Péntek: Lions Napok Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Klauzál téren pénteken elkezdődnek a szegedi Lions Napok, rangos fellépőkkel, este jótékonysági hangversennyel. A péntek esti Bohémélet-előadáson Mimi szerepét Rost Andrea alakítja, kiállításokkal nyílik hivatalosan is a Szegedi Tavaszi Fesztivál, és kezdődik az 5. Szegedi Blues & Jazz Fesztivál a Belvárosi moziban. A Víz Világnapja alkalmából a Szent István téri Víztorony pénteken és a hétvégén nyitva áll a látogatók előtt, a Közéleti Kávéházban pedig bemutatkozik Hollókő, a világörökség része.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban pénteken 19 órakor Bohémélet – opera (bérletszünet). Ezen az estén Mimi szerepét Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekesnő alakítja.

A Kisszínházban pénteken 19 órakor Bolha a fülbe (Kazinczy Ferenc 2. bérlet).

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében pénteken 14.30-kor Színház a Kíváncsi Hörcsöghöz fogadóban (Hamupipőke bérlet).

Somogyi programok

A Somogyi-könyvtár 3. emeletén péntektől április 15-ig: 180 éve született Szinnyei József. A kiállítás emlékezés a 180 éve született Szinnyei Józsefre, könyvtáros és irodalomtörténészre, a magyar tudományos bibliográfia és biográfia megteremtőjére.

Az Északvárosi fiókkönyvtárban pénteken 16 órakor Könyvkirály-képző könyvbarát kamaszoknak.

Lions Napok

A Klauzál téren pénteken 13.30-kor kezdődik a szegedi Lions Napok. A program: 13.30 – 14.30-ig: Lions Klubok, meghívottak, támogatók gyülekezése a Dugonics téren. 14.30-tól: Mazsorett bemutató – Klubok felvonulása táblákkal (Dugonics térről a Klauzál térre), programkezdő köszöntő, Lions Himnusz, előadó: Tolcsvay László, utána Szabó Andris énekel. 15.15-től: Megnyitó, vendégek köszöntése, bemutatása, Farkas Zoltán kormányzó beszéde, Botka László polgármester köszöntője, Szegedi Lions Klub köszöntője, beszélgetés a vendégekkel. 15.28-tól: Zenészek fellépése – Jánoki Márió szintetizátor, Tolcsvay fivérek, Tom & The Sawyers. 18 órától: Érdi Tamás jótékonysági koncertje a Korzó Zeneházban (Széchenyi tér 9.).

A Szegedi Tavaszi Fesztivál megnyitója

Az Olasz Kulturális Központ és a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete rendezi a Szegedi Tavaszi Fesztivál megnyitóját és a Tavaszi Fotószalon című rendezvényt, pénteken 17 órától. A Szegedi fotográfusok kiállítása megtekinthető április 2-ig. A kiállítók: Básthy Gábor, Frank Yvette, Gyenes Kálmán, Illés Tibor, Németh György, Schmidt Andrea és Segesvári Csaba.

Ugyancsak a Szegedi Tavaszi Fesztivál megnyitója keretében a Gulácsy Galériában (Kárász u. 17.) pénteken 16.30-kor az Alföldi Kisplasztika-kiállítás bemutatása.

Víz Világnapi nyílt napok a Szent István téri víztoronyban

A Szent István téri Víztorony pénteken és a hétvégén nyitva áll a látogatók előtt.  A szegediek által „Öreg Hölgy”-nek nevezett, ma is működő műemlék víztorony most, a Víz Világnapja alkalmából ismét megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A víztoronyban berendezett – a szikvíz készítésével, a fizika történetével kapcsolatos – állandó kiállítások, valamint festmények, rajzok, fotó k, fotógrafikák tekinthetők meg. Nyitva tartás: péntek 9-17 óráig, szombat-vasárnap 10-17 óráig.

