A sztrájk miatt elbocsátott kézbesítők visszavételét követeli a LIGA

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aránytalanul súlyos válaszlépésnek tartja a postai kézbesítők sztrájkját szervező 29 munkavállaló elbocsátását a LIGA Szakszervezetek, és követeli az elbocsátottak visszavételét.

A Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én mintegy 150, december 23-án pedig 100 kézbesítő nem vette fel a munkát. A Magyar Posta Zrt. több alkalommal is felhívta a sztrájkolók figyelmét, hogy jogtalannak tartja a munkabeszüntetést és bírósághoz fordul. A bíróság december 28-án kelt végzésében jogellenesnek ítélte a Kézbesítők Szakszervezete által megtartott munkabeszüntetést. A Magyar Posta erre hivatkozva, csütörtökön 29 dolgozóját küldte el rendkívüli felmondással.
Az érdekképviselők, MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben hangsúlyozzák: az ügyben hozott elsőfokú ítélet nem jogerős, ráadásul hasonló ügyben született már legfelső fokon is olyan ítélet, amely végül a szakszervezeteknek adott igazat.
A Posta egyértelművé kívánja tenni, hogy nem tűri a munkavállalók ellentmondását, és azt üzeni a többi szakszervezetnek, hogy hasonló megtorlásra számíthatnak bármilyen akció tervezésekor – hangsúlyozza a LIGA.
Hozzáteszik: a szakszervezeti szövetség felajánlotta segítségét a kárvallott munkavállalóknak.
Lédeczy Lambert, a Kézbesítők Szakszervezetének szintén elbocsátott szegedi alelnöke az MTI-nek csütörtökön arról számolt be, hogy az érintett munkavállalók munkaügyi bírósághoz fordulnak az elbocsátások miatt.

Előző sztori

Január végén miniszterelnök-jelölti programot hirdet az MSZP

Következő sztori

Pótszilveszterrel mutatkozik be a Hungarikum Világklub