Kultúra

Ásatás: meddig vár a vár? + PANORÁMA

Ásatás: meddig vár a vár? + PANORÁMA

2010. április 9., péntek
Ásatás: meddig vár a vár? + PANORÁMA
Régóta hozzátartozik a Stefánia képéhez a szegedi vár ásatási gödre. Két éve egy nagyfeszültségű vezetékbe botlottak a régészek, amely kijelölte a munka határát. De nem ez az egyetlen akadály…

Mivel túl nagy költséget jelent a vezeték arréb helyezése, addig fogják feltárni és rekonstruálni a romokat, ameddig az nem akadályozza a munkát – közölte

Horváth Ferenc

, a Móra-múzeum tudományos igazgatóhelyettese. „Még egy évünk van, ami megyei és városi önkormányzati pályázati támogatással zajlik. A következő lépés a terület bemutatásra történő előkészítése” – veszi sorra Horváth Ferenc. Tisztázni kell, hogy a romkert hogyan illeszthető be a tágabb környezetbe: kerítéssel vagy szabadon. Utóbbi esetben nagyon meggondolandó, hogy a Móra-múzeum kezelésében maradhat-e a terület, mert köztérré válik, de az esetleges rongálások kivédése így nehezebb feladat. Horváth Ferenc elmondta, megpróbálnak újabb, rövidebb futamú – körülbelül egyéves – pályázatot beadni, ami a bemutatást szolgálná: bizonyos építészeti elemek másolatát készítenék el, és helyeznénk ki: oszloppillérekkel, kapubejárat-részlettel, faragványmásolattal tennénk élővé a területet. Magát a várromot egyébként folyamatosan konzerválják, az ásatás végére a falak megtekinthetőek lesznek. De addig is nem csupán a magasfeszültségű vezeték a gond: két kandeláber szintén „útban van”. A múzeum szponzori segítséget is szívesen fogadna, illetve tudomásuk van egy városi önkormányzati pályázati lehetőségről, amely a Roosevelt tér, a Stefánia és Móra-park teljes rekonstrukciójára vonatkozna, ennek részeként remélik, hogy a vár is kaphat támogatást.

Tíz éve folyik a feltárás

Jelenleg

Fogas Ottó

folytatja az ásatásokat, aki elmondta: most az egykori középkori szegedi vár központjában elhelyezkedő Szent Erzsébet templom feltárása folyik, amely a részben a ma is látható várrom, a Mária Terézia-kapunak nevezett épület része alá is benyúlik. A föltárás több mint tíz éve zajlik. A felső talajrétegről, a mai járószintről indulva kezdtek dolgozni a szakemberek, és onnan haladnak szintenként lefelé, legutolsóként bukkant fel a templom padlója, illetve a padló alá temetett sírok szintje. 2007 elején az egykori Juhász Gyula Művelődési Ház – jelenleg a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség – pincéjében és udvarán megtalálták a vár északnyugati saroktornyát, mely alapján pontosabb képet kaptak a szakemberek a szegedi vár feltételezett elhelyezkedéséről is. „Ha reményeink nem csalnak, rövid időn belül lehetőségünk lesz kutatni a vár különböző pontjait” – tudtuk meg Fogas Ottótól. Amikor az ásatás folyik, élő ásatás program keretében bejelentkező csoportoknak nyaranta idegenvezetéssel látogatható a terület.

Vártemplom feltárás

,

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.