Egyetem

Ahol az időjárás-jelentés születik - FOTÓK, PANORÁMA, HANG

Ahol az időjárás-jelentés születik - FOTÓK, PANORÁMA, HANG

2010. január 10., vasárnap
Ahol az időjárás-jelentés születik - FOTÓK, PANORÁMA, HANG
Szegeden, a repülőtér melletti meteorológiai állomáson hatan dolgoznak, 24 órás szolgálatban, hiszen az időjárás nem alszik. A légkör nagyon bonyolult rendszer, sokszor kiszámíthatatlan, így soha nem lehet tökéletes előrejelzést készíteni. Vannak olyan időjárási helyzetek, amikor azt sem lehet megmondani – még egy napra előre sem –, hogy milyen csapadék fog hullani. Egymástól néhány kilométerre lévő településeken gyökeresen eltérő időjárás is lehet.

Meglesni a mérhetőt

A megfigyeléseket földfelszíni automata műszerekkel végzik (csapadékmérő, légnyomásmérő, hőmérsékletmérők, relatív nedvességmérő, a szél sebességének és irányának mérése, a napsugárzás erősségének, időtartamának rögzítése), melyek minden automata állomáson megtalálhatók. Az országban csak Budapesten és Szegeden végeznek rádiószondás magaslégköri méréseket. A GPS-szel ellátott műszert minden nap éjfélkor indítják útjára, egy hidrogénnel töltött ballon segítségével 30 kilométeres magasságig emelkedik, közben folyamatosan méri a hőmérsékletet, relatív páratartalmat, szélsebességet, szélirányt és légnyomást. A néhány grammos, több mint 20 ezer forintba kerülő kis dobozka ezt követően visszahullik a földre, ám sajnos ezzel be is fejezi a feladatát, még egyszer nem lehet felhasználni. Szabad szemes észlelést is végeznek, így a felhőfedettséget, az eső kezdetét végét, a csapadék fajtáját is rögzítik. Szegedről, mivel repülőtér is van a közelben, óránként kétszer adnak a központi adatbegyűjtő felé jelentést. Az állomáson található radar segítségével nagy magasságokban is lezajló légmozgásokat követik nyomon. Az így mért és észlelt adatokból alakul azután ki a tévében is látható radarfilm. Azonban a pontos adatok ellenére a televíziókban szereplő „sztármeteorológusoknak” nagyon nehéz a helyzetük, hiszen nekik egy egész országra szóló helyzetképet és előrejelzést kell nagyon rövid idő alatt, közérthető nyelven elmondaniuk.

Rendkívüli vagy általános

„A mostani változékony helyzetet az okozza, hogy folyamatosan mediterrán ciklonok érik el a Kárpát-medencét, melyek a Földközi tenger térségében alakulnak ki, enyhe, nedves légtömegeket szállítva fölénk” – avat be az aktuális időjárás titkaiba Aszalos István meteorológus. „Ez okozta azt, hogy a tavaly decemberi átlaghőmérséklet a sokéves csúcsok felett volt. A ciklonok meleg szektorú előoldalai felelősek a karácsonyi zivatarokért, tartós esőzésekért, a szokatlannak tűnő magas hőmérsékletért, ugyanakkor a hátoldali hideg szektorok pedig havazást hoztak. Ez nem mondható rendkívülinek, hiszen minden télen vannak enyhébb időszakok, és ezek nem ritkán, a sorozatos ciklonok miatt akár több hétig is eltarthatnak. De ennek ellentéte is gyakori, amikor az úgynevezett anticiklonális hatások, hideg légpárnák érvényesülnek, kialakítva a száraz, rendkívül hideg időt.”

Vegyünk időjárást

A megfigyeléseken és méréseken kívül különböző megrendelők részére szolgáltatnak meteorológiai adatokat, előrejelzéseket díjazás ellenében. Állami előírás szabályozza, hogy a meteorológiai szolgálat bevételeinek a felét ilyen megrendelések útján kell megszereznie, és csak a fennmaradó részt biztosítja a központi büdzsé. Szegeden például a környezetgazdálkodási kft. részére folyamatosan adnak adatokat, de építési vállalkozások vagy épp rendezvényszervezők is szerepelnek a megrendelők között. Visszamenőleges adatok is kérhetők, ezek segítségével adott pillanatra megtudható, hogy akkor éppen milyen volt a szél sebessége, a csapadék vagy volt-e villámcsapás az adott időszakban. A rendőrség vagy a biztosítótársaság felé lehet igazolni ezzel az egyes eseményeket befolyásoló tényezőket.

Illés Tibor

Hallgassa meg Aszalos Istvánnal készült hanganyagunkat!Meteorológiai állomás - műszerpark in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.