Írjon nekünk

Közélet

Kopaszodik, elsivatagosodik a Gutenberg utca + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Hiába tiltakoztak a civilek, hiába érveltek szakértői vélemények alapján, mégis több tucat fát vágatott ki az önkormányzat egy megaberuházás miatt a Gutenberg utcában. A fairtás tovább folytatódik, pedig e nélkül is megvalósulhatna a fejlesztés. Az utca legalább ötven év múlva lehet árnyas, addig a lakóknak tűrnie kell a vakító napsütést.

Az elmúlt hétvégén több tucat 40-60 éves fát vágtak ki a Gutenberg utcában. Ezen kívül, mint azt bárki láthatja, aki arra jár, piros festékkel megszámozott fák várnak sorsukra. A teljes irtás ellen tiltakozott ma a helyszínen a Védegylet szegedi csoportja és a Lehet Más a Politika párt. A Védegylet szegedi csoportjának képviseletében Szentistványi István ismertette azt a folyamatot, amely a fasor kiirtásához vezetett. Elmondta, a Védegylet már 2007-ben bekapcsolódott abba a munkába, amely a fák vizsgálatát végezte. Többek között megállapították, hogy a fák korhadása jóval húsz százalék alatt van, ami nem indokolja a kivágásukat.
„A növényegészségügyi szakértői véleményeket az önkormányzat nem vette figyelembe, sőt, az ország távoli részéből, viszonylag ismeretlen szakértőt kértek fel, aki nyilván olyan véleményt adott, amilyet az önkormányzat szeretett volna, és ami a tervezett fejlesztést alátámasztásra szolgált. Bennünket, civileket kizártak a folyamatból, beadványainkat fiókokba zárták, hogy azt senki meg ne ismerhesse. Az önkormányzat azzal is érvelt, hogy a közműcserét zavarják a fák. Nos, szakértőink szerint senkit nem akadályozott volna egyetlen fa sem. Ugyanakkor a lakókat az önkormányzat megosztotta azzal, hogy a Gutenberg utcai fákat elhanyagolták, a területet nem takarították. Persze, hogy az utcából több lakó azt mondta, csak vágják ki ezeket a fákat. Még csak a tavasz elején járunk, de már most látszik, és a bőrünkön érezzük, hogy a fák kivágásával teljesen megváltozik az utca klímája. Az árnyas utcát elsivatagosítják, hogy jól látsszon az Árkád”– fejtette ki Szentistványi István.
A civil tapasztalatok alapján az LMP megfogalmazta javaslatait a városfejlesztési döntések átláthatóságának, valamint ember- és környezetbarát mivoltának biztosítása érdekében. Málovics György, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje azt magyarázta, hogy mérhetetlenül eltérően ítéljük meg a városi nagyberuházások szerepét a város életében. Az egyik oldalról a hivatalos verzió arról szól, hogy mennyi pályázati forrást hoz Szeged, mennyire nagyszerű ez a városnak. Gyakorlatilag aki ezzel kapcsolatban hőzöng, az vagy ellenzéki vagy rossz szándékú, fejlődésellenes szegedi polgár, lakóközösség, civilszervezet – hallottuk a képviselőjelölttől.
„Azt gondoljuk, hogy a választások előtt, joguk lenne tudni a szegedi embereknek, hogy kinek van a Gutenberg utcai ügyben igaza. Felszólítjuk a helyi pártokat, különösképpen a beruházásért felelős pártok képviselőit, hogy teremtsenek lehetőséget nyílt, a sajtó által közvetített vitára ezen beruházások kapcsán, és ne csak maguk mondják el egyoldalú műsorban, hogy mi történik. Olyan a jogi szabályozás országos és helyi szinten, hogy a civilszervezeteknek és az embereknek nincs jogszabályilag garantált lehetőségük arra, hogy beleszóljanak a szűkebb, tágabb környezetüket érő döntésekbe. Az emberek mondhassák el gondolataikat, hogy felszámolják-e köztereiket, felszámolják-e a természeti és épített örökséget. Felszólítjuk az önkormányzatot, kezdjék el alkalmazni azon közösségi döntéshozatali módszereket, amelyek a nyugati társadalmakban és már Dél-Amerikában is sok helyen bevezettek. Az állampolgári tanács alkalmas arra, hogy az állampolgárok, a helyi közösségek véleményét közvetítsék. Ezzel a nagy horderejű döntéseknek nem lennének az emberek kiszolgáltatva. Jelen esetben, nem tudom, kinek tetszik, hogy 50 évig olyan fasor biztosan nem lesz a Gutenberg utcában, mint ami most még foltokban látszik” – mondta Málovics György.

Hallgassa meg a Rádió88 Málovics Györggyel készített hanganyagát!

Felső képgalériánk pénteken készült.

Egyetem

Országos tanfelügyeleti konferenciát rendeznek az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

A pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól is szó esik.

Tovább olvasom

Közélet

Szorosabbra fűzi együttműködését Csongrád és Temes megye

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

A két elnök egyeztetett Szegeden.

Tovább olvasom

Egészség

Megint romlott a levegő minősége Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/csgat.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét magas a szállópor-tartalom.

Tovább olvasom

Aktuál