Funkcionális élelmiszerekkel az elbutulás ellen


Egyedülálló magyar fejlesztés születésének lehet szülővárosa Szeged, melyről
múlt hét csütörtökön sajtótájékoztató keretében számoltak be a szakemberek
:
Oláh Zoltán
molekuláris biológus, a Pharmacoidea Kft. alapítója és vezérigazgatója
(alsó képünkön balra)
,
Letoha Tamás
kutatóorvos, a Pharmacoidea Kft. orvosigazgatója
(alsó képünkön középen)
és
Molnár Zsolt
vegyész
(alsó képünkön jobbra)
azon dolgoztak, hogy élelmiszerekbe kevert esszenciák segítségével célzottan megakadályozzák az Alzheimer-kórt és az azzal rokon, kóros betegségeket (Parkinson, 2-es típusú cukorbetegség, időskori vakság stb.) kiváltó kóros molekuláris elváltozásokat.
Az Alzheimer-kór kóros térszerkezetű fehérjékre vezethető vissza: ezeket a szervezet idegennek ismeri fel, elindul egy gyulladás, az immunrendszer pedig a környező sejteket is elpusztítja – ez vezet az elbutuláshoz. A kutatók által kifejlesztett növényi esszencia természetes alkotóelemei a sejtek és szövetek működését veszélyeztető kóros fehérje-lerakódások elbontásával, a károsító oxidatív folyamatok csökkentésével és az idegrendszer egészséges működésének támogatásával járulnak hozzá a szervezet védelméhez.
Mint a jódozott só
„Betegségek ellen csak akkor lehet sikerrel küzdeni, ha ismerjük a célmolekulát” – magyarázza Oláh Zoltán. Épp ezért célmolekulára fókuszált növényi esszenciákat fejlesztettek ki. Egy közel kétmillió tagból álló, a kóros fehérjeszerkezet ellen ható molekulacsaládot fedeztek fel, ebből választották ki azokat a növényeket, amelyek élelmiszerekben szabadon felhasználhatók. A Pharmacoidea Kft. az így kifejlesztett egészségvédő hatóanyagkeveréknek a MentalFitol nevet adta. A kifejlesztett növényi esszenciát az innováció mögé felsorakozó, a PharmacoFood Klaszterbe tömörülő nagy élelmiszeripari cégek (Hungerit, PICK, SOLE, Univer, Cerbona, P&P Pékáru) belekeverik saját élelmiszereikbe. „Olyan ez, mint a jódozott konyhasó” – mondja Letoha Tamás. Hiszen amíg nem tudták, hogy a jód kell a pajzsmirigy normális működéséhez, a golyva egy gyakori betegség volt itt a Dél-Alföldön. Hasonlóképpen az elbutulást okozó Alzheimer-kór és rokonbetegségeinek visszaszorulását várják attól, hogy az átlagember pénztárcájához mért áron állítanak elő egészségvédő élelmiszereket.