Közélet

A sztrájk miatt elbocsátott kézbesítők visszavételét követeli a LIGA

A sztrájk miatt elbocsátott kézbesítők visszavételét követeli a LIGA

2010. január 7., csütörtök
A sztrájk miatt elbocsátott kézbesítők visszavételét követeli a LIGA

Aránytalanul súlyos válaszlépésnek tartja a postai kézbesítők sztrájkját szervező 29 munkavállaló elbocsátását a LIGA Szakszervezetek, és követeli az elbocsátottak visszavételét.

A Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én mintegy 150, december 23-án pedig 100 kézbesítő nem vette fel a munkát. A Magyar Posta Zrt. több alkalommal is felhívta a sztrájkolók figyelmét, hogy jogtalannak tartja a munkabeszüntetést és bírósághoz fordul. A bíróság december 28-án kelt végzésében jogellenesnek ítélte a Kézbesítők Szakszervezete által megtartott munkabeszüntetést. A Magyar Posta erre hivatkozva, csütörtökön 29 dolgozóját küldte el rendkívüli felmondással. Az érdekképviselők, MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben hangsúlyozzák: az ügyben hozott elsőfokú ítélet nem jogerős, ráadásul hasonló ügyben született már legfelső fokon is olyan ítélet, amely végül a szakszervezeteknek adott igazat. A Posta egyértelművé kívánja tenni, hogy nem tűri a munkavállalók ellentmondását, és azt üzeni a többi szakszervezetnek, hogy hasonló megtorlásra számíthatnak bármilyen akció tervezésekor - hangsúlyozza a LIGA. Hozzáteszik: a szakszervezeti szövetség felajánlotta segítségét a kárvallott munkavállalóknak.

Lédeczy Lambert

, a Kézbesítők Szakszervezetének szintén elbocsátott szegedi alelnöke az MTI-nek csütörtökön arról számolt be, hogy az érintett munkavállalók munkaügyi bírósághoz fordulnak az elbocsátások miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.