ARC

Navracsics Tibor: Szeged is új fejezetet nyithat

Navracsics Tibor: Szeged is új fejezetet nyithat

2010. február 13., szombat
Navracsics Tibor: Szeged is új fejezetet nyithat
Szeged jövőjének a kulcsa nem a városban, hanem a térségben rejlik Navracsics Tibor szerint. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjével hódmezővásárhelyi kampányfóruma után arról is beszélgettünk, hogy a Fidesz-KDNP igazi ellenfelének nem a többi politikai pártot kell tekinteni, hanem a hitehagyottságot.

– Milyen választási eredményre számít a Fidesz, illetve készültek-e már koncepciók arra nézve, hogy milyen lépéseket tesznek, ha megszerzik a parlamenti helyek kétharmadát, illetve mit tesznek, ha nem?

– Nincs sem kongresszusi határozat, sem pedig elnökségi döntés ez ügyben. Majd a választópolgárok döntik el, hogy milyen eredményt fogunk elérni. Én az óvatos duhajok közé tartozom e kérdésben. Úgy gondolom, hogy 1990 óta soha magyar pártnak ilyen jó esélye nem volt arra, hogy megnyerjen egy választást, de ezt még el lehet rontani, két hónap még hátravan. Nem hibázhatunk, jó kampányt kell folytatnunk. Ha ez így lesz, akkor jó esélyünk van egy erős többségre, a kétharmad megszerzése számomra továbbra is a csodák kategóriájába tartozik.

– Az elmúlt napokban a kopogtatócédulák gyűjtése kapcsán visszaélésekről szóltak a híradások, jóformán ez is a kampány része hazánkban. Mire számít, milyen két hónap elé néznek a választópolgárok?

– A kezdés durva volt és személyeskedő, a szocialisták olyan sajtótájékoztató-sorozatokat tartottak nyugdíjas-, majd önkormányzati ügyekben, ami egyértelműen azt mutatta, hogy elsődleges céljuk a fideszes politikusok személyes lejáratása. Attól tartok, hogy ez folytatódni fog az előttünk álló két hónapban, ugyanakkor bízom abban, hogy az értelmes vitáknak is megnyílik a terepe. A választópolgárok nagyjából már el tudják dönteni, hogy az elmúlt nyolc év és azt megelőző négy milyen volt, melyik párt milyen kormányzati politikát folytatott, milyen eredményt nyújtott. Egyszerűen össze kell hasonlítani a Fidesz és az MSZP teljesítményét, és dönteni kell az ügyben. Úgy gondolom, hogy ez a motívum is erősebben fog megjelenni a kampány hátralévő részében.

– A szocialista pártról beszélt eddig kizárólag, de mégis a Fidesz számára ki az igazi ellenfél, a MSZP vagy a Jobbik?

– Jó kérdés. Mi szeretnénk megnyerni a választást, úgy vélem, hogy az MSZP és a Jobbik között a második helyért folyik a küzdelem. Nekünk elsősorban azzal kell foglalkozunk, hogy ha sikerül a választópolgárok többségének bizalmát elnyerni vagy megtartani, akkor olyan kormányzati politikát valósítsunk meg, amely világnézeti alapon nem tesz különbséget Magyarország lakosai között. Vagyis a mi igazi ellenfelünk a rosszkedv, a hitehagyottság és az apátia.

– Kormányra kerülése esetén a Fidesz elsőként mely területen tervez átalakításokat, változtatásokat?

– Az első lépések között ott kell lennie az eddig tett vállalásainknak, melyek miatt a választópolgárok bizalmukról biztosítottak minket. Ezek közé tartozik a kisebb parlament, a közigazgatás és politika ismételt szétválasztása, továbbá azok a szabályozások, melyek a gazdasági növekedés beindítását segítik elő. Többször elmondtuk, hogy amennyiben kormányra kerülünk, szeretnénk jelezni egy új költségvetéssel vagy költségvetés-módosítással azt, hogy milyen irányokat képzelünk el. Még ha komoly pénzátcsoportosítást nem is tudunk végrehajtani, hangsúlyváltásokat tudunk jelezni. Mindez pedig mutatja majd, hogy új fejezet kezdődik Magyarország politikatörténetében. – Milyen átcsoportosítások várhatóak biztosan a költségvetés tekintetében? – Először meg kell győződnünk arról, hogy melyek a valós számok. Mi azt mondjuk, hogy nem 3,8% a valós költségvetési hiány, hanem ennél sokkal magasabb, 7-7,5%-ra becsüljük. A pontos számok megismerése után meg kell nézni, melyek azok a területek, ahonnan át lehet csoportosítani. Mi az uniós forrásokat – melyek ugyan nem tartoznak szorosan a költségvetéshez – jelöltük meg, ezeket kell átirányítanunk a kis- és középvállalkozások élénkítésére. Emellett sokat remélek a közigazgatási eljárás egyszerűsítésétől és a bürokrácia csökkentésétől is hosszabb távon. – A három szegedi egyéni választókerületben Bohács Zsolt személyében új arc jött a politikába, Bodó Imre és Nógrádi Zoltán pedig korábban listáról jutott be a parlamentbe. Ön szerint milyen esélyei vannak a fideszes jelölteknek most egyéniben? – Részben előnyös, más oldalról tekintve azonban hátrányos pozícióban vannak. Az ismertségüket mindenképpen növelni kell, hiszen hivatását tekintve eredetileg nem Szegedhez kötődik Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestereként, Bodó Imre pedig Tiszasziget első embereként. Máshonnan nézve viszont nagyon jó lehetőség lehet, hogy új emberekről van szó. Ha ez a három jelölt meg tudja mutatni a választópolgároknak, hogy érdemes bennük megbízni, mert ezzel Szeged is egy új fejezetet nyithat és dinamikus fejlődési pályára léphet, akkor jók az esélyeik. Szeged helyzetének kulcsa szerintem nem a városban, hanem a térségben van. A város nagyon sokat szenvedett attól, hogy a trianoni határok meghúzásával elvesztette természetes vonzáskörzetét, majd a közelében háború dúlt, illetve súlyos gazdasági válság sújtotta övezet volt. Ha olyan új kormányzati politikai alakul ki, mely a várost regionális hatókörének kiépítésében segíti, az mind a szegedi országgyűlési képviselőknek, mind a szegedi városvezetésnek, de legfőképpen a lakosoknak jó lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.