Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

Szociális boltokat nyitottak Szegeden + HANG, FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Magyar áru közvetlen a termelőtől

Három, a MAGOSZ hálózatához tartozó úgynevezett szociális boltot adtak át Szegeden pénteken. Van köztük zöldség- és gyümölcs-, élelmiszer-, valamint egy húsbolt is. Sok esetben maga a kereskedő kezdeményezi a bolthálózathoz való csatlakozást, ugyanis a multik áraival nem tud versenyezni egy „garázsbolt”, így ezt tartják a túlélésük egyik lehetséges eszközének.

„A lendületünk nem tört meg, csak ezen a héten öt szociális boltot avattunk” – mondta el Jakab István, a MAGOSZ elnöke, hozzátéve, hogy a szegedi esemény amiatt is különleges, mert egy húsbolttal is bővült a hálózat. Tájjellegű, füstölt áru is kapható a boltban, ami manapság külön értéket képvisel, „öröm, hogy közel tudjuk vinni az emberekhez a házias ízeket” – fogalmazott.

A MAGOSZ egyetlen dolgot vállal magára a rendszerben, nevezetesen, hogy összehozza a termelőket a kereskedőkkel. „Két elvárásunk van: a feldolgozó közvetlenül a termelőtől vásároljon, illetve a boltos attól a feldolgozótól, aki a termelőtől vásárolt” – hangsúlyozta Jakab. A szociális boltokkal szemben elvárás továbbá az is, hogy jelentősen az átlagárak alatt maradjanak.

„A kiskereskedelmi forgalom évente mintegy 5%-kal csökken, célunk, hogy ezt a tendenciát megállítsuk” – mondta el kérdésünkre Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Gazdakör elnöke. A hálózat építése nem áll le, Szegeden például egy éven belül további öt szociális boltot kívánnak nyitni – tudtuk meg Kispáltól. Fontos szempont az is, hogy hol helyezkedik el az üzlet. „Mindig olyan helyen nyitunk boltot, ahol sokan laknak, mint itt a lakótelepen, illetve könnyű a megközelíthetőség és parkolási lehetőség is van” – hangsúlyozta.

Megtriplázódott az import áruk aránya

Az Ág utcai szociális boltok megnyitóján Bohács Zsolt, a körzet Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelölt azt hangsúlyozta, hogy 2002-höz képest háromszorosára nőtt az import áruk aránya, és utalt arra a multicégre is, mely szlovák termékekkel szeretné feltölteni áruházait, amit szerinte törvénnyel kellene megakadályozni. „Mindannyian tudjuk, hogy a magyar árut ismét fel kell emelnünk, amihez jó lépés a szociális bolthálózat fejlesztése” – fogalmazott Bohács. „A magyar termelő akkor tud biztonságban termelni, ha tudja, hogy biztosan el is tudja adni áruját. Ez a biztonság elveszett az elmúlt nyolc évben, ezt kell visszaállítanunk” – tette hozzá a képviselőjelölt.

Bodó Imre a morális válságra hívta fel a megnyitón jelenlévők figyelmét, hiszen ha valaki 3 darab zöldségért is a multihoz megy vásárolni, az az igazi válság. A Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelölt szerint ezért is van szükség a szociális boltokra, hogy visszaszoktassák az embereket a magyar, jó minőségű, friss termékekhez ezen a hálózaton keresztül. Részt vett az Ág utcai szociális boltok avatóján Kalmár Ferenc is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az alacsony vásárlóerővel rendelkező panelkörzetben élők számára nagy segítséget nyújthatnak az ilyen üzletek, ahol spórolhatnak a vásárlók. A KDNP önkormányzati képviselője elmondta, hogy hazánk agrárország, így aki a termelők lába alól ki akarja húzni a szőnyeget, nagy bűnt követ el. Mint elmondta, a környékbeli gazdák boldogulása mindenkinek érdeke, és az ilyen boltok ehhez járulnak hozzá.

Az Ág utcai élelmiszerbolt és a húsbolt mellett a Zsótér utcában egy zöldség- és gyümölcsboltot adtak át pénteken Szegeden.

Az üzletek megmaradását segítik a szociális boltok

„A vevők azt fogják tapasztalni, hogy az eddigi színvonal megmaradása mellett az árak kedvezőbbek lesznek, valószínűleg a multik árai alá tudunk menni” – mondta el portálunknak Illés Németh Károly, a Röfi-Ker Bt. tulajdonosa. A kistermelőkön keresztül vásárolt áru nagyban különbözik a nagy telepeken nevelt állatok húsáétól. „Nem két-három hónap alatt nevelnek fel például a kistenyésztők egy disznót, hanem fél-egy év alatt nevelik vágósúlyra az állatot. Annak pedig a tápértéke és az íze is más” – mondott példát Illés Németh Károly arra, hogy milyen pozitívumokat tapasztalhatnak a vásárlók.

A szomszédos élelmiszerbolt tulajdonosa Tanner Gézáné elmondta, hogy a MAGOSZ nagyban segíti a beszerzést, emellett pedig ők is felkerestek zöldségtermelőket és közvetlenül tőlük vásárolnak. Eddig ugyanis a zöldséget és gyümölcsöt csak drágán tudta beszerezni, így inkább a közeli multit választották a környéken lakók. Két éve találkozott először a szociális bolthálózat ötletével Tanner Gézáné, ami nagyon megtetszett neki, így ő maga kereste fel a MAGOSZ-t. „Remélem sikerül visszacsábítanunk a vevőket, ugyanis ha ez nem jön össze, akkor lehet, hogy lakatot tehetek az üzlet ajtajára, mint nagyon sok más kereskedő” – tette hozzá.

A MAGOSZ feladata ebben a rendszerben az ügyfelek egymásra találásának segítése, ugyanakkor kontrolláljuk az árat és a minőséget. „A megtakarítás itt abból keletkezik, hogy a neppereket kivesszük a rendszerből, mert mindig a beékelődött különböző érdekcsoportok azok, akik jelentős árrésekkel dolgoznak, és leszívják a profitot. Mi azon dolgozunk, hogy a helyben keletkezett jövedelem ott is maradjon” – mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Jakab István, a MAGOSZ elnöke.


Hallgassa meg Jakab Istvánnal, a MAGOSZ elnökével készült hanganyagunkat!


Hallgassa meg Kispál Ferenccel, a Csongrád Megyei Gazdakör elnökével készült hanganyagunkat!

Hírzóna

Magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco áruházlánc

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Diszkontok jöhetnek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Befellegezhet az Airbnb-nek Szegeden?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az önkormányzatoknál a döntés joga a rövidtávú lakáskiadást illetően.

Tovább olvasom

Hírzóna

Változnak a bértámogatás feltételei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A 25 év alatti regisztrált álláskeresők, illetve a tartós álláskeresők esetében lehet kérvényezni a támogatást.

Tovább olvasom

Aktuál