Csütörtök: Hunor és Magyar nyomában

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Móra Ferenc Múzeumban Hunor és Magyar nyomában címmel emlékkiállítás nyílik a 100 éve született László Gyula régész és képzőművész tiszteletére. A Móra parkban megrendezik a Föld és Könyv napját, a Millenniumi Kávéházban a Goethe Intézet vendége, Tilman Rammstedt német író olvas fel regényéből, az Egyetemi Tavasz programjai között is találunk a Föld napjához és a Könyv napjához kapcsolódó programokat, és a legendás Új Symposion vajdasági folyóiratra emlékeznek a Grand Caféban.

Színház és bábszínház

A Kisszínházban csütörtökön 19 órakor Bolha a fülbe (Latinovits Zoltán 2. bérlet).

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében csütörtökön délelőtt 10 órakor Csipkerózsika (Szundi bérlet), délután 14.30-kor A kis Mukk (Hétmérföldes bérlet).

Föld és Könyv Napja a Móra Parkban

Az újszegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. szervezésében csütörtökön a szegedi Móra parkban a Föld és Könyv napja, amely izgalmas és tartalmas kikapcsolódást ígér, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A rendezvényen minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes programokat. Az irodalmi műsorokat és a népzenei előadásokat követően, a nap 19 órakor az Ismerős Arcok zenekar fellépésével zárul. A programokon való részvétel ingyenes. Részletek a www.rhz.hu oldalon.

A Kosbor Trió lemezbemutató koncertje

A Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg termében csütörtökön 19 órakor a Kosbor Trió lemezbemutató koncertje lesz. Pilinszky János verseit a Kosbor Trió előadásában a középkori dallamok átfonják, új életet adnak a jól ismert, és a kevésbé ismert soroknak. A zenekar tagjai: Gyulai Csaba (ütőhangszerek, gadulka), Tamás Benedek (lantgitár, ének), Nemes János (szaxofon, kavola). Belépőjegy 850 Ft, diákigazolvánnyal 450 Ft.

Hunor és Magyar nyomában

A Móra Ferenc Múzeumban csütörtökön 16.30-kor Hunor és Magyar nyomában címmel, emlékkiállítás nyílik a 100 éve született László Gyula régész és képzőművész tiszteletére. A kiállítást megnyitja Trogmayer Ottó régész, a múzeum nyugalmazott igazgatója. A megnyitón ismerheti meg a közönség Balogh Csilla – P. Fischl Klára: Felgyő, Ürmös-tanya. Bronzkori és avar-kori leletek László Gyula felgyői ásatásának anyagából című könyvét. A kiállítás megtekinthető (hétfő kivételével) naponta 10-17 óráig.

Előadás a Föld Napja alkalmából

A Szőregi fiókkönyvtárban csütörtökön 18 órakor A környezetvédelem az otthonunkban kezdődik címmel Hajdú Lászlóné előadását hallhatják a Föld Napja alkalmából az Életreform klub keretében.

Német nyelvű felolvasás a Millenniumi Kávéházban

A Millenniumi Kávéházban csütörtökön 17 órakor a budapesti Goethe Intézet vendége, Tilman Rammstedt német író felolvasása lesz a Der Kaiser von China című művéből. Az Ingeborg Bachmann-díjas íróval Hárs Endre egyetemi docens beszélget. Német nyelvű rendezvény.

Sakk-klub

A Millenniumi Klubban csütörtökön 18 órakor EHÖK Sakk-klub.

Közéleti Kávéház

A Somogyi-könyvtárban csütörtökön 17 órakor Tibeti tál-gong koncert. A koncert előtt Molnár László és Molnárné Patai Alice tibeti tál- és gongterapeuta házaspárt faggatja Sóti Judit természetgyógyász a hangmasszázs hatásairól.

A TIT székházban (Kárász u. 11.) csütörtökön 17 órakor a Folyóiratok Háza rendezvénysorozat keretében Nyomtatás és/vagy internet. Vendégek: Szűcs Katalin, a Criticai Lapok főszerkesztője, és Kállai R. Gábor író. Az előadás előtt lehetőség van a folyóirat korábbi számainak olvasgatására.

A Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület székházában (Fő fasor 9.) csütörtökön 17 órakor Nemzeti Klub -“Újszögedi Esték”: Keleti tradicióA betegségek lelki okai. Előadó: Hegedűs Csaba.

A Roosevelt téri Halászcsárdában csütörtökön 18 órakor A Guru – A Tanítvány és a Csaló, Mesék az Erőről. Előadó: Dezső Csaba Péter archeikus sorsképelemző. Háziasszony: Princz Katalin pszichotronikus tanítvány, Reiki mester.

Az Egyetemi Tavasz rendezvényei

Az SZTE TIK Átriumában csütörtökön 9-16 óráig a Hispanisztika Tanszék, az Egyetemi Könyvtár Hispanisztika Gyűjteménye és a Katalán Minor szak a Spanyol Nagykövetség támogatásával rendezi meg a Könyv Napját, amelynek célja, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást könyvek forgatására. 9 órától az SZTE TIK – Kiállítási térben Könyv Napja – Könyvvásár.

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar Aulájában (Kálvária sgt. 1.) csütörtökön 10 órakor Kalandozások a (new) média világában – előadások. Részletek a www.u-szeged.hu/kultura/egyetemi-tavasz-2010/kalandozasok-new-media oldalon.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban csütörtökön 10 órakor a Föld Napja a TIK-ben.

A XIV. Juhász Gyula Napok folytatódik csütörtökön 10 órakor a JUGYU-s Sportnappal. Különleges sportprogramok lesznek egész nap a Hattyason.

A mozik csütörtöki műsorai

A Grand Caféban csütörtökön:

14 órakor: Szümposion – a legendás Új Symposion vajdasági folyóiratra emlékeznek. 1. nap. Részletes program a  www.grandcafe.szeged.hu oldalon.

19 órakor: A Faun labirintusa – feliratos, mexikói-spanyol-amerikai film, rendező: Guillermo Del Toro.

21 órakor: Farkasember – feliratos, angol-amerikai film, rendező: Joe Johnston.

A Belvárosi mozi csütörtöki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

15.30-kor és 20 órakor: A titánok harca 3D – színes, szinkronizált amerikai akció, fantasy. Rendező: Louis Leterrier.

17.45-kor: 9 – színes, feliratos amerikai animációs fantasy, rendező: Shane Acker.

Balázs Béla terem:

16 órakor és 18.15-kor: Coco Chanel és Igor Stravinsky – Egy titkos szerelem – színes, feliratos francia romantikus dráma, rendező: Jan Kounen.

20.30-kor: 9 – színes, feliratos amerikai animációs fantasy, rendező: Shane Acker.

Csőke József terem:

16.15-kor és 18.30-kor: Mindenki megvan – színes feliratos amerikai dráma, rendező: Kirk Jones.

20.45-kor: Szeszélyes szőke – színes, feliratos portugál-spanyol-francia vígjáték, rendező: Manoel de Oliveira.

Csütörtök esti bulik

Az IH Caféban csütörtökön 20 órakor Rock and Roll Dance Party.

A Millenniumi Kávéházban csütörtökön 20 órakor a Molnár Dixieland Band koncertje. A koncert előtt az SZTE ZMK Klarinétegyüttese játszik.

A Nemzetiségek Házában csütörtökön 18 órakor Bolgár táncház. Vezeti: Bajusz Kata (Balkán Táncegyüttes).

A SZOTE Klubban csütörtökön 22 órakor GYTK-s buli Patkós doktorral.

A JATE Klubban csütörtökön 22 órakor XIV. Juhász Gyula Napok Záróbuli. Colorstar koncert. A koncert után buli Dj MolnárBé-vel.

A Jazz Kocsmában csütörtökön 20 órakor a Smárton Trió koncertje.

Az SZTEage-ben csütörtökön 22 órakor ArtStab Push Project: E.T.a.P. koncert.

Az Afrika Cafe-ban csütörtök este Buli az Atissal.

Az Átrium Icon Café & Lounge-ban csütörtök este Chill out, hip-hop and lounge night.

Előző sztori

Schmitt Szegeden: teljes alázat, teljes felelősség + HANG

Következő sztori

Vízmű: hibaelhárítás a Mars tér – Mérey utca sarkán