Közélet

A fideszes hölgyek a legesélyesebbek

A fideszes hölgyek a legesélyesebbek

2010. április 15., csütörtök
A fideszes hölgyek a legesélyesebbek
Jelenleg 383 aktív képviselő van a magyar Parlamentben, közülük 43 nő, tehát a nők aránya most 11,2 százalék. Az új parlamentben az origo mandátumbecslése szerint csak 33 nő lesz, a nők aránya visszaeshet 8,5 százalékra. A SZEGEDma.hu felkereste a megyénkből a választás első fordulóját megnyerő Mágori Józsefnét és a Fidesz megyei listáján bekerülésre esélyes Magyar Annát, a megyei önkormányzat elnökét. A Csongrád megyei választókörzetek közül meglepően nagyarányú győzelmet aratott Mágori Józsefné(felső képünkön) a makói kerületben. A Makó városát 16 éve vezető Buzás Pétert verte meg a parlamenti választás első fordulójában mintegy 3600 szavazattal. A SZEGEDma.hu a Csongrád megyei választókerületeinek egyetlen győztes női politikusát kérte meg egy rövid értékelésre. „A 3600-zal több szavazatot kaptam mint Buzás, Makón 1000 szavazattal, a környező településeken 2600-al. Egyedül kaptam annyi voksot, mint a második és harmadik helyezett összesen” – értékelte teljesítményét Mágori Józsefné, aki jelentős fölénnyel vághat bele az április 25-i második fordulóba. A fideszes képviselőjelölt a Makó 30 körzetből 25-öt nyert, míg a környező 16 településből 12-t. Az MSZP-s polgármester Makó 2-es, 5-ös, 6-os, 11-es és 29-es körzetében győzött (a legnagyobb arány 30 szavazat). Makón a vesztes körzetekben összesen 80 szavazattal kapott kevesebbet Mágoriné. Vidéken Ferencszálláson 114-105 arányban lett Buzás első, Királyhegyes 1-es körzetében 9 szavazattal (az összesítésben azonban elbukta a települést), Nagylakon pedig 15-tel. (Külön érdekesség még, hogy Buzást a Jobbik hat választókörben is megelőzte, a makói 29-esben pedig egyaránt 23-23 szavazatot kapott a polgármester és a Jobbik képviselőjelöltje, Fazekas Ferenc.) „A makói és Makó környéki emberek azt szeretnék, hogy mi, az új Fidesz-kormány valósítsa meg az elképzeléseiket, a gyors és hatékony munkához viszont a kormánynak minél nagyobb felhatalmazásra van szüksége. Ezért minden szavazatra szükségünk van, minél több körzetből kerüljön ki kormánypárti képviselő, hogy az országot együtt tudjuk újjáépíteni. Az új kormány az állampolgárokkal együtt szeretne dolgozni, hogy a nemzeti, közös ügyeinket végre tisztán a cél felé vezéreljük, egy jobb, élhető Magyarországot építsünk” – nyilatkozta portálunknak Mágori Józsefné.

Magyar Anna: végleges ítélet április 25-én

„Április 11-én eldöntötték a szavazók, hogy milyen irányt tűznek ki. Az ország jelentős részén már eldőlt a kérdés. A választóktól eddig kapott felhatalmazást kellő alázattal és szerénységgel kell fogadnunk nekünk, fideszes politikusoknak” – fogalmazott Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz megyei listájának 10. helyén álló politikusa. „Most a következő kérdés az összetartásé. Minél nagyobb az egység, és minél nagyobb felhatalmazást kapunk, annál gyorsabb és határozottabb lépéseket tud tenni az új kormány. Néhány helyen (Csongrád megyében három körzetben) még nem dőlt el, hogy ki képviselheti a választókat. Az első fordulóban itt is vezettek a fideszes jelöltek, de a választóknak mégis új szavazással kell megerősíteni a döntésüket. Nagyon szeretném, ha ezt megerősítenék, azért, hogy az első forduló győzelme véglegessé váljon. Vigyázat: ebben a három körzetben a 11-én leadott szavazatok már nem számítanak! Új kör kezdődik!” – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke. „Biztos vagyok benne, hogy elmennek újra április 25-én is. A szegedieknek, makóiaknak és a környező falvak lakóinak is az a jobb, ha az új kormánnyal könnyen szót, értő kormánypárti képviselő képviseli az érdekeiket a Parlamentben. Hadd mondjam el: édesanyámmal együtt szavaztam (képünkön), aki 96 éves létére is nagyon készült a választásra, és nem sajnálta a fáradságot, hogy együtt elmenjünk. Már korán reggel indulásra készen várta, hogy mikor megyünk már. Biztos vagyok benne, hogy a második fordulóban is sokan fogják követni az ő példáját. Gyakorlati és szimbolikus jelentősége is van annak, hogy végleges ítéletet mondjunk az elmúlt 8 évről április 25-én.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.