Kultúra

Tömörkény István-díj Nagy Ádámnak - HANG

Tömörkény István-díj Nagy Ádámnak - HANG

2009. december 14., hétfő
Tömörkény István-díj Nagy Ádámnak - HANG

Derült égből érkezett kitüntetés…

Az 1994-ben alapított, Tömörkény Istvánról elnevezett díjat minden évben az a múzeumi dolgozó kapja, aki kiemelkedő szakmai munkásságával érdemelte ki az országosan is jegyzett elismerést. Az idén Nagy Ádám történész, numizmata kapta a Móra-múzeum díját a várépületben rendezett ünnepségen.

Nagy Ádám 1978 óta tagja a múzeumnak, a nevéhez fűződik az ország egyik legjelentősebb numizmatikai gyűjteményének létrehozása, továbbá a magyar pénztörténetről szóló könyvének kiadása, amit kézikönyvként használnak a szakemberek. Emellett számos gyűjteményt hozott létre, tanulmányokat publikált, és ő gondozta a több ezer darabból álló képeslapgyűjteményt is. „Derült égből érkezett kitüntetés ártatlant talált” – kezdte köszönőbeszédét a díjazott, hiszen minden kitüntetés átadásakor egy valakit választanak ki, holott ugyanúgy más is lehetne a helyében, aki azt hasonlóképpen megérdemli. Nagy az általa összeállított mintegy 60 ezer darabos éremtárra a legbüszkébb. Régebben is voltak gyűjtemények, meg olyanok, akik ezzel foglalkoztak, de évek alatt ő volt az, aki ezt rendezte, egy helyre gyűjtötte, és napi rendszerességgel gondozta, felügyelte. „Az országban egyedül Szegeden van élő éremtár” – világosít fel Nagy –, „ami azt jelenti, hogy a Móra Ferenc Múzeum a múzeumok szervezetében egy sajátos státust, egyfajta különállást élvez. Gyűjtemények vannak másutt is, de olyan, hogy mindennaposan kezeljék az érmeket, az egyedül nálunk van.” A gyűjtemény legértékesebb darabjáról faggatjuk a díjazottat, aki persze másképp látja a dolgokat, mint a laikusok. „Nehéz ezt megválaszolni” – mondja –, „mert a - legeknél maradva -, azt is meg lehetne kérdezni, melyik a legrégebbi vagy a legnagyobb. Jómagam a gyűjtemény darabjainak különlegességét szoktam kiemelni. A keresztrejtvényekben például sokszor találkozni olyan fejtörővel, hogy régi római pénz, két betű. Nos, ez az as, ami a Krisztus előtti 4-3. századból származik. Ebből a tenyérnyi bronzpénzből több példányunk is van, ezeket emelném ki, ezek a kedvesek a számomra.”
nagy_adam_thumb
Hallgassa meg a Tömörkény-díjas Nagy Ádám nyilatkozatát!
zombori_istvan
Hallgassa meg Zombori István múzeumigazgatóval készült interjúnkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.