Országos turnéval ünneplik a kínai holdújévet Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országos turnéval ünnepli a holdújévet az ELTE Konfuciusz Intézete (EKI), amely négy állomásból álló gálaestsorozaton ad ízelítőt a kínai kultúrából.

A szervezők célja, hogy méltóképpen ünnepeljék a jóslatok szerint a változás évének tekintett Tigris évét, ezzel együtt pedig minél szélesebb körben legyenek képesek bemutatni a kínai kultúrát – mondta el az MTI-nek Szentmártoni Lívia programszervező, az eseményről tartott pénteki szegedi sajtótájékoztatón.
Az utóbbi időben a gazdasági kapcsolatokban is egyre fontosabbak a kínai partnerek, ezzel együtt azonban még mindig kevés magyar beszéli a kínai nyelvet. A jövőben várhatóan az üzleti életben is egyre inkább háttérbe szorul az angol nyelv, és előtérbe kerül a kínai – tette hozzá.
A holdújévi programok népszerűsége érezhetően megnövelte Magyarországon a kultúra és a nyelv iránti érdeklődők számát. 2008-ban összesen alig több mint háromszázan tanulták a nyelvet, 2009-ben pedig, országszerte már több mint ezren.
A holdújévi gálaműsort korábban csak a fővárosban tartották meg. Az ingyenes programra jegyeket lehet igényelni, amelyekkel minden évben egy profi művészcsoport előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Idén a Hejlungcsiangi (Heilongjiang) Orvosi Egyetem Művészegyüttesének nagyszabású gálaműsorát láthatják az estre érkezők. A húsztagú együttes Londonból érkezik Magyarországra, és a következő héten már Bécsben lépnek fel. A műsorban a színes nemzetiségi táncok kavalkádja mellett látható lesz a hagyományos kínai sárkánytánc, a legyezős és a kardforgató tajcsi, de különböző harcművészetekkel is megismerkedhetnek majd a nézők.
Az idei programot elsőként Kecskeméten mutatják be február 22-én, hétfőn. Azt követően Debrecenben kedden, Budapesten szerdán, végül Szegeden csütörtökön csodálhatják meg az érdeklődők a kínai művészek előadását.
A holdújév ünnepe egyfajta tavaszünnep, amely a február 4-éhez legközelebb eső újholdkor kezdődik. A keresztény karácsonyhoz hasonlatosan a családok ünnepe. Az egyhetes szertartást a takarítás előzi meg, a rossz dolgokat eltávolítják az otthonokból, teret engedve az újnak, a szerencsének. Az ünnep része az ajándékozás is. A fiatalok kis piros borítékokban pénzt kapnak, az emberek az aranyat, a jólétet szimbolizáló narancsot, mandarint adnak egymásnak, de mogyorót is esznek, amely az egészség, bőség jelképe. A rossz szellemek elűzéséért újévre virradóan egész éjszaka ropognak a petárdák. Az év első napján pedig a régi ruhákat kidobják, és új ruhát vesznek fel.
A Konfuciusz Intézetek csak rövid múltra tekintenek vissza: az első kísérleti intézményt 2004 júniusában hozták létre az üzbegisztáni Taskentben, majd az első hivatalos Konfuciusz Intézetet 2004 novemberében avatták fel Szöulban. A kínai kormány az intézmények hálózatának kiépítését központi kérdésként kezeli, így az elmúlt két évben – jelentős kínai anyagi és politikai támogatással – sorra jöttek létre világszerte a Konfuciusz Intézetek. 2006 szeptemberében százhat működött a világ negyvenhat országában. 2009-re csaknem kilencven országban több mint ötszáz intézményében létesült Konfuciusz Intézet vagy Konfuciusz Tanterem.
A 2006 decemberében megnyitott budapesti intézet célja, hogy nyelvtanfolyamok, kulturális és tudományos programok szervezésével, könyvek, tananyagok kiadásával, tanácsadással népszerűsítse a kínai nyelvet és kultúrát, valamint hozzájáruljon a magyar-kínai kapcsolatok fejlődéséhez.

Előző sztori

Egyházaljon-e a politika?

Következő sztori

Szombat-vasárnap: Vendégváró presszókávé