Kultúra

Toros Pálinkafesztivál Szegeden

Toros Pálinkafesztivál Szegeden

2010. február 25., csütörtök
Toros Pálinkafesztivál Szegeden
Több mint másfél tonna disznóhúst dolgoz fel csaknem száz ember a hét végén Szegeden; a háromnapos, hagyományteremtő I. Toros Pálinkafesztivál pénteken kezdődik.

Nyerges Gusztáv

a számtalan fesztivált – köztük a miskolci kocsonyafesztivált - szervező Tisza Expo Kft. projektmenedzsere az MTI-nek elmondta: azért választották a dél-alföldi várost a program helyszínéül, mert az ország e részén is nagy hagyománya van a disznóvágásnak, sokan nosztalgiával emlékeznek az egykor a télhez fűződő eseményre. A rendezvény partnere lesz a már hagyományos szegedi Téltemetésnek, így a belváros egésze színes kavalkáddá változik február utolsó hétvégéjére. A fesztivál népdalkörök előadásával kezdődik pénteken, és már akkor is megkóstolhatják a disznótoros finomságokat és a pálinkákat a látogatók. Utóbbit érdemes is, mert több mint egy tucat, országosan is elismert főzde kínálja majd nedűit. Ha valaki elég bátor, részt vehet a pálinkák versenyében, megkóstolva, leadhatja szavazatát a legjobbra. A „disznóvágás” szombat reggel kezdődik. Tíz, az ország minden tájáról érkezett böllércsapat méri össze tudását, de lesz külföldi induló is. A legnagyobb létszámban a Nyíregyháza melletti Ajakról nevezett egy társaság, ők negyvenöten látnak neki a 140-150 kilónyi disznóhús feldolgozásának - két féldisznót kap minden csapat -, és egy lakodalmas disznóvágást mutatnak be. Érkeznek csapatok Kiskunhalasról, Erdélyből, Szlovákiából, a környékbeli Kübekházáról és Szegedről is. A zsűri az ízek mellett a formát és a munka tisztaságát is díjazza. Magyarország tizenöt élvonalba tartozó pálinkása mutatja be kínálatát a Széchenyi téren. A hagyományos nedűk mellett lesz ágyas-, vadász-, bodza- és birsalmapálinka is. A Madzag színház mindhárom nap bemutatót tart,

Róka Szabolcs

mesemondó is állandó vendég lesz, és több néptánckör is színpadra lép. Mellettük kézművesek kínálják portékáikat a mintegy ötven standon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.