Közélet

Megzavarták az MSZP Csongrád megyei kampánynyitóját + HANG, FOTÓK

Megzavarták az MSZP Csongrád megyei kampánynyitóját + HANG, FOTÓK

2010. február 27., szombat
Megzavarták az MSZP Csongrád megyei kampánynyitóját + HANG, FOTÓK
Szombaton délután tartotta az MSZP a szegedi IH Rendezvényközpontban Csongrád megyei kampánynyitó nagygyűlését. A rendezvényt két fiatal zavarta meg, akik egy transzparenst feszítettek ki. „Felemelt fejjel, de nem felemelt kézzel indulunk neki a választásnak” – hangzottak el Lendvai Ildikó, az MSZP elnökének első mondatai a párt Csongrád megyei és szegedi kampánynyitó gyűlése előtt tartott sajtótájékoztatón. A pártelnök szerint a szocialistáknak van okuk büszkeségre, különösen Szegeden. Lendvai kiemelte, hogy e település aranyérmes a pályázatok elnyerésében és autópálya-beruházásban, majd hozzátette, hogy ha a 2002 előtti időszakot nézzük, akkor 30%-kal kevesebb volt a bérek és a nyugdíjak reálértéke, 500 ezerrel kevesebb autó járt az utakon, és azóta egymillióval több az új lakástulajdonos. A politikus hangsúlyozta hogy a programjuk lényege a szakmunkás-minimálbér és a szakmunkások ösztöndíjának emelése, a nyugdíjprémium bevezetése, a méltányossági nyugdíjkassza bővítése mellett a félelemmentes élet megteremtése is, amiért azonban mindenkinek tennie kell. Egy normális, demokratikus államban nem történhet meg, hogy a Magyarok Nyilai félkatonai, terroristaszervezetének vezetője, Budaházy védelmében egy parlamentbe készülő párt, a Jobbik emelje fel a szavát, amelynek EU-képviselője, Morvai Krisztina még Brüsszelben is szónokol a terroristavezér mellett. Lendvai végül kifejtette, hogy a szocialista párt kampánya a gyalázkodás helyett az érdemi vitára helyezi a hangsúlyt...

Szepesi és Székhelyi az MSZP mellett

A sajtótájékoztató után, délután három óra körül kezdődött el az IH nagytermében az MSZP kampánynyitó rendezvénye, ahol először egy reklámfilmet vetítettek le a szocialisták sikeres politizálásáról, melyben többek között Szepesi György, az egykori népszerű rádióriporter is büszkélkedett 1989 óta fennálló párttagságáról. A film után Székhelyi József,a szegedi színház egykori direktora mondta el Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét. Ezután Ujhelyi István államtitkár, a szegedi 1-es számú választókerület MSZP-s képviselőjelöltje lépett színpadra. „A város színésze és a mi barátunk” – mondta Székhelyi felé fordulva, majd pedig a színész egykori SZDSZ-rendezvényen elhíresült beszédjére utalva – melyben Orbán Viktorra célozva írta át a Himnusz sorait – egy üveg tokajit adott ajándékba, és megkínálta egy pohár vízzel, melyre Székhelyi úgy felelt: „Tanultam a szocialistáktól, elviszem a poharat is.”

Új képeslapok és feddhetetlen emberek

Az államtitkár egy tanmesét adott elő, majd pedig a színpadra szólította Lendvai Ildikót. Ő lényegében a sajtótájékoztatón elhangzottakat fejtette ki bővebben, többek között azt is hangsúlyozva, hogy van mire szerénynek, van mire önkritikusnak is, de legfőképp: van mire büszkének lenniük, hiszen nincs olyan város az országban, ahol az utóbbi időbe ne kellett volna új képeslapokat nyomtatni a sok fejlesztés, megújult városkép miatt. A jelöltekkel kapcsolatban a pártvezér elmondta, hogy mindannyian feddhetetlen emberek és azért is különlegesek, mert fiatalok, de komoly politikai tapasztalatok, teljesítmények állnak mögöttük. Nem önhittek, és a településük érdekében képesek kezet nyújtani bárkinek.

Transzparenssel megzavart Lendvai-beszéd

Ekkor a nézők soraiból váratlanul két fiatal ment ki a színpadhoz, és ahogy tették azt január végén Ujhelyi István egyik sajtótájékoztatóján, úgy most is felmutatták a „Kuba és Zanzibár, luxusszoci oda jár” feliratú transzparenst, melyen a szöveg alatt Botka, Ujhelyi és Kozma fényképe látható. Az akció után a biztonságiak kikísérték a két fiatalt. A pártelnök beszéde után Kozma József szónokolt az összefogásról, és egy Fidesz-győzelemhez próbált vizionálni pazarló és mutyizó gazdálkodást. A politikus ismét élt az alakalommal, hogy az MSZP politikai hibáit, túlkapásait bíráló helyi polgári sajtót hírbe hozza. Ezt követően megmagyarázta a szegedi kampányplakátokon látható szlogenjüket, miszerint "Szeged minden előtt" - Kölcsey hasonló ("A haza minden előtt") szavaira rímel - s biztosította szavazóit, hogy e mondat igazsága még a saját dolgaiknál is fontosabb. Kozmát Botka László váltotta a színpadon. Szeged polgármestere eldicsekedett azzal, hogy pártja valamivel több mint egy hét alatt megszerezte a jelöltek indulásához szükséges kopogtatócédulákat a városban. Majd pedig emlékeztetett mindenkit a múltra, hogy jobban állnak a cetlik gyűjtésével, mint 2006-ban, amikor minden idők legnagyobb győzelmét aratták. Ezután a tavalyi “Beszámol a polgármester” elnevezésű road-showból jól ismert frázisokat használva kiemelte, senki ne bízzon azokban, akik folyton ellenségképeket keresnek és kreálnak maguknak a politikai palettán. Botka beszélt arról is, hogy a nagy közösségi beruházásokat az európai példáknak megfelelően Szegeden is gazdasági fellendülés követi majd. Az előadását követően pedig bemutatta és színpadra szólította a megye többi szocialista képviselő-jelöltjét, Buzás Pétert (Makó), Bedő Tamást (Csongrád), Móra Józsefet (Szentes), Csengeri Istvánt (Hódmezővásárhely), Kozma Józsefet és Ujhelyi Istvánt.
Hallgassa meg Lendvai Ildikó pártelnökkel készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.