Közélet

Tőkés: engedmények helyett önrendelkezés

Tőkés: engedmények helyett önrendelkezés

2010. március 28., vasárnap
Tőkés: engedmények helyett önrendelkezés

Nem engedményekre, hanem közösségi önrendelkezésre van szükségünk - nyilatkozta a Vajdaság Mának Tőkés László európai parlamenti képviselője, a romániai forradalom elindítója, aki a történelmi VMDK megalakulásának a huszadik évfordulója alkalmából érkezett Temerinbe, a VMDP ünnepi kongresszusára.

„Érdekes, anélkül, hogy összebeszéltek volna, az RMDSZ, a VMSZ, vagy az MKP ugyanarra a srófra járt, ugyanazt az egypártrendszeri logikát követte, ugyanazt az opportunista-kommunista megalkuvó magatartást tanúsította. Így nem kellett ahhoz se szerb, se román, se szlovák elnyomás, hogy nálunk is egy hatalmas demokrácia-deficit álljon elő. Ez ellen idejében felemeltük a szavunkat és azért is vagyok most itt Temerinben, mert nagyra értékelem azt az állhatatos következetességet, amit Ágoston Andrásék tanúsítanak ez ellen a politikai egypártrendszeri magatartás ellen… Ebből a helyzetből csak európai és anyaországi szövetségesekkel van esélyünk kilábalni. Kopogjam le – hála Istennek –, lévén hogy két hét múlva lesznek a választások Magyarországon, most leszünk abban a helyzetben, ha a jó Isten megsegít bennünket, amikor végre újból szövetkezhetünk az anyaországgal… Nekünk nem engedményekre, hanem közösségi önrendelkezésre van szükségünk. Nem szabad aprópénzre váltanunk a stratégiai céljainkat. Éppen ezért olyan veszélyes a VMSZ-, RMDSZ- és MKP-féle politika, mert beérné élet helyett órákkal, és a nekünk kijáró jogok helyett engedményekkel. Ezzel kell szakítanunk és erre csak egy nemzetpolitikai összefogás révén leszünk képesek, amely európai szinten is képes lesz érvényesíteni a magyar érdekeket…”

A Vajdaság Ma interjúját ITT olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.