/

Perelhetik a várost a megaberuházás miatt a kereskedők

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mikor lesz már vége?

no images were found

A Városüzemeltetési Bizottság elnöke, Kalmár Ferenc a Rókusi Általános Iskolába hívta össze a bizottság ülését. A tagokon kívül meginvitálta a 30 milliárdos szegedi tömegközlekedési megaprojekt koordinátora, a Szeged Pólus Kft. vezetőit, a munkálatok kivitelezőjét, a fővállalkozót, valamint a több mint fél éve tartó villamosvonal-rekonstrukciója okán feldúlt, járhatatlan utak, járdák miatt jelentős kárt szenvedő környékbeli kereskedőket, vállalkozókat és az érintett lakosságot.

Az illetékesek azt ígérték, ott lesznek, látleletet adnak, beszámolnak a munkálatok jelenlegi állásáról, elmagyarázzák, miért kellett immár harmadszor módosítani a szerződésben rögzített átadás időpontját, egyáltalán mikorra készül el végre-valahára a 2-es villamos nyomvonala és a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházás. Ígérték, mégsem jöttek el, sem ők, sem a 10 bizottsági tag közül a kormányoldal 6 képviselője. Így Kalmár és Juhász Gyula bizottsági tag, Tápé KDNP-s képviselője kettesben állta a sarat, és próbált meg válaszolni az elégedetlenkedő, dühös kereskedők, vállalkozók, meg a bosszús lakosok kérdéseire, noha nagyon sok mindenre ők sem tudtak magyarázatot adni, hiszen a mai napig senki sem győzte meg nemcsak a képviselőket, a lakosokat sem a megaprojekt hasznosságáról, előnyeiről, rentabilitásáról. Nem tudni, hogy a többszöri csúszás miatt számíthat-e a város kötbérre (nem ködbérre?), miért kellett brnói fővállalkozónak adni a munkát, miért 500 milliós villamosokat vásárolnak, amikor a mostani Tatrák – igaz, 1998-ban – csak 80 millióba kerültek, miért kellett többször is szétverni, felbontani, amit egyszer már megcsináltak? Az sem derült ki, kinek a hibájából csúszik a beruházás, ki okolható a sok szakszerűtlen, dilettáns módon elvégzett munkáért, a politikai látvány- és presztízsberuházások miatt ki fogja a fél éve húzódó felújítási munkálatok áldozataként a tönk szélére kerülő vállalkozók kárát megtéríteni, továbbá ki fizeti majd meg az új fürdő fenntartását a jövőben, ha az emberek nem tudják, vagy nem akarják majd leperkálni a 4000 forintos belépőt?!

no images were found

Legtöbb kérdés a hallgatóság köréből éppen erre vonatkozott. Elképesztő adatok hangzottak el arról, mekkora vesztesség érte a cégeket: az egyik vállalkozás vezetője 120 milliós forgalomkiesésről beszélt, a másiknak 27 munkást kellett elbocsátania, hogy mérsékelje több 10 milliós vesztességét. Sokuk évtizedes munkája tört derékba pár hónap leforgása alatt. A jelentős anyagi kárt szenvedett kereskedők, vállalkozók pert fontolgatnak a város ellen, hiszen semmilyen más úton nem remélhetik, hogy megtérítik kárukat.

A panaszfórummá alakult ülés végén Kalmár megígérte a jelenlévőknek, hogy a Városüzemeltetési Bizottság legközelebbi ülésére, amit a városházán tartanak meg, újra meghívja az érintetteket, és természetesen az itt jelenlévőket is, hogy első kézből tájékozódjanak a fejleményekről. Mert – ahogy az egyik cég vezetője fogalmazott – : szeretné már végre tudni, mikor lesz vége. Minden vállalkozásban a legszörnyűbb a bizonytalanság, a fél éve folyó találgatás, ígérgetések. Jó volna ennek véget vetni!

Előző sztori

Szerda: 150 éve halt meg a „legnagyobb magyar”

Következő sztori

Szeri húsvét a szabadban + VIDEÓ