Ásatás után: amiről a csont mesél

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Csaknem kétezer éve kirabolt szarmata sírokat találtak a Móra Ferenc Múzeum régészei a tervezett Burger King helyén zajló feltárások közben, az ásatás még 2009 elején fejeződött be, portálunk most a leletanyag feldolgozásának eredményeiről kérdezte a szakembereket.

13 nap, 3 ezer négyzetméter: 17 szarmata sírt találtak a régészek a Makkosházi körút és József Attila sugárút kereszteződésénél fellelhető, vélhetően 3-4. századbeli temetőrészletben – mondta el portálunknak Fogas Ottó, ásatásvezető régész. Ez az időszak a Római Birodalom kora, maguk a szarmata leletek pedig az Alföldön igen gyakoriak, mégis örültek a szakemberek, ugyanis a belvárosban ritkán van lehetőségük ásni. A feltárt sírok viszonylag kis területen, jól elhatárolhatóan három sorban helyezkedtek el, voltak közöttük halomra utaló, körárkos sírok is, az itt nyugvók vélhetően előkelőbbek lehetettek – magyarázta Fogas Ottó. Két sír kivétel mind rablott volt, ami szintén nem ritka a szarmatáknál. Vannak olyan nyughelyek is, amelyekben már a csontokat sem találták meg, az ilyen esetekben valószínűleg az egész vázat „kikapták” a rablók a gödörből, majd sorsukra hagyták. Nem tudjuk az okát, miért ennyire kifosztottak a sírok, vélhetően egymással harcban álló törzsek módszeres fosztogatási akcióiról lehet szó – magyarázza Fogas Ottó. Kerámiatöredékek, állatcsontok, bronzból készült ruharögzítő (úgynevezett fibula), de vaskés és vascsat is előkerült a sírokból. Két esetben meg tudták figyelni a szakemberek a koporsót is.

A leletanyagként előkerült csontokat Bereczki Zsolt, az Embertani Tanszék tanársegédje vizsgálta. A szakember portálunknak elmondta, töredékes anyagról van szó, mint általában a szarmatákra jellemző: valamiért elkopnak a csontok, és ezért kevés dolgot lehet már megállapítani belőlük. Nem tudni ennek a pontos okát, talán olyasmit ehettek, vagy a temetkezésnél olyan anyagot használhattak, ami elősegítette a csontok mállását. A feltárt sírokról Bereczki Zsolt elmondta, kicsi temetkezésről van szó, amely bizonyosan nem tükrözi az adott település élő populációjának szerkezetét, de minden korcsoporttól és mindkét nemtől maradtak fent csontok. Két négyéves gyerek és egy kamasz csontjainak kivételével felnőtt leletanyagról van szó, akik közül az eltemetettek többsége megérhette a negyvenéves kort. Három darab épebb vázat találtak, melyeken jól látszik az, hogy nem kímélték magukat a szarmaták: a kemény fizikai munka jeleként ízületi gyulladások, kopások nyomaira bukkant az antropológus. A csontokhoz tapadó inak lenyomataiból a megerőltetés jeleit most is le lehet olvasni mindkét nem esetében – világosított fel a szakember. Érdekesség, hogy egy negyven-hatvan év körüli nő fogán egy zománcképződési rendellenességet is megfigyeltek, amely nagyon erős stresszre utal, alighanem öt-hatévesen komoly betegséggel vagy éhezéssel kellett szembenéznie – véli Bereczki Zsolt.

Előző sztori

Figyelem! Új szerveren a SZEGEDma.hu

Következő sztori

Vízilabda: új segédedző és két szegedi a válogatottban