Közélet

Tőkés László üzenete a SZEGEDma.hu olvasóinak + HANG

Tőkés László üzenete a SZEGEDma.hu olvasóinak + HANG

2009. december 16., szerda
Tőkés László üzenete a SZEGEDma.hu olvasóinak + HANG
A romániai forradalom huszadik évfordulóján tartott nagyszabású rendezvénysorozat keretében kedden nemzetközi konferenciát rendeztek Temesváron, s átadták az Új Évezred Református Központ gyülekezeti termét. Az eseményen – melyre a SZEGEDma.hu is meghívót kapott – mások mellett Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke és a Nobel-békedíjas egykori lengyel államfő, Lech Walesa is részt vett. Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, Erdély európai parlamenti képviselője személyes hangú üzenetet küldött portálunk olvasóinak. „Küzdelem és építés. Temesvár, 1989 – Húszéves a rendszerváltás” címmel zajlik nagyszabású rendezvénysorozat az 1989-es romániai forradalom évfordulója alkalmából. Októbertől decemberig több helyszínen, Kolozsvártól Berlinig, Brüsszeltől Strasbourgig a húsz évvel ezelőtti eseményekre emlékeznek, melyek elsöpörték a Ceasescu-féle diktatúrát. Az ünnepség fővédnöke Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke. Kedden Temesváron, az Adam Müller Guttenbrunn Központban, illetve a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen került sor konferenciára, ünnepi fórumra jeles nemzetközi közéleti személyiségek részvételével. Az Új Ezredév Református Központban gyülekezeti termet avattak, este pedig a Temesvári Operában ünnepi gálaestet tartottak Tőkés László művészbarátainak közreműködésével, Koltay Gábor rendezésében, az Erdélyi Nemzeti Tanács és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház szervezésében. Az eseményt Csongrád megyéből Magyar Anna megyei közgyűlési elnök is megtisztelte jelenlétével. A SZEGEDma.hu-t a kiadó Leonardo Kft. ügyvezetője, Bonifert Gábor képviselte. Az elnökasszony Gazda Istvánnak, a központ lelkészének átadott egy szándéknyilatkozatot, mely szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Új Ezredév Református Központ által az évforduló kapcsán szervezett rendezvények és kiadványok létrejöttét anyagilag is segíti. Emellett a majdan épülő könyvtár számára ajándékozta Gyenes Kálmán Erdély "Szép föld..." című fotóalbumát, és egy, az első világháború képeit tartalmazó naptárat.

Orbán Viktor, az 1998-2002 közötti polgári kormány miniszterelnöke, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke a nemzetközi konferencián tartott ünnepi beszédében emlékeztetett: e térség népei együtt töltötték a második világháború utáni évtizedeket a kommunizmus börtönében. Bár később megbuktak a kommunista diktatúrák, a rendszerváltás után húsz évvel azt látni, nem ért véget az átmeneti korszak, a régi világ visszahúzó törekvései miatt még azt érzik sokan, meg van kötve a kezük. Orbán szerint már a Nyugat is kezdi belátni, hogy a legnagyobb veszély ma ebben a térségben a kommunista struktúrák továbbélése. Az operában rendezett esti gálaünnepségen Orbán Viktor külön beszédben köszöntötte Tőkés Lászlót. Kiemelte, hogy a korábbi református püspök húsz évvel ezelőtt a jó ügy szolgálatában mérhetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot, egyedül szállt szembe a teljes Ceausescu-rezsimmel, annak titkosszolgálatával, személye a szabadság és a testvériség élő szimbólumává vált. Tőkés László, Erdély európai parlamenti képviselője, aki több alkalommal adott már interjút portálunknak, személyes hangú üzenetet küldött olvasóinknak, amit alább hallgathatnak meg.

tokeslaszlo
Hallgassa meg Tőkés László üzenetét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.