5. Szegedi Blues & Jazz Fesztivál a Belvárosi moziban

Ötödik „születésnapját” ünnepli idén a Szeged állandó márciusi programjának számító Blues és Jazz fesztivál pénteken és szombaton a Belvárosi moziban. Pénteki program: Remember the Rock Legends. Fellépők: 18 órakor Rambling Blues. 19.15-kor Band of Gypsys Reincarnation. 21.15-kor Oláh Kálmán Trió with Tim Ries (Rolling Stones). Részleteket a http://www.ihrendezvenykozpont.hu/event/235 oldalon olvashatnak.

OuLiPo irodalmi est

A Millenniumi Kávéházban péntek este 19 órakor OuLiPo irodalmi est (OuLiPo soirée littéraire) az Alliance Français Szegedi Kulturális Egyesület és Nyelviskola szervezésében. Vendégek: Jacques Roubaud, Hervé Le Tellier, Jacques Jouet. Moderátor: Gyimesi Tímea, Seláf Levente.

Közéleti Kávéház

A MTESZ Székházban (Kígyó u. 6.) pénteken 17 órakor Hollókő, a világörökség része. A csodálatos Nógrád megyei település bemutatkozása, szóban, filmmel, képekkel, népviselettel, énekkel, tánccal. Vendég: Szabó Csaba polgármester, Szabó Endre alpolgármester és a Hollókői Asszonykórus. Beszélgetőtárs: Nagy Ferenc szakközgazdász.

A Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület székházában (Fő fasor 9.) pénteken 18 órakor Nemzeti Klub“Újszögedi Esték” programsorozat: Expedíció a Kazahsztáni Madjarok földjén. Szegeden a Kurultáj főszervezője: Bíró András Zsolt.

Régészeti emlékkonferencia

Bende Lívia, a Móra Ferenc Múzeum 2009-ben elhunyt régész-muzeológusa emlékének szentelt tudományos konferenciát tartanak a Móra Ferenc Múzeum Vár-épületében pénteken 9.30-tól. Az elhangzó 21 előadás anyaga önálló kötetben is megjelenik majd. A részletes programot a http://www.mfm.u-szeged.hu/index.php?id=hirek oldalon olvashatják.

Pénteki moziműsorok

A Grand Caféban pénteken:

19 órakor: Az irányítás határai – feliratos, spanyol-angol-japán film, rendező: Jim Jarmusch.

21 órakor: Doctor Parnassus és a képzelet birodalma – francia-kanadai film, rendező: Terry Gilliam.

A Belvárosi mozi pénteki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

18 órakor: 5. Szegedi Blues & Jazz Fesztivál

Balázs Béla terem:

15 órakor: Friss levegő filmklubEgon és Dönci – színes, szöveg nélküli, magyar animációs film, rendezők: Magyar Dániel, Magyar Ádám.

18.15-kor: Bibliotheque Pascal – színes, magyar-német filmdráma, rendező: Hajdu Szabolcs.

20.30-kor: Kilenc – színes, feliratos amerikai musical. Rendező: Rob Marshall.

Csőke József terem:

16.15-kor: Sárkányvadászok – színes, szinkronizált francia-német animációs családi film, rendező: Guillaume Ivernel, Arthur Qwak.

18.30-kor: Akvárium – színes, feliratos brit film, rendező: Andrea Arnold.

20.45-kor:  Bibliotheque Pascal – színes, magyar-német filmdráma, rendező: Hajdu Szabolcs.

Péntek esti bulik

A JATE Klubban pénteken 21 órakor pénTRACK – Alvin és a mókusok koncert. Hubertus akció! A koncert után buli Dj. Varga B-vel!

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Jagermeister Presents: Diszkóláz – Lemezlovas: Novák.

A Fészek Klubban pénteken 22 órakor Factory Soundz (Techno, Hardtechno partyseries). Belépő 400 ft.

Az Afrika Cafe-ban péntek este Retro Party.

Az Átrium Icon Café & Lounge-ban péntek este Idézzük fel újra a Tisza Gyöngyés bulikat!

A Jazz Kocsmában péntek este Csemer Boglárka Quartet.

Előző sztori

A magyar-román határ menti kapcsolatokat vizsgáló kutatás indult

Következő sztori

Rockoratórium: „a hit nem csak egy szép elmélet”