Martonyi: a jó kormányzás alapfeltétele a politikai legitimáció

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

„Új fejezetet kell nyitnunk, egy nagyon világos ön- és világképet kell kialakítanunk” – vallja az Orbán-kormány külügyminisztere, Martonyi János, aki a Professzorok Batthyány Köre vendégeként csütörtökön a Móra Ferenc Múzeumban mutatta be könyvét. Az esten a „Helyünk a világban – A magyar külpolitika útja a 21. században” című kiadványon túl arról is szó esett, hogy milyen utat járt be hazánk az elmúlt 8 évben.

Ha csak az elmúlt 100-150 évre tekintünk vissza, akkor is egyértelműen látszik, hogy a világban zajló folyamatok mennyire előreláthatatlanok. Martonyi János példaként említette, hogy 1980-ban nem lehetett látni, hogy mi fog történni 1989-ben hazánkban. „Ugyanakkor a külpolitikai stratégia építésénél fel kell mérnünk több-kevesebb biztonsággal, hogy mi fog történni két hónap múlva a választások után, majd a következően kormányzás első 12 hónapjában” – tette hozzá. Martonyi szerint most nagy biztonsággal meg lehet mondani, hogy ki fogja nyerni a választásokat, csak azt nem, hogy milyen szavazati aránnyal. A világ egészét tekintve azonban nagy a bizonytalanság. Nem lehet megmondani, hogy a kínai társadalom vagy akár Oroszország gazdasága hogyan, merre fog alakulni az elkövetkező években. „A legfontosabb dolog, amit ezzel a külső bizonytalansággal szembe kell állítani, az a saját magunk elképzeléseinek, jövőképének biztonsága” – hangsúlyozta Martonyi. Ehhez azonban tudunk kell, miként látjuk a világot, hogy mi magunkat hol helyezzük ebben a világban.

Az Orbán-kormány külügyminisztere szerint az elmúlt 8 évben drámaian esett vissza valamennyi mennyiségi mutató tekintetében hazánk, mely hanyatlás nem először fordul elő Magyarország történelmében. „Ennek alapvető oka a rossz kormányzás” – hangsúlyozta. A legnagyobb hibának azt tartja, amit elmulasztott a jelenlegi kormány, „hiszen azt tudjuk, hogy mit követett el, azt azonban nem, hogy mit nem követett el” – fogalmazott Martonyi János, aki szerint a jó kormányzásnak az alapfeltétele a politikai legitimáció. Hazánk külkapcsolataival összefüggésben pedig azt emelte ki, hogy új fejezetet kell nyitni, nagyon világos ön- és világképet kell kialakítani.

Martonyi Jánossal készült interjúnkat pénteken olvashatják majd a SZEGEDma.hu-n.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Szegednek: termálvíz csak a medencében

Default thumbnail
Következő sztori

Wass Albert-felolvasónap lesz Szegeden is

Legutóbbi hasonló cikkek