Kultúra

A katyni mészárlásról szóló tárlattal nyit a megújuló Emlékpont Hódmezővásárhelyen

A katyni mészárlásról szóló tárlattal nyit a megújuló Emlékpont Hódmezővásárhelyen

2010. január 14., csütörtök
A katyni mészárlásról szóló tárlattal nyit a megújuló Emlékpont Hódmezővásárhelyen

A katyni mészárlásról szóló kiállítással nyit január 22-én a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum fejlesztése során kialakított új időszaki kiállítóhely, a Galéria.

Almási István

alpolgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: az Emlékpont 198 millió forintból megvalósított látogatóbarát fejlesztését az Európai Unió csaknem 160 millió forinttal támogatta. A beruházás keretében egy 115 négyzetméteres időszaki kiállítóhellyel, látogatóbarát szolgáltatásokkal és egy több mint hetven négyzetméteres raktárral is bővült a 20. század második felének vásárhelyi történelmét bemutató közgyűjtemény. Az új épületszárny terveit - a főépületet, illetve a budapesti Terror Háza Múzeumot is jegyző -

F. Kovács Attila

Kossuth-díjas építész készítette el. Mint arra Almási István rámutatott, az Emlékpont állandó kiállítása egyedülálló a magyar múzeumi palettán, hiszen egy város néz szembe saját múltjával az intézmény falai között. Az új épületszárny azonban lehetővé teszi, hogy az állandó tárlat mellett időszaki kiállításoknak is helyet adjon a múzeum. Az első ilyen kiállítás, amely a Magyar Kultúra Napján nyílik meg, a katyni mészárlás eseményeivel, borzalmaival ismerteti meg a látogatókat.

Karol Biernacki

, a Szegedi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta: a kiállítás végignézése akár egy másfél órás elmerülés is lehet a történelemben. A tárlat 48 molinóból áll, és nemcsak magáról a mészárlásról szól - amikor a második világháború idején a szovjetek több mint húszezer elfogott lengyel tisztet és civilt öltek meg -, de bemutatja Lengyelország két világháború közötti történetét, a szeptemberi hadjáratot, a lengyel katonák fogságba esésének történetét és a tábori életet is. A molinókból álló tárlat - amelyet korábban már láthatott a budapesti Terror Háza Múzeumban a közönség - Hódmezővásárhelyen olyan tárgyi emlékekkel is kiegészül, melyek az egykori kivégzettek sírjaiból kerültek elő - tette hozzá Karol Biernacki, hangsúlyozva: nagyon fontos, hogy az emberek lássák, a katyni mészárlás nem lengyel ügy, hanem az egész emberiséget érinti, "hiszen közönséges népirtás volt, amiről beszélni kell". A tárlat március 15-ig látható majd Hódmezővásárhelyen.


Emlékpont

in

Hodmezovasarhely

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.