Gazdaság

Elindult az Idősek Akadémiája

Elindult az Idősek Akadémiája

2010. január 14., csütörtök
Elindult az Idősek Akadémiája

Az Idősügyi Nemzeti Stratégia megismertetésére országos kampány indult a héten; három hónap alatt valamennyi megyében képzéseket tart az Idősek Akadémiája, ahol a különböző szervezetek vezetői információt kaphatnak a stratégiáról.

Korózs Lajos

, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az első helyszínek egyikének számító Szegeden elmondta: az a cél, hogy megváltozzon az idősekről kialakított általános kép a társadalomban. "Az idősek nem tehetetlen, életük végét tengető emberek, hanem igenis aktív tagjai a társadalomnak, akiknek tudását akkor is használni kell, ha nyugdíjassá válnak" - hangsúlyozta a politikus. Az Idősek Akadémiája országos hálózatként huszonkét helyszínen tart előadássorozatot, a stratégiát kivonatolva, kézikönyv formájában megkapják a résztvevők, hogy világos képet alkotva az ismereteket tovább tudják adni az általuk képviselt szervezetek tagjainak. A program március végén zárul. A politikus a sajtótájékoztatón kitért a nyugdíjak kérdésére is. Mint elmondta, csütörtökön megtörténtek az utalások, s a jogosultak 4,1 százalékkal több pénzt kaptak. Emellett a valamivel több mint hárommillió nyugdíjasból mintegy egymillió kapott plusz emelést is. Korózs Lajos hozzátette: Európában nincs még egy ország, amelyik a gazdasági válság idején ekkora korrekciót tudott volna végrehajtani. Megemlítette Svédországot, ahol - mint mondta - jelentősen csökkentek a kifizetések. Korózs Lajos közlése szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer 2050-ig fenntartható és finanszírozható. A Fidesz alelnöke, Varga Mihály által felvetett svéd modell bevezetése 2013-tól azonban aggasztó - tette hozzá. "Egy biztos, valakinek meg kell kérdeznie

Orbán Viktortól

, a Fidesz elnökétől, hogy fel akarják-e emelni 70 évre a nyugdíjkorhatárt, és meg kell kérdezni azt is, hogy ha bevezetik az egyéni virtuális számlát, akkor csökkenteni kívánják-e a jelenlegi nyugdíjakat 15-20 százalékkal" – mondta az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.