Bella Árpád: a Pick Szeged régi fényében ragyogjon!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A 32 éves Bella Árpád lett a Pick Szeged új ügyvezető igazgatója. A fiatal gazdasági és kézilabdás szakembert 1992 óta alkalmazza a szegedi kézilabdaklub. Először, mint játékos szerepelt a csapatban, majd térdsérülése után az utánpótlás csapatokat irányította. Együttesei, az eddigi tizenegy szezonban mindig dobogóra álltak. Bella Árpád kijelentette, külön karakter, senkinek sem az embere. Célja, hogy a Pick Szegedet konszolidálja, és a csapat régi fényében ragyogjon.

– A Pick Szeged ügyvezetői székébe több önjelölt is volt. Az ön neve nem forgott közszájon, váratlanul érte a felkérés?

– Azért talán, mert én nem önjelölt voltam, amikor az első beszélgetés elkezdődött, akkor meglepődtem. Pontosan azért, mert 2008-ban már szóba kerültem, mint leendő ügyvezető, de az elnökség nemet mondott. Akkor azt gondoltam, hogy az a döntés örök élet és egy nap. Most egyhangúlag rám esett a választás, és olyan prominens személyiségeknek, mint, akik az elnökség tagjai, nem lehet nemet mondani.

– A szegedi kézilabdabarátokat és szurkolókat váratlanul érte az ön pozícióba kerülése, hiszen több olyan kör volt, akik saját jelöltjüket próbálták az ügyvezetői posztra juttatni. Ráadásul Bella Árpádot mint utánpótlásedzőt ismerték, de mint gazdasági szakembert nem.

– Kilenc év alatt 27,3 milliárd forintot nyertem pályázatokon a dél-alföldi régió számos vállalkozásának, önkormányzatának. Az uniós pályázatok zömének a lebonyolítását a cégem végezte. Éjjel-nappal üzleti- és marketingterveket gyártunk. Előfordult, hogy hat-hét projektben több mint ötven embert kellett koordinálni. Jelen pillanatban is futnak pályázatok, amiket bonyolítunk. Emberekkel dolgozni és egy irányban terelni a gondolataikat, összehangolni a munkájukat és hatékony munkavégzésre ösztönözni a kollégákat, számomra nem újdonság.

– A Pick Szegednél évek során két vonal rajzolódott ki, amit Kővári Árpád, illetve Pistrui László képvisel. Ön kinek az embere?

– Senkinek. És ezt tudja mind a két karakteres személy. Lehetek én a harmadik karakter? Az vagyok, és ezt nagyon jól tudják. Talán ezért lettem a kiválasztott.

– A Szeviépnek is dolgozott, mint projektmenedzser, ezért joggal foghatják Önre, hogy a cég helytartója?

– A Tisza Volánnal pedig Kővári Árpáddal nagyon jó munkakapcsolatban dolgozom. A Szeviépnél sokáig nem is tudták, hogy ki vagyok a kézilabdában, hiszen mint pályázatíró kerültem hozzájuk. Mondhatni én voltam a közös nevező a két erővonal között. Ugyan mindkét félnek a bizalmát élvezem, de nekem elképzeléseim vannak, amit meg szeretnék valósítani és az elnökséggel egyeztetve végre is hajtom. Egy dolog lebeg a szemem előtt, hogy a Pick Szeged kézilabdacsapata régi fényében tündököljön. Ez azt jelenti, hogy legyen esélyünk bajnoki címet, magyar kupát nyerni, és a Bajnokok Ligájában a tizenhat közé jutni. Tudom, a Veszprémet nem könnyű legyőzni, ezért a következő szezonra a reális cél a BL-t érő második hely megszerzése.

– Azért a kijelentéséért, hogy a Veszprém mögött a második hely a cél, nem fog nőni a népszerűségi indexe.

no images were found

– Látom a következő szezon büdzséjét, látom, mennyit tudunk áldozni játékos vásárlásra és nem szeretek nagyot mondani. A realitások talaján fogok mozogni, kis lépésekkel előrehaladva a célok felé. Természetesen Dragan Djukics vezetőedző garancia arra, hogy a Veszprémet megcsipkedjük. Ha sikerül, nagyon boldogok leszünk.

– A pallos 200 millió forint adósság képében ott lebeg az egyesület felett, és az ön vállát is nyomja. Ebből az adósságállományból milyen stratégiával vezeti ki a klubot?

– Először is kijelentem, nincs 200 milliós hiány. Van adósság, de léptékeiben kevesebb. A következő életpályát határoztuk meg a csapatnak. Három éven belül konszolidáljuk a jelenlegi mínuszt. Ez csak úgy valósulhat meg, ha a jelenleg látható bevételi forrásainkhoz igazolunk kézilabdásokat. Fiatal, tehetséges, lehetőleg olcsó Európai Unióból érkező játékosokra gondolunk. Természetesen ebben a magyar kézilabdások is benne vannak. Nekem magyar gyerek kell, de azt tudni kell, hogy másfélszer többe kerül egy válogatott kerettag hazai játékos, mint egy jól preferált külföldi.

– Ki fogja összeállítani a jövő évi keretet? Ön mint kézilabda-szakember válogatja össze a játékosokat is?

Dragan Djukicsé a felelősség, már az elnökség meghatározta azt a pénzügyi keretet, amit játékosvásárlásra fordíthat. Ha a jelenlegi szponzorokon kívül találunk másokat, akkor azt az összeget játékosvásárlásra fordíthatjuk, mert a konszolidációt már beépítettük a jövő évi költségvetésbe. A jelenlegi vezetőedző tesz javaslatot, hogy milyen kerettel vág neki a következő szezonnak. És a tévhit eloszlatásaként, hogy ismét csak külföldiekben gondolkodunk: Dragan Djukiccsal megállapodtunk, július 1-től magyarul kell kommunikálnia a játékosokkal. A Pick Szeged csapatának magyar az anyanyelve.

– Mennyire fog beleszólni a szakmába?

– Egyáltalán nem. A szakma nem tartozik a feladataim közé. Nekem a pénzügyi egyensúly megteremtésére kell koncentrálnom, és minél több támogató megnyerése a cél. Ehhez tiszta képet kell kialakítanunk magunkról.

– Dragan Djukicsnak mikor kell előterjeszteni, hogy kikkel szeretne a továbbiakban dolgozni?

– Már megtette. Elindult a csapatépítés folyamata, de konkrét tárgyalások még nem kezdődtek el, mert csak április 1-től kerülhetek az ügyvezető elnöki posztra. Ehhez még a március végi taggyűlési jóváhagyás is kell.

Előző sztori

Miklósa Erika az Ory grófjában Szegeden + HANG

Következő sztori

Kézilabda: Pick Szeged-győzelem Eperjesen