Közélet

Lezsák Sándor: a jövőben nagyobb támogatás kell a magyar értékeknek

Lezsák Sándor: a jövőben nagyobb támogatás kell a magyar értékeknek

2010. január 26., kedd
Lezsák Sándor: a jövőben nagyobb támogatás kell a magyar értékeknek

Lezsák Sándor szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a helyi értékekre és a hungarikumokra a jövőben, ezek ugyanis az ország kirakatát alkotják.

Az Országgyűlés fideszes alelnöke a Helyi értékek – Hungarikumok Csongrád megyében címmel megrendezett keddi konferencián, Hódmezővásárhelyen elmondta: a jövőben a meglévő helyi erőfeszítéseket jobban segíteni kell állami szerepvállalással, mert nagyon sok a sorsára hagyott helyi érték, amely elhal, ha nem kapja meg a kellő támogatást. Erre a tervek szerint a jövőben adótámogatás, és központi költségvetési forrás is rendelkezésre áll majd - tette hozzá a politikus. A Csongrád Megyei Közművelődési Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében megrendezett eseményen

Lezsák Sándor

az MTI-nek kifejtette: a következő esztendőkben a meglévő helyi erőfeszítéseket jobban segíteni kell állami támogatással, ugyanolyan figyelmet kell adni, mint amilyet egy francia, egy német, egy olasz állam ad a saját értékeinek. „Ezért az országgyűlésben először egy országgyűlési határozattal késztettük a kormányzatot egy leltár elkészítésére, s most készítjük elő a hungarikumokról szóló törvényt, melynek megalkotása már az új Országgyűlés feladata lesz” – mondta a parlament alelnöke. Az értékek rendszere a tervek szerint több szintű lesz, a helyi, a megyei, és a Kárpát-medencei magyarság öröksége. A piramis csúcsán ott lesz majd az Unió által is támogatott hungarikum. Utóbbi számának növelése, az európai parlamenti képviselők felelőssége lesz, hogy minél több terméknek teremtsék meg a feljutási lehetőséget, azaz a forrásokat kapják meg a magyar termékek is - fejtette ki. Mint mondta, a jövőben a tervek szerint két forrás áll majd rendelkezésre az értékek megőrzésére. Lehetőség lesz az adókedvezmény megadására a helyi érték megteremtőjének, emellett a központi költségvetésből megpályázható összeg is rendelkezésre áll majd - mondta Lezsák Sándor. Csongrád megye kistérségeiben eddig több mint ezer olyan, a magyar kultúrához köthető helyi érték gyűlt össze, amelyek megőrzése fontos lenne - mondta el a konferencia előtt az MTI-nek a megyei közgyűlés alelnöke,

Zakar Péter.

Hozzátette: ezek eddig Csongrádon, Szentesen, Kisteleken, Szegeden és Hódmezővásárhelyen mutatkoztak be. A munka március végéig folytatódik Makón és Mórahalmon. A megyei leltár elkészültét követően, a közgyűlés feladata lesz az örökségből kiválasztani a támogatásra legméltóbbakat - mondta Zakar Péter, hozzátéve: a programsorozat végén a tervek szerint az összes Csongrád megyei értéket bemutatják majd az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.