Kultúra

Kordos László őslénykutató Az év ismeretterjesztő tudósa

Kordos László őslénykutató Az év ismeretterjesztő tudósa

2010. február 11., csütörtök
Kordos László őslénykutató Az év ismeretterjesztő tudósa

Kordos László geológus, őslénykutató, a Magyar Állami Földtani Intézet (MAFI) igazgatója vehette át szerdán a Magyar Tudományos Akadémián Az év ismeretterjesztő tudósa díjat, s nevét ezentúl egy csillag viseli.

"A tudomány mai, specializált és bonyolult világában rendkívül fontos, hogy közérthetően és torzítatlan formában jelenjenek meg a tudomány hírei a médiában" - emelte ki

Pálinkás József

köszöntőjében. Hangoztatta, hogy csak a nagyon felkészült tudósok képesek közérthetően beszélni a szaktudományos folyóiratokban közölt eredmények és a mindennapi életünk közötti összefüggésekről. "Ez a tevékenység legalább olyan elmélyült munkát és gondolkodást kíván, mint a tudományos eredmény létrehozása" - mondta az MTA elnöke.

Palugyai István

, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke rámutatott, hogy

Kordos László

nemzetközi kutatói hírnevét Rudabányán végzett vizsgálatai alapozták meg. "E témakörben számos külföldi és hazai publikációja jelent meg: a közelmúltban az emberré válás szempontjából nagyjelentőségű leletek (25 emberszabású majommaradvány) kerültek elő a Kordos László által vezetett MÁFI és a Torontói Egyetem közös rudabányai ásatásain, amelyek nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedők. Ezek azt bizonyítják, hogy az ember evolúciója nem kizárólag Afrikában játszódott" - emlékeztetett a TÚK elnöke. Kordos László 1974-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen (KLTE) biológia-földrajz középiskolai tanári, 1975-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen geológus diplomát szerzett. Az egyetemi doktori címet 1975-ben nyerte el, majd 1984-ben a földtudományok kandidátusa, 1993-ban a földtudományok doktora, 1996-ban habilitált doktor és 1997-ben a KLTE egyetemi magántanára lett. A Magyar Állami Földtani Intézetben 1974 óta dolgozik, az intézet múzeumát 1987-től vezeti, közben néhány évig a Gyűjteményi Főosztály főosztályvezetője is volt. Rendszeresen tanít a Debreceni Egyetemen, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a Szent István Egyetemen. Kutatási területe a gerinces őslénytan, a harmad- és negyedidőszaki környezetváltozások, az emberré válás korai szakasza. Publikációinak száma 574, ebből 12 önálló könyv, 260 tudományos közlemény. Tudományos és népszerű előadásainak száma közel 700. Az 1996-ban alapított díjat elsőként Simonyi Károly fizikaprofesszor vehette át. Az évek során a tudományos újságírók szavazatai alapján az elismerésben részesült

R. Várkonyi Ágnes

történész,

Csányi Vilmos

etológus,

Falus András

immunológus,

Marx György

fizikus,

Vekerdi László

irodalom- és tudománytörténész,

Csermely Péter

biokémikus,

Vámos Tibor

villamosmérnök,

Freund Tamás

agykutató és

Lukács Béla

fizikus. Az indoklás szerint ők tették a legtöbbet a tudomány közérthető megjelenítéséért, népszerűsítéséért az írott és az elektronikus sajtóban a tudomány legkiválóbb művelői közül. Az elismerés részeként a díjazottak nevét azóta egy-egy csillag viseli az égen, s az elnevezésről oklevelet állítottak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.