Közélet

Durván nyomul a Fidesz Kozma szerint

Durván nyomul a Fidesz Kozma szerint

2010. február 10., szerda
Durván nyomul a Fidesz Kozma szerint
„Vajon mire akarja használni a Fidesz az átalakított választási bizottságokat?” – tette fel a kérdést Kozma József, a Csongrád Megyei Közgyűlés MSZP-SZDSZ frakciójának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Magyar Anna elnök közleményben reagált, melyben kifejtette, hogy eddig egy párt sem vette a bátorságot arra, hogy a megye által javasolt bizottsági tagokat meggyanúsítsa és pártelfogultsággal vádolja. Mint ismeretes a megyei képviselők a február 4-i közgyűlésen választották meg a 7 Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) és a Területi Választási Bizottság (TVB) összesen 35 tagját. Ahogy a SZEGEDma.hu is beszámolt róla, az ülésről kivonult Buzás Péter makói polgármester, szocialista országgyűlési képviselő, Kozma pedig politikai bizalmatlanságról beszélt annak kapcsán, hogy az OEVB-be és a TVB-be nem szavaztak be több olyan személyt, akik 1990 óta láttak el választásokkor feladatot a választási bizottságokban. „Durva, kíméletlen fideszes nyomulásnak vagyunk tanúi azóta, amióta a fideszes megyei vezetés hoz döntéseket személyi ügyekben” – jelentette ki Kozma József, az MSZP szegedi elnöke. Mint kifejtette, először a hivatali apparátust cserélték le, majd a főjegyzőt, illetve a megyei önkormányzat által fenntartott intézmények vezetőit. Közvetlenül a választásokat érintő lépésként Kozma a választási bizottságok összetételének átalakításáról beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. „Egyetlenegy szempontra volt tekintettel a megyei közgyűlés: a fideszes párthűségre” – hangsúlyozta. Csongrád megye 2-es számú egyéni választókerületében a választási bizottságba nem került be az a három ember, akik 1990 óta dolgoztak mindenki megelégedésére. „Már nem jó az, aki például az Ügyvédi Kamara titkára volt, másik kerületben pedig a jogi kar dékánja nem felel meg” – mondott két példát Kozma. A 2-esben indul Kozma József az MSZP színeiben, valamint Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere. Kozma elmondta, hogy a bizottságba beválasztott három plusz 1 póttag közül három mórahalmi lakos, egy szegedi, holott a kerület lakosságaránya nem ilyen összetételt indokolna szerinte. Kozma nem állítja, hogy a felálló bizottságok nem lehetnek pártatlanok, de mint hangsúlyozta, a politikában semmi sem történik ok és cél nélkül. Mint elmondta, más választókerületekben is voltak cserék, de a 2-es körzetben a legszembetűnőbbek.

Magyar Anna megyei elnök reagálása a Kozma József sajtótájékoztatóján elhangzottakra

„Soha egyetlen párt sem vette a bátorságot arra, hogy bármelyik korábbi vezetésű megye által javasolt bizottsági tagokat meggyanúsítsa és pártelfogultsággal vádolja meg. Ne tegye ezt most Kozma József se, és kérjük képviselő urat, hogy egy szakmai-jogi kérdést ne alacsonyítson pártpolitikai kérdéssé” – reagált Magyar Anna megyei közgyűlési elnök a szocialista politikus sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Hozzátette: „Kozma József olyan embereket sérteget, akik felelősségteljes feladatot vállaltak magukra és erre esküt tettek előttem a mai napon. Ők nem pártpolitikusok, ezért nem tudják megvédeni magukat a méltatlan támadással szemben.” Magyar Anna szerint joggal kérhetik ki maguknak a bizottsági tagok ezt a feltételezést, hiszen „ők civil emberek és az eddig megszerzett tudásuk és felkészültségük tette alkalmassá őket arra, hogy ezt a megtisztelő felkérést elfogadják.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.