Erdő Péter: nem kapnak megfelelő állami finanszírozást az egyházi iskolák

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Köztársaság Kormánya részéről az interneten keresztül hozzáférhetővé tett anyagok alapján a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Gazdasági Bizottsága közleményt és a Püspöki Konferenciához szóló felhívást tett közzé, amelyben számszerűleg is megjelöli, hogy tanulónként milyen jelentős összeggel marad el az elmúlt évekre vonatkozó állami finanszírozás az egyházi iskolákban a többi iskolák finanszírozásától – tájékoztat Erdő Péter bíboros, prímás, érsek, az MKPK elnökének nyilatkozata.

„Ezek az adatok, különös tekintettel a hivatalos indoklásukról és mértékükről az utóbbi hónapokban nyilvánosságra hozott legkülönbözőbb és egymásnak ellentmondó állami közlésekre, azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeink tekintetében folyamatosan csorbát szenved.
Nem felel meg a valóságnak, hogy iskolafenntartó egyházaink, jelesül Katolikus Egyházunk lemondott volna iskoláink törvényben és nemzetközi egyezményben biztosított finanszírozásának egészéről vagy bármely részéről. A jogállamiság elve megkívánja, hogy az Állam törvényszabta fizetési kötelezettségeit állampolgáraival szemben is határidőre, egyoldalú halogatás nélkül teljesítse, amiként ezt külföldi hitelezőivel szemben mindmáig megteszi.
A Püspöki Konferencia Állandó Bizottságának hozzájárulásával, megfelelve Gazdasági Bizottságunk javaslatának, Konferenciánk minden törvényes lépést meg fog tenni az egyházi iskolákba járó tanulóink, valamint szüleik, és az iskolák dolgozói jogainak érvényesítése érdekében” – írja az MKPK elnöke.

Előző sztori

Világszerte egyre több a katolikus

Következő sztori

Dombormű készült a Fehér Gárda vezetőjéről