Aktuális szabályozások és határidők a mezőgazdaságban

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Megkezdődött a területalapú támogatások igénylésének előkészítése, így a gazdáknak mostanság kell felkeresniük a falugazdászokat, hivatalokat. Fontos azt is tudni, hogy úgynevezett környezetvédelmi termékdíjat kell fizetniük azoknak április 20-ai határidővel, akik csomagolva árulják terményeiket. Az aktualitásokról Oláh Rajmundot, az ÚMVP ügyfélszolgálati szaktanácsadóját kérdeztük.

Az úgynevezett területalapú támogatást május 15-ig igényelhetik a termelők. Ehhez azonban a falugazdásznál, illetve az agrárkamarai tanácsadónál át kell venni a támogatás igényléséhez szükséges iratokat. „Hódmezővásárhelyen a falugazdász irodájában, míg Mindszenten, Mártélyon és Székkutason a területileg illetékes agrárkamarai tanácsadóknál tehetik ezt meg, Szegeden pedig a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatalt kell felkeresni” – tájékoztatta portálunkat Oláh Rajmund, ÚMVP ügyfélszolgálati szaktanácsadó.

A 2010-es területalapú támogatások igénylése során a tavalyi jelszavak és kódok érvényesek, ezért a 2009-ben megkapott tájékoztató levelet magukkal kell vinniük a gazdáknak. Szükséges továbbá a földhasználati lap is és a tavalyi a területalapú támogatás MVH-határozata. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akik megváltoztatták jelszavukat. Azok, akik tavaly nem igényeltek területalapú támogatást, azoknak is új jelszót kell igényelniük, melyhez a szükséges nyomtatványt a falugazdásztól vagy az agrárkamarai szaktanácsadóktól kérhetik.

„A minimális igényelhető területméret parcellaszinten 0,3 hektár, kivéve gyümölcsös, ahol 0,3 hektár kérelemszinten. Szántó esetében pedig a területnek minimum 1 hektárnak kell lennie” – hangsúlyozta Oláh Rajmund.

Fontos tudni azt is, hogy aki agrár-környezetgazdálkodási támogatást (AKG-t) nyert, azoknál a területazonosítási kérelem benyújtásának határidejét május 15-ére módosították. A rendeletben szereplő ritka növényeket termelők pedig kiegészítő támogatást is igényelhetnek, ám ehhez a falugazdásztól igazolást kell kérni, amit postai úton el kell küldeni az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalba (MVH). Ökológiai termesztés esetén pedig az erről szóló igazolást kell postázni, szintén az MVH-ba. „Akik pedig környezetvédelmi vagy természetvédelmi gyeptelepítésben vesznek részt, azoknak be kell küldeni a művelési ág változásról a földhivatali igazolást az MVH-ba” – tette hozzá.

Az ügyfélszolgálati szaktanácsadó portálunknak elmondta, hogy április 20-áig kell az úgynevezett környezetvédelmi termékdíjat megfizetniük azoknak, akik csomagolásban értékesítik terményüket. „Ha valaki a krumplit raselzsákban adja el, annak akkor fizetnie kell ilyen díjat, ha nem építette be a csomagolóanyag árába a gyártó” – mondott példát. Ezért fontos, hogy a termelő utánanézzen, hogy a csomagolással a gyártó megfizette-e a környezetvédelmi termékdíjat, beépítette-e az árába. Abban az esetben, ha a gyártó vagy a kereskedő nem fizette meg ezt, akkor a gazdának kell megtérítenie. A Vám és Pénzügyőrség (VPOP) honlapján megtalálható a bevalláshoz szükséges nyomtatvány, illetve a könyvelők is tudnak segíteni ebben a gazdáknak.

Előző sztori

Névforduló: Pulitzertől Hofiig

Következő sztori

Új szakaszba lépett az 1-es villamosvonal felújítása