Kultúra

Rock and rollos Aranycsapat a Nagyszínház színpadán

Rock and rollos Aranycsapat a Nagyszínház színpadán

2010. február 13., szombat
Rock and rollos Aranycsapat a Nagyszínház színpadán
Február 19-étől tűzi műsorára a Szegedi Nemzeti Színház Tasnádi István, az egyik legtöbbet játszott kortárs szerző és Fenyő Miklós rock and roll énekes közös alkotását, az Aranycsapatot. Február 11-én a színház és a Somogyi-könyvtár közös közönségtalálkozóján üdvözölhette a közönség a darab alkotóit.

Míg a darab főcíme a legendás magyar futballválogatottat idézi, alcíme – „Szerelem, foci, rock and roll” – frappánsan summázza a darab három fő témáját. A szerzőpáros

Tasnádi

Fenyő

közös munkájából a tavalyi év sikerfilme, a Made in Hungária után most ez a mű született. A közönségtalálkozón részt vett

Tasnádi Csaba

rendező, valamint

Szilágyi Annamária, Székhelyi József, Ádám Tamás, Rácz Tibor

és a darab koreográfusa,

Bóbis László

.

Két szerelem egy darabban

A zenés játék Stopli bácsiját alakító Ádám Tamás

(második képünkön jobbra)

kiemelte, érdekes az, ahogyan a darab két különálló korosztályt rendel egymás mellé: három idős, nosztalgiázó urat és fiatal fiúkat. A színész szerint Fenyő Miklós remek rock and roll zenéje a közös nyelv a fiatalok és az idősek között. Szilágyi Annamária szerepbeli jelentőségéről annyit árult el, hogy ő nem annyira a focihoz kapcsolódik, inkább a fiatal fiúkat istápolja, támogatja a darabban mindabban a törekvésben, amit ők szeretnének véghezvinni. A rock and roll maga egy nagy életérzés, az ötvenes években valamilyen szinten tiltották is, ezt is próbálják érzékeltetni amellett, hogy a rockyt a lehető legeredetibb formájában szeretnék megmutatni show-elemekkel fűszerezve minél látványosabban, minél élvezetesebben – vázolta a koreográfia alapelveit

Bóbis László

(második képünkön mikrofonnal)

. Hozzátette: mivel a darabban elhangzó minden zene rock and roll, hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minden táncnak meglegyen a külön karaktere, külön mondanivalója.

Rácz Tibor a darabbal kapcsolatban úgy fogalmazott, mindig is két szerelme volt, az egyik a színház, a másik pedig a foci. Most mindkettő találkozik a színpadon. „Nekünk, akik sportoltunk és szerettük a focit, ráadásul már éltünk, és láthattuk a berni vereséget, külön élmény lesz ez a darab” – vallotta a színész. Székhelyi József a magyar futballról és berni döntőről beszélt. „Fáj a szívem, hogy abban a pillanatban, amikor mutatkozik egy-egy tehetséggyanús honfitársunk, másfél perc múlva már egy külföldi csapatban játszik. Ez egy üzenet: az a haza, amelyiknek nincs megtartó ereje, soha az életben nem fog világversenyt nyerni. Lehetetlen, hogy mi ne tudjuk megtartani és felnevelni a tehetségeinket – és ez nem csak futballspecifikus észrevétel” – összegzett a színész.

Nemcsak foci: melodráma

Tasnádi Csaba rendező (felső képünkön balra) kiemelte, a sport is formálhatja a nemzeti identitást és a közösségtudatot. „Épp ezért kifejezetten felelősség, hogy ezzel a közös identitástudat felvetésével az ember mint rendező és alkotó mit közvetít, hogy ébreszt nosztalgikus érzéseket, illetve mit mutat fel a mai fiataloknak” – hívta fel a figyelmet Tasnádi. A darabról általánosan szólva úgy fogalmazott: a legjobb fajta zenés vígjátékok közül való, a komoly szívszorító pillanatok mellett önfeledt kacagások várják a nagyérdeműt. Akik azonban nem szeretik a focit, nekik is mondhat valamit a darab. Az Aranycsapat zenéjét szerző Fenyő Miklós ugyanis egy korábban portálunknak adott interjúban úgy nyilatkozott, a darab középpontjában ugyan a futball áll, de a cselekmény mégiscsak egy emberi melodráma. Részint meglévő, már korábbról ismert dalok kerültek bele a műbe, de új számokra is ihletett kapott a darab szövegkönyvéből a rock and roll hazai legnépszerűbb képviselője. „Azt várom, hogy ne arra gondoljanak az emberek, hogy itt a futballról van szó, és semmi másról. A futball tulajdonképpen csak ok arra, hogy egy emberi sorsot, a magyar futballért rajongó emberek történetét ölelje körül” – így Fenyő. Hallgassa meg Fenyő Miklóssal készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.