Közélet

Megyei közgyűlés: költségvetés bőséges sporttámogatással

Megyei közgyűlés: költségvetés bőséges sporttámogatással

2010. január 21., csütörtök
Megyei közgyűlés: költségvetés bőséges sporttámogatással
Második nekifutásra ugyan, de elfogadta 2010. évi költségvetését a Csongrád Megyei Közgyűlés. A képviselők a csütörtöki ülésen döntöttek arról is, hogy – előremutató módon – 55 millió forintos támogatást osztanak szét a megye sportcsapatai között. Csongrád Megye Díszpolgára címet adományoztak Kiss-Rigó László megyés püspöknek, valamint 30 millió forintos kölcsönt ítéltek meg az ópusztaszeri emlékparkot üzemeltető kft.-nek. Az ellenzéki MSZP–SZDSZ-frakció ismételten támadta Magyar Annát a megyei dolgozók fizetésének késedelmes átutalása miatt, az elnök asszony azt mondta, csak abban hibázott, hogy hitelt adott a baloldali kormányzat szavának... A 2010. évi költségvetési rendelet megalkotása volt a megyei közgyűlés csütörtöki ülésének legfontosabb napirendi pontja. A vita több órán keresztül tartott a képviselők között. Az előterjesztés ismertetésekor Magyar Anna (Fidesz) közgyűlési elnök elmondta: befogadta Bodó Imre (Fidesz) és Szirbik Imre (MSZP) sporttámogatási javaslatait, illetve további egyesületeket is támogatásra javasol. Az elnök asszony még az ülésen is kiegészítette saját indítványát, mely végül 55 millió forint odaítélését tartalmazza 25 sportklub, szakosztály javára. A közgyűlés elnöke ennek jegyében 2010-et a sport és az egészség évévé nyilvánította Csongrád megyében, s Bohács Zsolt ötszörös kenuvilágbajnokot, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjét felkérte a sport nagykövetének.

Másodszorra ment át a költségvetés

A költségvetési rendelethez a szocialisták számtalan módosító indítványt nyújtottak be, melyek nagy többségét később elutasította a jobboldal. Az ellenzék szónokai, elsősorban Kozma József frakcióvezető és Szirbik Imre kifejtették, sokallják a propagandára, a konferenciákra és a különböző rendezvényekre szánt összegeket. A szentesi polgármester úgy fogalmazott, javaslataikkal 150 millió forintot lehetne spórolni az intézmények működtetésének és felújításának céljaira. Az ellenzéki frakcióból többen bírálták a sporttámogatási előterjesztést is, mondván, átnyúltak a települési önkormányzatok feje fölött. Más csapatokat is lehetne támogatni – vélekedtek. Szirbik Imre pedig nem fogadta el, hogy saját indítványához képest kevesebb pénzt irányoztak elő a szentesi egyesületeknek. A szocialisták egyik módosító javaslata épp arról szólt, hogy a megye 2010-ben 0 forintot költsön az élsportra – vágott vissza Magyar Anna. Az elnök asszony szerint a kormánypártiaknak a Parlamentben kellett volna többet tenniük azért, hogy jobban menjen a vidéki települések, önkormányzatok, intézmények sora, azonban Budapesten nem így nyomogatták a gombokat az utóbbi években. A költségvetési rendelet elsőre nem kapta meg a kellő többséget a közgyűlésben. A polgári frakció tagjai közül Ádók János és Ozgyin Mihály neve mellett is a nem szavazat vöröslött. Úgy tűnt, egy következő ülésen ismét „neki kell majd futni” ennek a témának. Egyeztetés kezdődött azonban a teremben, s később újra napirendre vették az előterjesztést. Ekkor 22 igennel már sikerült elfogadni a 2010. évi büdzsét, mely maximum 1,3 milliárdos hiánnyal számol. Az „ismételt” szavazást később úgy indokolták, hogy az első alkalommal technikai problémák léptek föl, némelyik gép nem megfelelően működött.

