Írjon nekünk

Közélet

Mórahalmon zárult a megyei hungarikum konferencia-sorozat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/martongabor.jpg

Megjelent:

Szombaton a homokháti kistérség természeti, tárgyi és szellemi kincseivel ismerkedhettek meg az Aranyszöm Rendezvényház vendégei. A Csongrád Megyei Önkormányzat által indított sorozat  Zakar Péter alelnök szerint annak az útnak a kezdetét jelenti, mely során települési szinten összegyűjtik, majd szélesebb körben is megismertetik és így elősegítik a helyi értékek megőrzését, tovább élését.

Az alelnök úgy üdvözölte a Homokhátság településeit és kiállítóit, mint akik már a „Helyi értékek, hungarikumok Csongrád megyében” című rendezvénysorozat elindulása előtt is komoly figyelmet fordítottak saját és egymás hagyományainak, kulturális és tárgyi kincseinek megismerésére.

Nógrádi Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a hungarikumok összegyűjtése nem feltétlenül nosztalgiát, sokkal inkább gazdasági tartalékokat jelent. „Nehéz helyzetben van a magyar  gazdaság, a vidék ugyanis elveszítette alapvető funkcióit. A külföldi példák átvétele helyett azonban meg kell találnunk a sajátos magyar utat, a gazdaság talpra állításának hazai módját. Ehhez jelenthet segítséget gyökereink újrafelfedezése és a velünk élő hagyományok továbbvitele” – fogalmazott a városvezető.

A 2011. márciusára elkészülő Fenntartható Fejlődés Háza (FÉF) projektről Pancza-Kovács Eszter, a mórahalmi Polgármesteri Hivatal projektmenedzsere tartott beszámolót. Az előadásból kiderült, hogy a 210 millió forint értékű beruházás a tudatos vásárlói magatartás erősítésére, a helyi termékek megismertetésére és helyben történő értékesítésére, valamint a környezettudatos életmód és fogyasztás népszerűsítésére jön létre. A négyemeletes épület alsó szintjein tájjellegű élelmiszereket árusító üzletek kapnak helyet, míg feljebb konferenciaterem és zöld tetőterasz áll a szakmai programok rendelkezésére. A tervek között szerepel egy térségi minősítési kritériumrendszer kidolgozása és egy helyi termékeket illető védjegy bevezetése is.

Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet igazgatója „Helyi értékek, hungarikumok, helyi identitás” címmel általános helyzetképet mutatott fel a hungarikumok feltérképezésének pillanatnyi helyzetéről. Előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkra  erősen megkopott identitásunk, elvesztek hagyományaink – ezért rendkívül fontos szerepe van a közösségszervező és egyéni felelősséget erősítő kezdeményezéseknek.
„Az Alföldet igen sokan nem tartják jó borvidéknek, mi mégis azért dolgozunk, hogy az általunk termelt borok által ez a kép megváltozzon” – mutatkozott be Tóth István ásotthalmi borász, aki a homoki borról és az ásotthalmi térségben folyó szőlőtermelésről beszélt a hallgatóságnak. A szakmai vonatkozások mellett faluját és környékét is részletesen megismertető borásznak ráadásul egy-egy jól sikerült rajnai rizlingjét és chardonnay-ját is megízlelhették a jelenlévők.
A konferencia zárásaként Balogh László, az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnökhelyettese a hungarikumok minél szélesebb körű médianyilvánosságát szorgalmazta. „Minden helyi értéket fel kell kutatni és be kell mutatni – ebben a települési, körzeti televízióknak óriási szerepe van” – mondta.
Az előadásokat követően a homokháti településekről érkezett kiállítási tárgyakat szemlélhették meg a résztvevők, illetve kóstolót kaptak az egyes falvakra jellemző ételekből, italokból is. Asztalra kerültek az öttömösi spárgából készült finomságok és a homoki borkülönlegességek mellett zákányszéki alma- és őszibaracklé és gyümölcskészítmények is. A kiállításon megtekinthették többek között a pusztamérgesi Radics Bálint citerakészítő mester hangszereit, beleshettek a hordókészítés folyamatába vagy megcsodálhattak egy-egy szőttest, festett üveget vagy cseréptárgyat.

A konferenciához kapcsolódóan került sor a „Homokszemek – bemutatkozik a homokháti kistérség” című programra, melynek ezúttal Pusztamérges és Öttömös voltak a vendégei. A gasztronómiai csemegéken túl a két falu kulturális műsorral is készült: a pusztamérgesi nyugdíjasok kabaréjelenetekkel, a Happy Jumpers Ugrókötél Csoport akrobatikus bemutatóval érkezett, míg az öttömösiek a Pacsirták Énekegyüttest, a gyermek néptánccsoportot és zeneiskolás diákjaik tudását ismertették meg a vendégekkel.

Hírzóna

Méltatlan kritikák érik Magyarországot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/martongabor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Alapjogokért Központ összeállítása.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hamarosan kiderül, hogy szigorodik-e a kijárási tilalom a húsvéti ünnepek alatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/martongabor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egészen pontosan csütörtök délután.

Tovább olvasom

Egészség

A szentesi kórházat is támogatja a Vasas labdarúgó-szakosztálya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/martongabor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több kórházi intézménynek, köztük a szentesi Dr. Bugyi István sürgősségi betegellátó osztályának is adományozott a Vasas: az NB II-es klub által vásárolt eszközök az érintkezés minimálisra való csökkentésében segíthetnek a szentesi kórháznak – írja a Délmagyar.

Tovább olvasom

Aktuál