a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma 29,7%-kal (148/104 eset) kevesebb volt, valamint a halálos kimenetelű balesetek száma is jelentősen csökkent (8/3 eset). Az ittas állapotban okozott balesetek száma a 2009. év húsvéti adatához képest 42,9%-kal volt kevesebb ebben az évben (21/12 eset).

A főközlekedési útvonalakon a forgalmi torlódások, valamint a határátkelőhelyeken a várakozások elkerülése érdekében a Rendőrség már 2010. március 30-tól kiemelt figyelemmel volt az autópályák és főútvonalak zavartalan forgalmának biztosítására, a határátkelőhelyekre vezető útvonalakra, amellyel kapcsolatosan a fokozott rendőri jelenlétet április 11-ig fenntartja.

Előző sztori

Értelmetlenül kiadott pénzek az SZKT-nál?

Következő sztori

Nézőpont: a második helyért küzd az MSZP és a Jobbik