Egyház

Erdő Péter: nem kapnak megfelelő állami finanszírozást az egyházi iskolák

Erdő Péter: nem kapnak megfelelő állami finanszírozást az egyházi iskolák

2010. február 24., szerda
Erdő Péter: nem kapnak megfelelő állami finanszírozást az egyházi iskolák

A Magyar Köztársaság Kormánya részéről az interneten keresztül hozzáférhetővé tett anyagok alapján a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Gazdasági Bizottsága közleményt és a Püspöki Konferenciához szóló felhívást tett közzé, amelyben számszerűleg is megjelöli, hogy tanulónként milyen jelentős összeggel marad el az elmúlt évekre vonatkozó állami finanszírozás az egyházi iskolákban a többi iskolák finanszírozásától - tájékoztat Erdő Péter bíboros, prímás, érsek, az MKPK elnökének nyilatkozata.

„Ezek az adatok, különös tekintettel a hivatalos indoklásukról és mértékükről az utóbbi hónapokban nyilvánosságra hozott legkülönbözőbb és egymásnak ellentmondó állami közlésekre, azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeink tekintetében folyamatosan csorbát szenved. Nem felel meg a valóságnak, hogy iskolafenntartó egyházaink, jelesül Katolikus Egyházunk lemondott volna iskoláink törvényben és nemzetközi egyezményben biztosított finanszírozásának egészéről vagy bármely részéről. A jogállamiság elve megkívánja, hogy az Állam törvényszabta fizetési kötelezettségeit állampolgáraival szemben is határidőre, egyoldalú halogatás nélkül teljesítse, amiként ezt külföldi hitelezőivel szemben mindmáig megteszi. A Püspöki Konferencia Állandó Bizottságának hozzájárulásával, megfelelve Gazdasági Bizottságunk javaslatának, Konferenciánk minden törvényes lépést meg fog tenni az egyházi iskolákba járó tanulóink, valamint szüleik, és az iskolák dolgozói jogainak érvényesítése érdekében” - írja az MKPK elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.