Közélet

Kopaszodik, elsivatagosodik a Gutenberg utca + FOTÓK

Kopaszodik, elsivatagosodik a Gutenberg utca + FOTÓK

2010. március 29., hétfő
Kopaszodik, elsivatagosodik a Gutenberg utca + FOTÓK
Hiába tiltakoztak a civilek, hiába érveltek szakértői vélemények alapján, mégis több tucat fát vágatott ki az önkormányzat egy megaberuházás miatt a Gutenberg utcában. A fairtás tovább folytatódik, pedig e nélkül is megvalósulhatna a fejlesztés. Az utca legalább ötven év múlva lehet árnyas, addig a lakóknak tűrnie kell a vakító napsütést.

Az elmúlt hétvégén több tucat 40-60 éves fát vágtak ki a Gutenberg utcában. Ezen kívül, mint azt bárki láthatja, aki arra jár, piros festékkel megszámozott fák várnak sorsukra. A teljes irtás ellen tiltakozott ma a helyszínen a Védegylet szegedi csoportja és a Lehet Más a Politika párt. A Védegylet szegedi csoportjának képviseletében

Szentistványi István

ismertette azt a folyamatot, amely a fasor kiirtásához vezetett. Elmondta, a Védegylet már 2007-ben bekapcsolódott abba a munkába, amely a fák vizsgálatát végezte. Többek között megállapították, hogy a fák korhadása jóval húsz százalék alatt van, ami nem indokolja a kivágásukat. „A növényegészségügyi szakértői véleményeket az önkormányzat nem vette figyelembe, sőt, az ország távoli részéből, viszonylag ismeretlen szakértőt kértek fel, aki nyilván olyan véleményt adott, amilyet az önkormányzat szeretett volna, és ami a tervezett fejlesztést alátámasztásra szolgált. Bennünket, civileket kizártak a folyamatból, beadványainkat fiókokba zárták, hogy azt senki meg ne ismerhesse. Az önkormányzat azzal is érvelt, hogy a közműcserét zavarják a fák. Nos, szakértőink szerint senkit nem akadályozott volna egyetlen fa sem. Ugyanakkor a lakókat az önkormányzat megosztotta azzal, hogy a Gutenberg utcai fákat elhanyagolták, a területet nem takarították. Persze, hogy az utcából több lakó azt mondta, csak vágják ki ezeket a fákat. Még csak a tavasz elején járunk, de már most látszik, és a bőrünkön érezzük, hogy a fák kivágásával teljesen megváltozik az utca klímája. Az árnyas utcát elsivatagosítják, hogy jól látsszon az Árkád”– fejtette ki Szentistványi István. A civil tapasztalatok alapján az LMP megfogalmazta javaslatait a városfejlesztési döntések átláthatóságának, valamint ember- és környezetbarát mivoltának biztosítása érdekében.

Málovics György

, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje azt magyarázta, hogy mérhetetlenül eltérően ítéljük meg a városi nagyberuházások szerepét a város életében. Az egyik oldalról a hivatalos verzió arról szól, hogy mennyi pályázati forrást hoz Szeged, mennyire nagyszerű ez a városnak. Gyakorlatilag aki ezzel kapcsolatban hőzöng, az vagy ellenzéki vagy rossz szándékú, fejlődésellenes szegedi polgár, lakóközösség, civilszervezet – hallottuk a képviselőjelölttől.

„Azt gondoljuk, hogy a választások előtt, joguk lenne tudni a szegedi embereknek, hogy kinek van a Gutenberg utcai ügyben igaza. Felszólítjuk a helyi pártokat, különösképpen a beruházásért felelős pártok képviselőit, hogy teremtsenek lehetőséget nyílt, a sajtó által közvetített vitára ezen beruházások kapcsán, és ne csak maguk mondják el egyoldalú műsorban, hogy mi történik. Olyan a jogi szabályozás országos és helyi szinten, hogy a civilszervezeteknek és az embereknek nincs jogszabályilag garantált lehetőségük arra, hogy beleszóljanak a szűkebb, tágabb környezetüket érő döntésekbe. Az emberek mondhassák el gondolataikat, hogy felszámolják-e köztereiket, felszámolják-e a természeti és épített örökséget. Felszólítjuk az önkormányzatot, kezdjék el alkalmazni azon közösségi döntéshozatali módszereket, amelyek a nyugati társadalmakban és már Dél-Amerikában is sok helyen bevezettek. Az állampolgári tanács alkalmas arra, hogy az állampolgárok, a helyi közösségek véleményét közvetítsék. Ezzel a nagy horderejű döntéseknek nem lennének az emberek kiszolgáltatva. Jelen esetben, nem tudom, kinek tetszik, hogy 50 évig olyan fasor biztosan nem lesz a Gutenberg utcában, mint ami most még foltokban látszik” – mondta Málovics György.

Hallgassa meg a Rádió88 Málovics Györggyel készített hanganyagát!Felső képgalériánk pénteken készült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.