Bulvár

Italos kartondoboz-gyűjtő akció indul

Italos kartondoboz-gyűjtő akció indul

2010. április 22., csütörtök
Italos kartondoboz-gyűjtő akció indul

A tejes és üdítős tégladobozok gyűjtésére hívja a szegedi diákokat az idei tanévben is a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés. A Föld Napján indul útjára a fenti szervezetek együttműködésével az úgynevezett italos kartondoboz-gyűjtő iskolai és óvodai akció, amely az italoskarton csomagolás gyűjtésére ösztönözi a szegedi tanulókat és óvodásokat, ugyanis az italos kartondobozok Szegeden szelektíven gyűjthetők, és hasznosításuk is megoldódott - írja Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közleménye.

A Föld Napjától közel a Környezetvédelmi Világnapig (2010. június 01-ig) tartó gyűjtőakció végén a legtöbb dobozt összegyűjtő iskola és óvoda értékes és hasznos ajándékokban részesül. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés immár több éve sikeresen dolgozik azon, hogy minél több városban minél több diák körében népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést, ezen belül pedig felhívja a figyelmet arra, hogy a tejes és üdítős kartondobozok is újrahasznosíthatók. Szegeden a vállalkozó szellemű és a környezettudatos nevelés mellett elkötelezett általános iskolák és óvodák gyűjthetik az italos kartondobozokat a verseny keretében az intézményeikben. A gyűjtés folyamán a gyerekek megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, ismereteket szerezhetnek az italoskarton csomagolás gyűjtéséről és hasznosításáról. A gyűjtés és a szorgos munka gyümölcsét a tanév végéhez közeledve a legügyesebb intézmények arathatják majd le.

Iskolai díjazás:

A legtöbb dobozt létszámarányosan (fő/kg) összegyűjtő iskola jutalma 50.000 Ft értékű sportszer vagy játékvásárlási utalvány. A legtöbb dobozt abszolút mennyiségben (kg) összegyűjtő iskola jutalma 30.000 Ft értékű sportszer vagy játékvásárlási utalvány. A versenyben aktívan résztvevő iskolák egy-egy italos kartonból készült faliújságot kapnak.

Óvodai díjazás:

A legtöbb dobozt létszámarányosan (fő/kg) összegyűjtő óvoda jutalma 50.000 Ft értékű sportszer vagy játékvásárlási utalvány. A legtöbb dobozt abszolút mennyiségben (kg) összegyűjtő óvoda jutalma 30.000 Ft értékű sportszer vagy játékvásárlási utalvány. A versenyben aktívan résztvevő óvodák egy-egy játék szelektív kukás autót kapnak, ami az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. felajánlása. Az iskolákban és óvodákban összegyűjtött italos kartondobozokat a Szegedi Környezetgazdálkodási és Nonprofit Kft. gyűjti be intézményenként. A kft. válogatócsarnokában a dobozokat bálákba tömörítik, majd továbbadják a hasznosítást végző cégnek. Mivel az italos kartondobozok 75 százaléka papír, így az újrapapír gyártási technológiájával viszonylag egyszerűen és energiatakarékosan papír csomagolóanyag készíthető belőlük. Egy fából 5300 darab doboz készül, ami biztosítani tudja egy átlagos család italoskarton felhasználását 18 évre. Ha ezt a dobozmennyiséget újrahasznosítják, akkor mintegy 700 darab környezetbarát füzetet lehet készíteni anélkül, hogy új fát kellett volna kivágni. A szegedieknek 2005. márciusa óta lehetőségük van arra, hogy a házhoz menő „zöld zsákos” gyűjtés keretében és a szelektív gyűjtőszigetek műanyaggyűjtő edényei segítségével válogatva gyűjthessék a tejes és üdítős kartondobozokat. Mindkét gyűjtési mód, sőt az iskolai gyűjtés esetén is nagyon fontos, hogy a dobozokat kimosva és laposra taposva helyezzék a zsákokba, hiszen így sokkal kevesebb helyet foglalnak. Bővebb információ a

Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-ről

a honlapján olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.