Tömörkény István-díj Nagy Ádámnak – HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Derült égből érkezett kitüntetés…

no images were found

Az 1994-ben alapított, Tömörkény Istvánról elnevezett díjat minden évben az a múzeumi dolgozó kapja, aki kiemelkedő szakmai munkásságával érdemelte ki az országosan is jegyzett elismerést. Az idén Nagy Ádám történész, numizmata kapta a Móra-múzeum díját a várépületben rendezett ünnepségen.

Nagy Ádám 1978 óta tagja a múzeumnak, a nevéhez fűződik az ország egyik legjelentősebb numizmatikai gyűjteményének létrehozása, továbbá a magyar pénztörténetről szóló könyvének kiadása, amit kézikönyvként használnak a szakemberek. Emellett számos gyűjteményt hozott létre, tanulmányokat publikált, és ő gondozta a több ezer darabból álló képeslapgyűjteményt is.

„Derült égből érkezett kitüntetés ártatlant talált” – kezdte köszönőbeszédét a díjazott, hiszen minden kitüntetés átadásakor egy valakit választanak ki, holott ugyanúgy más is lehetne a helyében, aki azt hasonlóképpen megérdemli. Nagy az általa összeállított mintegy 60 ezer darabos éremtárra a legbüszkébb. Régebben is voltak gyűjtemények, meg olyanok, akik ezzel foglalkoztak, de évek alatt ő volt az, aki ezt rendezte, egy helyre gyűjtötte, és napi rendszerességgel gondozta, felügyelte.
„Az országban egyedül Szegeden van élő éremtár” – világosít fel Nagy –, „ami azt jelenti, hogy a Móra Ferenc Múzeum a múzeumok szervezetében egy sajátos státust, egyfajta különállást élvez. Gyűjtemények vannak másutt is, de olyan, hogy mindennaposan kezeljék az érmeket, az egyedül nálunk van.”
A gyűjtemény legértékesebb darabjáról faggatjuk a díjazottat, aki persze másképp látja a dolgokat, mint a laikusok. „Nehéz ezt megválaszolni” – mondja –, „mert a – legeknél maradva -, azt is meg lehetne kérdezni, melyik a legrégebbi vagy a legnagyobb. Jómagam a gyűjtemény darabjainak különlegességét szoktam kiemelni. A keresztrejtvényekben például sokszor találkozni olyan fejtörővel, hogy régi római pénz, két betű. Nos, ez az as, ami a Krisztus előtti 4-3. századból származik. Ebből a tenyérnyi bronzpénzből több példányunk is van, ezeket emelném ki, ezek a kedvesek a számomra.”

nagy_adam_thumb
Hallgassa meg a Tömörkény-díjas Nagy Ádám nyilatkozatát!

zombori_istvanHallgassa meg Zombori István múzeumigazgatóval készült interjúnkat!

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kerényi: összefog a megyében a jobboldal

Default thumbnail
Következő sztori

Kedd: Breeze Gospel a Belvárosi moziban

Legutóbbi hasonló cikkek