Egyetem

Március 11-én búcsúztatják a JATE egykori rektorát

Március 11-én búcsúztatják a JATE egykori rektorát

2010. március 4., csütörtök
Március 11-én búcsúztatják a JATE egykori rektorát

Márta Ferenc kémikust, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, az MTA egykori főtitkárát, majd alelnökét március 11-én 14. órakor búcsúztatják a Fiumei úti Nemzeti Sírkert ravatalozójában.

Az MTA Kémiai Kutatóközpont nyugalmazott főigazgatója, a József Attila Tudományegyetem volt rektora, a Cseh- és az Orosz Akadémia külső tagja, az Odesszai Állami Egyetem és a József Attila Tudományegyetem díszdoktora,az Akadémiai Díj, az Állami Díj és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetettje életének 82. évében, február 25-én hunyt el. "Halálával a nemzetközi és a hazai tudományos élet elismert egyénisége, a gázfázisú reakciók kinetikájának és mechanizmusának, az elemi reakciók kinetikai és fotokémiai jellegzetességeinek nemzetközi hírű kutatója, meghatározó posztokon tevékenykedő tudománypolitikusa távozott körünkből. Emlékét és szellemi hagyatékát tisztelettel megőrizzük" - hangsúlyozza a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA Kémiai Kutatóközpontja és a Szegedi Tudományegyetem nekrológja.

Márta Ferenc

tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen végezte, majd az egyetem tanársegéde, adjunktusa, docense, professzora lett. 1962-1975 között általános és fizikai kémiai tanszékének tanszékvezető tanára, 1967-73-ban rektora. 1970-ben választotta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, 1976-tól pedig az MTA rendes tagja. Márta Ferenc 1975-80 között az MTA főtitkára volt, majd 1985-90 között az Akadémia alelnökének tisztségét töltötte be. 1980-tól az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetének főigazgatója. Munkásságát 1969-ben Akadémiai Díjjal, 1985-ben Állami Díjjal ismerték el. 1989-ben a Magyar Népköztársaság Érdemrendjét vehette át. 2007-ben a több évtizedes, az ország határain túl is elismert tudományos kutatói, oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki Márta Ferencet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.