Újabb 55 millió a megye sportjáért

A sporttámogatásról szóló döntésnek – melynek értelmében egyebek mellett 10 millió forint jut a Szegedi VSE szakosztályainak, 8 millió a Tisza Volán labdarúgó-utánpótlásának, 5 millió az SZTE-Szedeák kosárlabdázóinak és 2 millió az Ujszegedi TC-nek (azoknak a sportolóknak, melyekkel finoman fogalmazva is mostohán bánt a szegedi, Botka László-féle MSZP-s városvezetés 2002 óta – a szerk.) – nagyon örültek azok a szegedi ultrák is, akik kék-fekete sálakkal a nyakukban gyakorlatilag végigkövették a teremben a vitát. Csak a teljesség kedvéért: a szentesi vízilabdások 5, a futsalosok 2,5, a táncosok és ökölvívók 1-1 milliót, a csongrádi labdarúgók 2, a baksi, a sándorfalvi és a kisteleki focisták 1,5-1,5, a csanytelekiek és az ópusztaszeriek 1-1 milliót, a makói táncosok és budósok, illetve felnőtt labdarúgók 1,5-1,5, a kézilabdások és az utánpótlás-labdarúgók 1-1 milliót, az apátfalvi budósok és a kiszombori labdarúgók ugyancsak 1-1 milliót, a mórahalmi Viktória SE 2 milliót, a csongrádi vízilabdások 1 milliót, a teniszezők pedig 500 ezer forintot kapnak a megyei önkormányzattól a 2010-es esztendőre. Korábban már 14 millió forintot ítélt a közgyűlés a Szeviép-Szeged női kosarasainak. Nógrádi Zoltán (Fidesz) kezdeményezésére pedig a következő ülésen az is szóba kerül, miként tudnák még nagyobb mértékben segíteni az iskolai testnevelést.

„Hibáztunk, hogy hittünk a kormánynak”

Csütörtökön természetesen ismételten terítékre került a megyei dolgozók fizetésének ügye is. Kozma József már napirend előtti felszólalásában támadta Magyar Annát. Többszörös hazugsággal vádolta meg az elnököt, akiben véleménye szerint megrengett mindenki bizalma. Úgy fogalmazott: a közgyűlés első embere számára fontosabb volt, hogy üssön egyet a kormányon, semmint az, hogy a megyei dolgozók időben megkapják fizetésüket, melynek fedezetét a kincstár még tavaly átutalta. Kovalcsik Andrea főjegyző kijelentette: a hivatal szabályosan járt el, nem vétett szakmai hibát, mikor egy októberi pénzügyminisztériumi tájékoztató alapján olyan előterjesztést állított össze a decemberi közgyűlésre, mely január 6-ára ütemezte a bérek kifizetését. Ezt egyébként egyhangúlag fogadták el a képviselők. „Abban hibáztunk tehát, hogy hittünk az MSZP-s kormányzatnak, de ez többet nem fordul elő” – fejtette ki Magyar Anna. Kozma József igyekezett visszatérni a témához, de az elnök megvonta tőle a szót, hiszen nem fogalmazott meg ügyrendi javaslatot. „Imádom önt, elnök asszony” – reagált az MSZP-s országgyűlési képviselő. A baloldali képviselő az ülést követően sajtótájékoztatót rögtönzött a SZEGEDma.hu és a Délmagyarország munkatársának, ahol elmondta: a mai napon írásban tájékoztatták az intézményvezetőket is a késedelmes fizetések hátteréről. Mint kifejtette, az érvényben lévő kormányrendelet világosan megfogalmazza, hogy mikor jutnak az önkormányzatok a fizetések fedezetéhez, semmi ok nem volt tehát a csúszásra, illetve arra, hogy Magyar Anna ezért a dolgozóknak írt levélben a kormányt tegye felelőssé. A jövedelmekhez így akár már a két ünnep között hozzájuthattak volna a megyei alkalmazottak. Arra a kérdésünkre, hogy ezt miért nem jelezték a december 17-i közgyűlésen, úgy felelt: hibáztak, amikor vakon megbíztak az előterjesztésben.

Díszpolgári cím a megyés püspöknek

A megyei közgyűlés csütörtöki ülésén Csongrád Megye Díszpolgára címet adományozott Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspöknek, illetve 30 millió forint kölcsönt ítélt meg az ópusztaszeri emlékparkot üzemeltető kft.-nek. Elfogadták továbbá egyebek mellett a nemzetközi kapcsolatok alakulásáról szóló beszámolót, az ÓNTE Munkacsoport jelentését, a vajdasági magyarok helyzetéről szóló tájékoztatót – melyet Egeresi Sándor, a vajdasági parlament elnöke szóban egészített ki, illetve a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének tevékenységével és a megye közrendjének, közbiztonságának alakulásával kapcsolatos beszámolót is. Adminisztratív okból elhalasztották viszont a makói kórház igazgatói posztjára kiírt pályázat elbírálását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.