Közélet

Milliárdos fejlesztések a Homokhátságon

Milliárdos fejlesztések a Homokhátságon

2010. február 17., szerda
Milliárdos fejlesztések a Homokhátságon
Közel kétmilliárd forint fejlesztési forráshoz jutott hazánk uniós csatlakozása óta a Homokháti Kistérség 2009 végéig. A települések együttműködésének egyik újabb lépése, hogy ivóvízminőség-javítással kapcsolatos társulást alakítottak a Homokhátságon. A települések együttműködése a Homokháti Kistérségben már 1992-ben megkezdődött, és akkor is vizes témában – tájékoztatta portálunkat Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő. Mint elmondta, most ivóvízminőség-javítással kapcsolatos pályázathoz újabb társulást hozott létre hat település. Arzén és más nehézfémsók vannak a homokhátsági vizekben, ezen segítene az ivóvízminőség-javító program, melynek azonban komoly akadályai vannak. 100 milliárd forint a dél-alföldi régió szintjén a program költsége, az önkormányzatoknak 15 milliárdot kellene erre összeadniuk. „Az önerő komoly probléma, amiben a következő kormánynak segítenie kell, ennyit ugyanis nem tudnak vállalni a települések, még a nagyvárosok sem” – mutatott rá Nógrádi a jelenlegi akadályokra. A másik dolog, amit figyelembe kell venni a mórahalmi polgármester szerint, hogy a fejlesztést úgy kell megvalósítani, hogy az ne vonja maga után az ivóvíz árának drasztikus emelését. A polgármesterekkel arról is egyeztettek szerdán Mórahalmon a Homokháti Kistérség Többcélú Társulás Irodájában, hogy a Zsombón, Bordányban, Forráskúton, Zákányszéken és Mórahalmon megvalósuló szennyvízberuházások jövőbeni üzemeltetését hogyan tudják úgy megoldani, hogy az ne járjon együtt nagymértékű vízdíjemelésekkel. Azt is megvizsgálták, hogy miként lehet a megnövekedett üzemeltetési feltételeket a jelenlegi infrastruktúrával és személyi állománnyal biztosítani. „Az ivóvízellátás, a szennyvízelvetés és kezelés az egyik legfontosabb közszolgáltatási feladata az önkormányzatoknak, s egyben a legfontosabb környezetvédelmi kötelezettség az unió felé” – hangsúlyozta Nógrádi. Mint elmondta, a Homokháti Kistérség mindig megőrizte az önkormányzati tulajdont, a vízbízást és a vízvagyont, továbbá az erre vonatkozó üzemeltetést egyaránt.

Összefogva a kistérségért

A Homokháti Kistérség települései az elmúlt 6 évben is szorosan együttműködtek, uniós csatlakozásunk óta például együtt pályáztak a kiegyensúlyozott fejlődés érdekében. „Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) forrásaiból 2009 végéig összesen mintegy kétmilliárd forinthoz jutott hozzá a statisztikai kistérség” – mondta el Nógrádi Zoltán. Azt is számba vették az együttműködés keretében, hogy ne legyenek egymást ellenfelei a különböző kiírásoknál a települések. Kistérségi fejlesztési akciótervet is készítettek a Homokhátságon, melynek lényege, hogy egyeztetik a legfontosabb beruházásokat, annak nagyságrendjét és a pályázatok lehetséges beadási dátumát. Kistérségi koordinációban és együttműködéssel valósul meg a közösségi közlekedés fejlesztése is. „Rendkívül fontos ez településünk szempontjából, ez ugyanis egyensúlyt teremt a külterületi tanyasi lakosság és a belterületen élők között” – hangsúlyozta Borbásné Márki Márta. Röszke polgármestere azt is elmondta, hogy nem csak a településen belül lesznek új, akadálymentesített buszvárók, hanem egy külterületi buszforduló is megépül májusig. Zákányszékre az elmúlt hat évben több mint 300 millió forint pályázati forrás érkezett. Matuszka Antal polgármester a jövő terveivel kapcsolatban elmondta, hogy Mórahalommal közösen szennyvízcsatorna-beruházást valósítanak meg, melyre már 2003 óta pályáztak, sokáig sikertelenül. „A sikert az hozta meg, hogy Mórahalommal közösen pályáztunk, ez is bizonyítja az összefogás fontosságát” – hangsúlyozta Matuszka. Az üllésiek a Bordánnyal összekötő kerékpárút-építést tartják a közelmúlt egyik legnagyobb sikerének. Nagy Attila Gyula polgármester ezen túl szólt a művelődési ház fejlesztéséről is, melyre közel 100 millió forintot költenek. „Nagyon fontosnak tartom az együttműködést, de azt hiszem, hogy a megfelelő fejlesztéseket a megfelelő platformra kell helyezni. Nagyon jó lenne, ha ezek kifejezetten a települések érdekében valósulhatnának meg” – vallja Borbásné Márki Márta. A röszkei polgármester szerint a gyakorlati tapasztalatok megosztásából lehet a legtöbbet tanulni. A kistérség szintjén jól működik ez, amit szerinte fenn is kell tartani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.