Kultúra

Szentegyházi gyerekek ajándéka + HANG

Szentegyházi gyerekek ajándéka + HANG

2009. december 22., kedd
Szentegyházi gyerekek ajándéka + HANG

Megtelt a szegedi dóm hétfőn este, ahol a Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott jótékonysági karácsonyi hangversenyt. A gyerekek az újszegedi Rendezvényház meghívására érkeztek Szegedre.

Több mint két évtizede alakult meg Gyermekfilharmónia a szentegyházasfalvi (Vlahita) Általános Iskola tehetséges diákjaiból. A mai Mártonffi János Iskola gyermekei közül több mintegy százötvenen léptek fel a dóm közönsége előtt nagy sikert aratva. A vendégeket Molnár Csaba, a Rendezvényház Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, majd Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere szólt az egybegyűltekhez. A Gyermekfilharmónia egyébként egy tanévzáró ünnepély alkalmából állt össze még 1982-ben, akkor a Haáz Sándor zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós- és vonós együttes, valamint a kórus közösen szólaltatott meg részleteket ismert klasszikus művekből. A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet. A gyerekek rendszeresen fellépnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, továbbá minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak, többek között hazánkba is. Repertoárjuk rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. Molnár Csaba portálunknak elmondta, hogy ez a dómbéli hangverseny volt a Csongrád Megyei Önkormányzat által szervezett karácsonyi programsorozat zárórendezvénye. A gyerekeket szegedi családoknál szállásolták el, és mint Molnár Csaba elmondta, szinte kapkodtak értük a szegediek, amit nagy öröm volt látni, hiszen ez is a Gyermekfilharmónia és a határon túli magyarok megbecsülésének, szeretetének egyik megnyilvánulása. A hangversenyen adományokat is gyűjtöttek az „Alapítvány a hematológiai betegekért” és az „Esély” Mórahalmi Szociális Magánalapítvány javára. korus21Hallgassa meg a kórust!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.