Egyetem

Két határozat az európai lézeres kutatóközpont (ELI) első fázisának Magyarországra telepítéséről

Két határozat az európai lézeres kutatóközpont (ELI) első fázisának Magyarországra telepítéséről

2010. március 7., vasárnap
Két határozat az európai lézeres kutatóközpont (ELI) első fázisának Magyarországra telepítéséről

Az ELI (Extreme Light Infrastructure) integrált európai kutatási nagyberendezés első fázisának magyarországi megvalósítása érdekében szükséges intézkedésekről és feladatokról hozott határozatot a kormány és a miniszterelnök is, mindkettő a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az első határozat a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladatává teszi azt, hogy terjessze augusztus 15-ig a kormány elé, az ELI-t kiemelt projekté minősítő javaslatát. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter - a pénzügyminiszter bevonásával - viszont azonnal tegye meg azokat az intézkedéseket, amelyek a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Szegedi Tudományegyetem részvételével létrehozandó társaság megalapításához szükségesek. A miniszterelnök, a második határozatban az ELI projekt megvalósításához kapcsolódó kormányzati feladatok koordinálásával - továbbá a projekt megvalósítására irányuló hazai és nemzetközi diplomáciai és szakértői szintű tárgyalások vezetésével -

Lippényi Tivadart

bízta meg. A miniszterelnöki megbízott - e megbízatásával összefüggésben - díjazásra, költségtérítésre vagy egyéb juttatásra nem jogosult. Ugyanakkor a megbízott működésének feltételeiről a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter köteles gondoskodni. Múlt év őszén Magyarország - Csehországgal és Romániával közösen - elnyerte a jogot arra, hogy prágai, bukaresti és szegedi helyszínnel megépítse az európai unió lézeres kutatóközpontját. A tudományos nagyberuházás teljes költsége 500 millió euró, ennek 40 százaléka jut a szegedi fejlesztésekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.